És important diferenciar els conceptes de Programari Lliure (Free Software) i de Codi Obert (Open Source), molt sovint emprats com a sinònims. En general, podem dir que el programari lliure o de fonts obertes és aquell programari que ens permet, a més de fer la instal·lació, a tenir accés de lectura i modificació del seu codi font, amb tots els avantatges de llibertat, adaptació i flexibilitat que això comporta.
Realment podem diferenciar aquests termes relacionats amb el programari lliure i definir exactament:
Programari lliure: en anglès free software, és el programari que pot ser usat, estudiat i modificat sense restriccions, i pot ser copiat i redistribuït bé en una versió modificada o sense modificar sense cap restricció o amb unes restriccions mínimes per garantir la permanència d’aquests drets als futurs destinataris. Així, un programa és lliure si respecta les quatre llibertats definides per la Free Software Foundation:
- Llibertat 0 (d’execució): els pots executar per qualsevol propòsit.
- Llibertat 1 (d’adaptació): pots aprendre com funciona i adaptar-lo a les teves necessitats
- Llibertat 2 (de distribució): es pot copiar infinites vegades i distribuir aquestes còpies
- Llibertat 3 (de millora): pots millorar el programa i distribuir aquestes millores
És evident que per complir les llibertats 1 i 3, és necessari disposar d’accés al codi font del programa.
Programari de fonts obertes: en anglès open source software, és un concepte més orientat al fet pràctic de compartir el codi font del programari que a les qüestions ètiques i morals a les que s’enfoca el concepte de programari lliure. En aquest cas els requisits són una mica més concrets:
- Lliure distribució, es pot vendre o regalar lliurement.
- Codi font, ha de estar lliurement disponible.
- Treballs derivats, la redistribució de les modificacions ha d’estar permesa.
- Integritat del codi font de l’autor; les llicències poden requerir que les modificacions siguin distribuïdes com a trossos deixant el codi original sense canvis.
- No restringir el seu ús a cap persona o grup.
- No restringir el seu ús a cap activitat o línia de negoci.
- Han d’aplicar-se els mateixos drets a tot el qui rebi el programa i la llicència ha de romandre intacta.
- La llicència no ha de ser específica d’un producte, el programa no pot llicenciar-se solament com part d’una distribució major.
- La llicència no ha de restringir altre programari, no pot obligar que algun altre programari que sigui distribuït amb el programari obert hagi de ser també obert.
- La llicència ha de ser tecnològicament neutral, no ha de requerir-se l’acceptació de la llicència per mitjà d’un accés per clic de ratolí o d’altra forma específica.
Programari lliure i de fonts obertes, en anglès FOSS, free and open source software. Abarca els conceptes de programari lliure i programari de codi obert, que com hem vist comparteixen els models de desenvolupament però tenen diferències en els seus aspectes filosòfics. El programari lliure s’enfoca a les llibertats ètiques que atorga als seus usuaris mentre que el programari de fonts obertes s’enfoca a les avantatges del seu model de desenvolupament. FOSS pretén ser un terme imparcial respecte a les dues filosofies.