Els passats 22, 23 i 24 de febrer es va celebrar al Palau de Congressos de Madrid el XIV Congrés Nacional d’Informàtica i Salut sota el títol “La estratégia de Tecnologías de la Información y de la Comunicación, y su impacto en la mejora del sistema de salud”.
Aquest congrés, organitzat per la SEIS (Sociedad Española de Informática de la Salud), és un dels esdeveniments de referència a nivell estatal relacionats amb la informàtica sanitària.
La Fundació iBit hi va ser present amb una demostració de la tecnologia Play for Health que es va mostrar a l’estand institucional del IBSalut. Va ser un dels estands més visitats i moltes persones es van acostar a interessar-se per l’aplicació que estem fent dels videojocs als processos de rehabilitació, dels resultats que hem obtingut i de les possibilitats de comercialització del producte.
En aquesta edició s’ha parlat en general del paper de les TIC en la millora dels serveis de salut. A jo m’ha cridat l’atenció:
-
El paper de les TIC en la continuïtat assistencial entre els diferents nivells. I especialment en la integració dels serveis socio-sanitaris, cosa que fins ara no es contemplava.
-
El rol del pacient en la gestió de les seves dades de salut. Pareix que aquest és un tema que no està prou clar, que varia entre les diferents comunitats autònomes, que la legislació és ambigua i que tècnicament es fa difícil adoptar una solució que satisfagui tots els requisits que es plantegen.
-
Es comença a parlar també de la necessitat d’integrar les dades de salut dels centres privats dins la història clínica dels serveis de salut públics. Per varies raons, ja sigui pels pacients que es deriven a la privada o simplement per poder disposar d’una història clínica el més completa i exhaustiva possible.
Respecte als estands, hi havia presencia de les consultores, d’empreses amb producte i d’algunes multinacionals, com Microsoft i Telefónica, que fan esforços per introduir-se en el sector TIC-Salut.
També hi havia, a la secció d’estands, presència dels serveis de salut de les respectives comunitats autònomes, on es mostraven les darreres actuacions dutes a terme a cada una d’elles en matèria de TIC-Salut. Cal destacar l’estand del País Basc, on es mostrava el pla de catorze mesures que han desenvolupat amb objectius de prevenció i de seguiment de les malalties cròniques. Aquest pla té un enfocament molt pràctic i fa un ús racional de la tecnologia només en els aspectes on realment aporta valor afegit.