Tres finalistes de Mallorca als Premis Miro in Cube, als quals presentaren idees de negoci per al llançament de solucions innovadores en el marc del turisme sostenible
Enguany el Mobile World Congress (MWC) de Barcelona ha comptat amb més presència que mai d’institucions i empreses innovadores balears. A banda de l’estand propi de les Illes Balears, que acollia 10 empreses privades i 5 entitats públiques, l’empresa menorquina Mabrian ha estat presentada com a guanyadora del I Premi a la Innovació Turística de l’Euroregió en el marc del Travel Innovation Hub.
Així, el director gerent de l’Agència d’Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB), Jaume Alzamora, ha presentat l’empresa menorquina a l’Innovation Hub del MWC, una plataforma de negocis que posa en contacte start-ups (empreses emergents), corporacions i institucions públiques. Aquesta presentació ha sorgit dels Premis de l’Euroregió a la Innovació Turística, en què Mabrian, empresa tecnològica dedicada a l’anàlisi de dades per al sector turístic, va obtenir el primer guardó.
Premis Miro in Cube
El fòrum 4 Years From Now (4YFN), que aglutina més de 1.000 emprenedors, 700 start-ups i 21.000 visitants a la Fira de Montjuïc de Barcelona, ha acollit la final del concurs Miro in Cube, en què vuit joves de Mallorca han presentat els seus projectes davant un jurat internacional. L’objectiu d’aquest concurs és presentar idees de negoci per al llançament de solucions innovadores que afrontin els reptes per al concepte Turisme Sostenible els pròxims quatre anys.
La vicepresidenta i consellera d’Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquets, ha lliurat el premi a la millor idea a Haiku, projecte ideat a Barcelona; i el director general d’Innovació i Recerca, Pep Lluís Pons, i la delegada territorial de la Fundació Bit a Menorca, Carmen Crespo, han participat com a membres del jurat.
La segona edició d’aquest concurs ha consistit en una hackató de 56 hores per desenvolupar una idea de negoci relacionada amb el Turisme Sostenible, és a dir, un concurs d’idees a contrarellotge que de forma simultània ha tengut lloc a tres incubadores: UPVD in Cube de Perpinyà, Emprenbit-ParcBit de les Illes Balears i al Canòdrom de Barcelona. Els projectes desenvolupats al Parc Bit han estat molt ben considerats pel jurat internacional i rebran el suport i l’assessorament de la Fundació Bit per a continuar en la seva maduració cap a un model de negoci validat.
A la fase del concurs celebrada a Balears, el primer lloc el va obtenir Miombo (de Yusef Chaib Hassan i Selene Suau Ignacio), un mercat web de productes sostenibles que facilita el consum responsable de les empreses de turisme i restauració.
Els altres dos finalistes a Balears han estat:
- eTraveltag (de Joana Maria Llull Coll, Magdalena Alemany Provenzal, Maria Antònia Creus Antich i Marina Rodríguez Amer): projecte d’identificació i ubicació immediates de l’equipatge dels viatgers amb tecnologia de radiofreqüència RFID (NFC-HF). Aquesta idea ha obtengut la segona millor puntuació a la final disputada a Barcelona.
- Hiotel (d’Aitor i Borja Roca Romero): sistema de control del consum elèctric i d’aigua mitjançant la xarxa wifi dels hotels que permet analitzar el perfil dels turistes quant a la responsabilitat mediambiental.
Per aquests premis la Fundació Bit ha comptat amb col·laboració de la UIB i el patrocini de tres empreses del Parc Bit (Wireless DNA, Kinacu Sports, Tourfeeling) així com la participació de nombroses empreses del ParcBit en la mentorització dels participants (Apploading, Meteoclim o Connector Travel Tech).
El projecte guanyador dels Miro in Cube 2019 ha estat Haiku, d’un equip format a la incubadora de Barcelona. Es tracta d’una aplicació que permetrà augmentar la seguretat dels itineraris per a les dones que viatgin soles i que oferirà circuits segurs de visites i allotjament, una xarxa de contactes entre altres viatgeres i, fins i tot, un botó de teleassistència en cas de trobar-se davant d’una situació perillosa.