Després de gairebé 2 anys i mig de feina els resultats del projecte “Telerehabilitació per a persones majors” (TeleRHB) estan a punt de passar a producció i millorar la qualitat de vida dels pacients amb pròtesi total de genoll.
El projecte, dut a terme en estreta col·laboració amb el Servei de Rehabilitació de l’Hospital de Son Llàtzer, ha consistit en el desenvolupament d’una eina que permet als pacients intervinguts amb pròtesi de genoll realitzar diàriament exercicis de rehabilitació de forma remota, sense haver de desplaçar-se fins a l’hospital.
El sistema està compost per un kit de telerehabilitació que el pacient se’n duu a casa i una aplicació central a través de la que el personal sanitari programa i supervisa les teràpies dels pacients. A través d’una connexió mòbil a Internet els pacients es descarreguen les teràpies i envien els resultats dels exercicis per a que l’equip terapèutic els avaluï.
Com a bon primer projecte a la Fundació iBit en l’àmbit de la telerehabilitació, el camí no ha resultat senzill i a les dificultats pròpies dels projectes d’R+D s’hi han afegit les de comunicació entre dos col.lectius tan diferents com el del personal sanitari i els tècnics en TIC i, sobre tot, el fet de tractar amb la salut de les persones.
A banda dels contratemps, podem dir que el projecte ha estat un èxit i que en aquests moments s’està deixant a punt el sistema per a la seva transferència a l’Ib-Salut, qui té previst posar-lo en servei a Son Llàtzer sota la gestió d’una empresa TIC externa.
Cal comentar que projectes com aquest resulten força gratificants donat que, al contrari que en altres projectes TIC, tenen una repercussió directa en la societat, millorant la qualitat de vida de persones amb noms i llinatges.
En el cas concret de TeleRHB el col·lectiu més beneficiat per el sistema desenvolupat és el de la gent gran, on les patologies de genoll tenen una elevada incidència, als qui haver-se de traslladar varies vegades a la setmana a l’hospital per realitzar la rehabilitació els hi suposa un important trasbals.
Malgrat aquest projecte hagi acabat, l’àrea de Salut de la Fundació iBit continua treballant en l’àmbit de la telerehabilitació, aplicant els coneixements, experiència i relacions obtinguts a TeleRHB a nous projectes dins l’estratègia Play for Health.