Fa poc un grup d’usuaris encarregats de la comunicació digital de la Fundació iBit ha participat en el pilot del projecte edit@.
Abans que els usuaris, editors de continguts, poguessin provar l’aplicació, el departament de sistemes la va posar a punt a partir de les indicacions del soci i líder del projecte IBERMÁTICA, tal i com Serrano ho va contar la setmana passada.
A la Fundació iBit tenim Alfresco com a gestor documental. Damunt aquesta aplicació s’hi ha intal.lat la barra d’edit@ que és el que permet transformar documents de .txt o .odt a àudio, daisy o e-book principalment. L’eina també permet transformar continguts SCORM perquè siguin visualitzats de forma adaptada a Web, TDT o mòbil. El SCORM permet crear objectes pedagògics estructurats. A més l’eina també permet fer anotacions flotants damunt Alfresco.
El pilot es va realitzar de forma estructurada. Va venir una persona de la UOC per analitzar com un grup d’usuaris que no sabia pràcticament res de les possibilitats de l’eina interactuava amb la plataforma, a partir d’una sèrie de tasques predeterminades que s’havien dissenyat. Després se’ls va fer una entrevista estructurada demanant-los quines dificultats havien trobat i quin potencial veien a l’eina per a incorporar-la en el seu dia a dia. En general, encara que es tractava d’una prova pilot, i l’eina no anava del tot fina, tot i que funcionava, els resultats i la potencialitat de les transformacions van ser bons.
Passes del pilot
Per dur a terme el pilot es van fer les següents passes:
- Definir amb les persones de la UOC que es provaria exactament en el pilot
- Per saber que provar primer havíem de comprovar que les funcionalitats que havia integrat IBERMÁTICA i que s’havien instal·lat posteriorment en els servidors de l’iBit funcionaven.
- El que havia integrat IBERMÁTICA en la barra edit@ que es va intal.lar damunt Alfresco era, les transformacions d’audio preparades per Verbio, les tranformacions a Daisy i eBook preparades per la UOC, les transformacions a SCORM preparades per La Salle, i provar les anotacions desenvolupades per Padawan. Eureca Media va coordinar el pilot redactant els resultats finals de les proves amb usuaris per extreure’n conclusions.
- Preparar la sala del pilot. Un ordinador, una pantalla de televisió, un descodificador TDT i comandament a distància, un mòbil de darrera generació, un lector d’e-books, una webcam per gravar els usuaris i una gravadora per a les entrevistes.
- Finalment, després de pensar què provar de tots els continguts que genera la Fundació iBit perquè pogués resultar interessant pels usuaris i haver fet vàries proves abans d’implicar els usuaris finals, vam preparar els següent elements d’entrada que van generar diferents arxius de sortida:
- Un document .txt per poder transformar a àudio (Les TIC a la Pime Balear (resum))
- Un document .odt per poder transformar a DAISY i a .epub (Les TIC a la Pime Balear (resum)). Aquest document es va haver de maquetar seguint unes estrictes indicacions de la UOC, perquè si no es respecten uns estils bàsics la transformació no funciona.
- Una sèrie d’arxius en .html que la La Salle ens va editar a SCORM i ens va lliurar un .zip. Aquest .zip és el que es puja a través de la barra de transformacions edit@ per a que es transformi de forma que s’adapti gràficament a un dispositiu web, a un dispositiu TDT i a un dispositiu mòbil. Aquest arxius són els projectes en curs del departament de cibersocietat.
Per veure com va quedar el document Les TIC a la Pime Balear (resum) transformat a epub vos podeu instal·lar al vostre ordinador el programa Adobe Digital Editions i per poder-ho llegir amb un iPad o un iPhone haveu de tenir instal.lat per exemple el Stanza.
El projecte edit@ ha estat cofinançat pel Ministeri d’Industria, Turisme i Comerç, en el marc del Pla Nacional d’Investigació Científica i Innovació Tecnològica 2008-2011