És un creença generalitzada que el desenvolupament TIC d’una regió sol anar lligat al seu desenvolupament general, al seu nivell de renda, als recursos disponibles, el dinamisme de les seves empreses… . En aquest sentit la paulatina materialització del Pla ANIBAL està resultant un element dinamitzador de les TIC en l’entorn de la comunitat autònoma de les Illes Balears a tots els nivells mesurables. A les administracions com a promotores, clients i usuàries finals, millorant la seva relació amb la ciutadania a través de la potenciació dels canals telemàtics i enfortint la cooperació interadministrativa a través de la implantació de serveis interoperables. Al sector privat de base tecnològica com a proveïdor de solucions, enriquint i aportant el seu coneixement i impulsant la seva competitivitat. A la ciutadania afavorint l’accés a les noves tecnologies i aprofitant-se dels beneficis que aporta. En definitiva, en termes TIC, el Pla ANIBAL està oferint un important ventall d’oportunitats i obrint nous mercats per que les empreses creïn i inclús exportin tecnologia de creació local.
L’Oficina Tècnica d’Administració Electrònica de la Fundació iBit, com a ens responsable de la dinamització, impuls i execució del Pla ANIBAL, així com de la seva coordinació a nivell autonòmic, insular i local, és conscient dels beneficis que se’n deriven i per tal d’afavorir-los es marca com objectius els següents reptes.
- Potenciar les actuacions de forma coordinada, per tal de racionalitzar-les i evitar duplicitats en les inversions.
- Potenciar el transvasament de coneixement i eines entre administracions per tal de d’evitar inversions innecessàries
- Evitar la fragmentació de les eines que s’implanten per tal d’abaratir les inversions en manteniment i implantació.
- Posar a l’abast noves eines basades en programari lliure de llicències privatives per abaratir-ne el cost d’operació i afavorir la competència entre proveïdors.
- Impulsar la interoperabilitat efectiva entre administracions per tal d’abaratir costos derivats de de desplaçaments innecessaris, de l’emissió de documentació en paper, d’espais d’emmagatzematge de documents, etc.
- Ajudar als ens a executar projectes concrets, per tal d’enforcar-ne la inversió i obtenir-ne el màxim profit.
- Assegurar la validesa jurídica present i futura de les actuacions per tal de potenciar la confiança en l’administració electrònica tant a les administracions com a la ciutadania.