Una signatura electrònica és, en paraules de la Llei 59/2003 de signatura electrònica, “el conjunt de dades en forma electrònica, consignats amb uns altres o associats a ells, que poden ser emprats com a mitjà per identificar el signant”.
Aquesta llei, sorgida del procés d’adaptació de la legislació estatal a la Directiva 1999/93/CE del Parlament Europeu i del Consell, estableix els requisits de la signatura electrònica per a que tengui la mateixa validesa que la manuscrita. Es tracta, per tant, d’una passa essencial per al desenvolupament de l’administració electrònica.
Al marge del marc legal, hi ha dos elements que són imprescindibles per a l’ús generalitzat de la firma electrònica.
En primer lloc, que tota la ciutadania disposi d’un certificat reconegut amb el que poder identificar-se i signar. Aquest element s’està resolent mitjançant la implantació del DNI Electrònic.
L’altre element és la disponibilitat d’eines per a la realització de signatures i la validació de certificats i documents signats. En aquest darrer apartat és on s’emmarca @firma.
Es tracta d’un conjunt de serveis web i components de programari, posats a disposició de la resta d’administracions pel Ministeri de Presidència, que permeten dotar a les seus electròniques de les administracions públiques de les següents funcionalitats:
- Permetre als ciutadans signar els documents presentats a l’administració (mitjançant l’applet client @firma).
- Permetre a l’administració validar els certificats i documents signats per part dels ciutadans (mitjançant OCSP i SOAP)
Per emprar aquests serveis és necessari tenir accés a la xarxa SARA i fer la sol·licitud d’alta corresponent. Podreu trobar més informació aquí.