Els passats dies 18 i 19 de novembre es va celebrar a Sant Sebastià el congrés més rellevant que es fa a nivell nacional sobre informàtica sanitària, INFORMED 2010. Des de l’Àrea de Salut de la Fundació iBit solem aprofitar aquest congrés per presentar els treballs més rellevants que hem desenvolupat dins aquest àmbit durant l’any, i al mateix temps, aprofitam per posar-nos al dia sobre els diferents continguts que es tracten al congrés.
El congrés ens serveix per tenir informació de primera ma sobre el que s’està fent en informàtica sanitària a la resta del país, veure a quin nivell estan les altres comunitats autònomes i comparar amb el que estem fent a les Illes Balears.
En aquesta edició vam participar amb tres ponències, dues corresponents a la línia de feina d’Interoperabilitat i una corresponent a la línia de Telemedicina.
La impressió general del congrés va ser que s’està fent molta feina en interoperabilitat, en connectar els diferents sistemes que conviuen als hospitals, a atenció primària, a les farmàcies i a la resta d’entitats relacionades amb la prestació de serveis de salut, amb l’objectiu final de compartir coneixement entre els professionals i millorar la gestió.
Pel que fa al grau de maduresa dels projectes d’interoperabilitat, la majoria de comunitats autònomes ja tenen definit un model però el grau d’implantació en la majoria dels casos és encara baix, a excepció d’algunes comunitats com per exemple les Illes Balears, el País Basc o València, on el grau d’implantació està molt avançat.
També vam veure que a nivell conceptual, a nivell de model, en aquesta línia ja hi ha molta cosa feta i que ja es començaven a plantejar nous reptes de futur, com per exemple l’accés dels ciutadans a la seva informació de salut a través de mitjans telemàtics (ni ha que ho comencen a fer), en utilitzar les xarxes socials per oferir serveis relacionats amb la salut o en plantejar nous paradigmes per permetre l’accés a la informació en clau semàntica. En definitiva, en donar un ús a les dades més enllà de la compartició d’informació entre els professionals.
En aquesta línia, des de la Fundació iBit vam presentar un projecte d’integració de l’electrocardiografia de l’atenció primària i un projecte d’integració de la facturació de la recepta electrònica.
Una altra línia de feina en la que s’està treballant de de fa molt de temps, i en la que es segueixen dedicant-hi molts d’esforços, és la telemedicina. Tot i així, els projectes implantats que realment funcionen són pocs si els comparam amb la quantitat de projectes pilot que s’han posat en marxa i han mort abans de passar a la fase d’implantació real. La major part de projectes que es presenten en aquesta línia són els que fan referència a telemonitorització de pacients crònics.
En aquesta línia, des de la Fundació iBit vam presentar el projecte Play for Health que va en una línia una mica diferent ja que en lloc de centrar-se en la telemonitorització és centra en la prestació d’un servei. El projecte aplica els videojocs a la telerehabilitació de diverses tipologies de pacients, entre ells, també els crònics.
Un altre aspecte que es va tractar i que me va cridar l’atenció va ser l’ús de les TIC per avaluar i analitzar els resultats de salut en els pacients. El potencial de les TIC en aquest camp són immenses i baix el meu punt de vista només suposen avantatges, pels pacients, pels professionals i per la pròpia gestió del sistema de salut.