Elaborar, recollir, analitzar, sintetitzar, sistematitzar o oferir informació neutral, rigorosa i científica sobre indicadors relacionats amb la Societat de la Informació i el Coneixement formen part de la missió de l’Observatori Balear de la Societat de la Informació, de la Fundació iBit.
L’OBSI pretén ser un referent a la Societat de la Informació balear, un punt de trobada i diàleg entre el sector de les TIC i les administracions públiques per tal de poder definir polítiques i la seva posterior avaluació, identificar i generar coneixement, així com detectar oportunitats i amenaces.
Amb aquesta finalitat, les actuacions incloses a l’OBSI es centren en els següents objectius:
- Difondre i facilitar informació sobre el grau d’implantació de les TIC a les Illes Balears
- Mesurar el grau de desenvolupament de la SI, mitjançant la selecció d’indicadors
- Generar estudis quantitatius i qualitatius que permetin comparar l’evolució de la Societat de la Informació a les Illes Balears
- Potenciar la revisió i la renovació d’indicadors disponibles
- Crear un inventari de bones pràctiques
- Implantar metodologies innovadores d’anàlisi
- Servir a la societat balear com a referent i com a fòrum de discussió
- Planificar, suggerir o guiar polítiques d’actuació, atès les necessitats detectades
- Mesurar l’impacte dels programes públics referents al foment de la Societat de la Informació
Una de les formes més elegants que ha trobat l’OBSI a l’hora de difondre coneixement ha estat la publicació de les Ibitàcoles. Ibitàcoles és una col·lecció de llibres editada per la Fundació iBit, a través de la qual pretén difondre coneixement sobre els usos de les TIC i sobre com es dibuixa el camí cap a la Societat de la Informació i el Coneixement en diferents sectors i àmbits socials. Es publiquen en paper i en format digital. De moment, tenim 5 Ibitàcoles publicades i algunes més en camí.
- Les TIC i els menors a les Illes Balears. Equipament i usos de les tecnologies de la informació i la comunicació per part dels menors de les Illes Balears d’entre 6 i 14 anys.
- Les TIC i els joves a les Illes Balears. Equipaments i usos de les tecnologies de la informació i la comunicació per part dels joves de les Illes Balears d’entre 15 i 16 anys.
- Pla Anibal. Pla d’actuació per a la implantació de l’Administració Electrònica a les Illes Balears d’acord amb la Llei 11/2007 (LAECSP).
- El ciberassetjament entre els joves. Característiques i impacte del cyberbullying entre l’alumnat d’ESO de les Illes Balears.
- L’alfabetització informacional entre l’alumnat universitari. Anàlisi de les competències informacionals de l’alumnat de la Universitat de les Illes Balears.