Open Innovation és un model d’I+D+i que es basa en la col·laboració amb entitats externes per desenvolupar projectes d’innovació. Els usuaris finals participen en el procés d’innovació aportant idees i coneixement i al mateix temps, controlen l’evolució de tot el procés de creació, a través de les diferents proves que es fan durant el seu desenvolupament.
En aquest model s’aprofita el talent, les tecnologies, les idees, els recursos i les ganes provinents de fonts externes a la pròpia companyia amb l’objectiu comú de desenvolupar innovació de qualitat adaptada a les necessitats reals dels que realment l’han d’utilitzar.
És una forma de maximitzar la inversió en I+D+i i d’assegurar-nos de que el que estem fent serà útil als usuaris finals.
A la pràctica, és difícil involucrar als usuaris finals dins els projectes per diverses raons:
- A vegades de tipus formal. Impossibilitat de signar acords o convenis de col·laboració.
- A vegades per incompatibilitat d’horaris.
- A vegades per no disposar d’un lloc físic on poder treballar conjuntament.
- A vegades per falta de recursos.
- Etc…
Dins aquest context, han pres molta rellevància els anomenats Living Labs com una eina al servei de la innovació que facilita el model d’Open Innovation.
Un Living Lab és concepte que dona cobertura a la interrelació entre els diferents actors que participen en el procés d’innovació, un espai on es donen totes les facilitats per poder-se centrar en la innovació.
Les característiques diferencials d’el Living Labs són:
- En el procés d’innovació hi participen diferents actors en igualtat de condicions: industria, universitat, govern, usuaris, …
- La validació del producte es fa en un entorn d´ús real, capturant les impressions i interrelacions entre els diferents actors.
- El procés de validació es fa en base al feedback rebut durant la utilització de la tecnologia i no en base a l’anàlisi posterior de les dades provinents d’experiments.
- Es promou la interrelació entre centres, empreses, govern i usuaris en un entorn real, on representants de cada un d’ells treballen conjuntament en projectes concrets.
A l’Àrea de Salut de la Fundació iBit creiem que aquests conceptes s’adapten molt bé als projectes que desenvolupam, sobretot als que realitzam a la línia de telemedicina com per exemple Play for Healht.
Play for Healht és un projecte en el que el coneixement tecnològic el posa l’iBit o les universitats, el coneixement funcional el posen els clínics del Servei de Rehabilitació de l’Hospital Son Llatzer o d’altres hospitals, i el coneixement sobre la usabilitat i la qualitat de l’experiència de l’usuari recau sobre els pacients de rehabilitació. Per tant, el concepte d’Open Innovation ens va molt bé per assegurar que el projecte satisfà les expectatives de tots els actors involucrats i el que és més important, per assegurar que no es quedarà dins un calaix.
Pel que fa al Living Lab, en tenim alguns dels elements però encara ens falta fer-hi més feina per que sigui una realitat.