El projecte ha rebut un premi a la teràpia digital més original i creativa en la millora de la salut i la qualitat de vida de les persones
La Fundació Bit ha estat premiada recentment pels nous videojocs de Play for Health (P4H), un desenvolupament tecnològic liderat per l’àrea d’Innovació TIC de la Fundació Bit, que es testejaran per demostrar la seva eficàcia en la prevenció de la Síndrome Confusional Agut (SCA) o Delirium en els pacients hospitalitzats a les unitats de cures intensives (UCI).
En aquest sentit, Play for Health és un sistema que permet la realització d’exercicis de teràpia ocupacional mitjançant mètodes d’interacció digitals i els videojocs. Precisament la intervenció precoç intensiva de teràpies ocupacionals pot ser efectiva en la prevenció de l’SCA en pacients hospitalitzats, reduint la incidència del delirium durant la seva estada al centre hospitalari, millorant la independència funcional a l’alça i disminuint el nombre de dies de la seva hospitalització.
Amb l’ajuda d’una pantalla de televisió i un ratolí mòbil o d’un punter i una tauleta tàctil, el pacient pot entrenar el seu posicionament, l’estimulació multisensorial, la cognitiva i la motora de les extremitats superiors, així com realitzar entrenaments en les activitats de la vida diària, tals com cuinar o fer-se un cafè.
Així doncs, aquests nous videojocs de P4H treballen alguns dels dèficits d’atenció i cognitius presents en el SCA i permeten entrenar des de l’inici del procés de recuperació les funcions i els dèficits adquirits.
El premi s’ha entregat en el marc de la vuitena edició de les Jornades TIC Salut i Social organitzades per la Universitat de Vic i que, enguany, ha duit el títol “Tecnologia i humanisme: Teràpies digitals”.
Les Jornades TIC Salut i Social han congregat enguany més de 400 persones i han premiat els millors projectes d’un total de 111 presentats.
Nous videojocs adaptats als pacients de les UCI:
Aquesta tecnologia parteix del sistema de tele rehabilitació basat en videojocs Play for Health que, gràcies a la seva escalabilitat i baix cost, la Fundació Bit ha adaptat per incloure-hi nous mètodes d’interacció que siguin més adequats a les característiques dels pacients de l’UCI (pacients al llit, aïllats, intubats, amb dificultats en la mobilitat i la incorporació, dificultats per parlar i comunicar-se).
L’SCA pot afectar entre el 70% i 87% dels pacients més grans de 60 anys hospitalitzats en les unitats de cures intensives, segons un estudi realitzat l’any 2011 amb 70 pacients de l’Hospital Clínic de la Universitat de Xile. Entre els seus símptomes destaquen les alteracions en els nivells de consciència i atenció i la disfunció de les funcions cognoscitives, com l’orientació, la memòria, el nivell d’alerta i el raonament.
Play for Health va ser creat l’any 2007 amb col·laboració amb l’Hospital Son LLàtzer i actualment és emprat en el servei de rehabilitació de 5 hospitals del Servei de Salut del Govern de les Illes Balears per al tractament de dèficits secundaris a patologies neurològiques com els ictus, l’esclerosi múltiple i el Parkinson.
Durant els anys 2014 i 2015, 203 pacients han emprat aquesta tecnologia amb un total acumulat de 2.489 sessions, de les quals 206 s’han realitzat des de les cases dels pacients.