El passat divendres dia 12 va tenir lloc a l’Hospital Son Llatzer la presentació d’un programa experimental de telerehabilitació dels implants de pròtesi de genoll. Aquest programa és el fruit del projecte “Telerehabilitación con personas mayores”, desenvolupat per l’iBit i l’Hospital Son Llatzer i cofinançat pel Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç i la Conselleria d’Innovació, Interior i Justícia del Govern de les Illes Balears, en el marc del Pla Avanza.
Els assistents a la presetnació es van interessar per l’opinió que en tenien els pacients d’aquest programa, quines eren les seves impressions, si els havia agradat, etc… A jo me va cridar molt l’atenció la resposta d’una de les pacients que va dir que aquest programa li estalviaria haver-se d’aixecar cada dia a les cinc del matí per anar a fer les sessions de rehabilitació.
Aquest tipus de pacients acudeixen a l’hospital a fer la rehabilitació amb una ambulància. Aquesta ambulància és comparteix entre varis pacients que a vegades no viuen al mateix poble. Això implica que l’ambulància tarda molt des de que recull al primer pacient fins que arriba a l’hospital. A més, per poder tornar a casa, l’ambulància ha d’esperar que tots els pacients hagin completat la seva sessió de rehabilitació. Això implica que els pacients moltes vegades necessiten tot un matí per fer una sessió que en realitat dura menys d’una hora.
A més, hem de tenir en compte que aquests pacients solen ser majors i han passat per una operació, els hi han implantat una pròtesi de genoll, i per tant es de suposar que tinguin mal i que el lloc on millor es troben es a casa seva, tranquils, sense patir el trasbals que suposa anar a passar tots els matins durant dos mesos a l’hospital.
Per tant, el fet de poder fer la rehabilitació a casa seva, a l’hora que els hi va bé, fora haver-se de desplaçar, és un valor molt gran per ells i així ho va demostrar amb la resposta espontània que va donar la pacient quan li van demanar a veure si li havia agradat el programa.
Així i tot, els beneficis de la telerehabilitació no són només la comoditat i l’estalvi de desplaçaments. Els pacients han demostrat més implicació en els tractaments. L’adherència al tractament ha millorat ja que hi ha una major acceptació i motivació a l’hora de realitzar la rehabilitació, i a més, tenen la possibilitat de fer més d’una sessió al dia.
El personal clínic, també guanya. El seguiment dels pacients és més fàcil ja que l’eina informàtica en registra la seva evolució i permet la consulta a través d’estadístiques i gràfiques. El recursos s’aprofiten millor i poden dedicar més temps i esforç a altres pacients. I a més, es transmet a la societat una imatge d’uns serveis de salut moderns, eficaços i de qualitat.
Finalment, l’estalvi econòmic que suposa aquest programa també beneficia al servei de salut per que contribueix a la seva sostenibilitat.
Des del punt de vista de la innovació aquest projecte ha estat un èxit. A partir d’una idea innovadora s’ha aconseguit el finançament necessari per convertir-la en un projecte i finalment en un producte que dona solució a una necessitat real. S’ha completat el cicle i ha aportat beneficis a la societat, als pacients, als clínics i al sistema de salut i una gran satisfacció per a tots els que hi hem participat.