Alumnat dels centres d’educació secundaria IES Marratxí i l’IES Bendinat van visitar ahir el ParcBit per una jornada d’activitats en motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nina en la Ciència, una celebració que s’està consolidant arreu del món per rompre amb l’escletxa de gènere que actualment existeix en els sectors STEM (ciència, tecnologia, enginyeries i matemàtiques).
En la primera part de la jornada, Immaculada Salamanca, coordinadora de l’àrea de comunicació i projectes de la Fundació Bit va donar la benvinguda als assistents a l’auditori i va fer una presentació del ParcBit; què és, quina és la seva història i quin tipus d’empresa s’hi poden trobar.
Seguidament, Eva Aguilar, investigadora del SOCIB, va acompanyar als estudiants en una visita guiada per l’exposició Ciència en Imatges, una exposició de fotos a través de la qual es poden conèixer les diferents línies de recerca del Sistema d’Observació Costaner de les Illes Balears, una entitat amb seu al ParcBit que a través de tecnologies de monitorització proporciona un flux de dades oceanogràfiques i serveis de simulació numèrica al servei de la recerca marina i costanera.
També a l’auditori del ParcBit, els estudiants van poder escoltar una conferència impartida per Alícia Ropero i Isabel Cazorla, membres de Women Techmakers, una iniciativa liderada per Google a través de la qual es pretén donar visibilitat a professionals del món de la tecnologia. Tant Alícia com Isabel van contar com és la seva feina com enginyeres informàtiques a Hotelbeds, i van explicar també com si be es cert que encara hi ha poques dones en aquests sectors, la tecnologia és una feina que pot agradar molt a al·lotes i al·lots indistintament, encoratjant a les nines a interessar-se per aquestes carreres.
Acabades les conferències, els joves visitants van participar en una gincama especial organitzada expressament per l’11 de febrer, Dia de la Nina i la Dona en la Ciència. Per a aquesta activitat, les nines i els nins de l’IES Marratxí i l’IES Bendinat, van haver de cercar pels carrers del ParcBit, que tenen nom de dones del món de la ciència i la tecnologia, pistes amb informació d’aquests personatges: Laura Bassi, Ada Byron Lovelace, Antonia Maury, Maria Agnesy, Maria Mitchel, Rita Levi, i Sophie Germain. Un cop que van haver cercat totes les pistes pel ParcBit l’alumnat es va reunir altra vegada a l’auditori on van participar a través dels seus telèfons mòbils en un emocionant joc de preguntes i respostes sobre aquestes dones.
Per acabar la jornada, Biel Frontera, gerent de la Fundació Bit, va fer entrega dels premis als participants que més respostes van encertar durant el concurs i es va acomiadar a tots els estudiants amb el lliurament d’una motxilla commemorativa de l’11 de febrer.
A través d’aquesta activitat, la Fundació Bit s’ha volgut afegir un any més a la celebració del Dia Internacional de la Dona i la Nina en la Ciència amb els objectius de; fomentar les vocacions científiques i tecnològiques entre els estudiants i molt especialment entre les nines; visibilitzar les dones que han estat rellevants en la història de la ciència i la tecnologia, difondre la cultura científica i la tecnològica entre els estudiants, i alhora donar a conèixer el ParcBit com a punt de referència del sector professionals en la investigació i la innovació tecnològica.