La malaltia de Parkinson és un trastorn neurològic freqüent, una malaltia lentament progressiva, els símptomes de la qual empitjoren gradualment amb el temps. La malaltia afecta a més de quatre milions de persones al món (100.000 persones a Espanya) i les previsions són que al 2030 el nombre de persones afectades per aquesta malaltia sigui de nou milions.
La malaltia de Parkinson provoca trastorns en el moviment i desencadena alteracions de la funció cognitiva, de l’expressió de les emocions i de la funció autònoma. En fases més avançades de la malaltia provoca també problemes de l’equilibri i de coordinació.
Existeixen tractaments farmacològics que aconsegueixen millores en la part motora però no han demostrat millores en els problemes de l’equilibri.
La rehabilitació és un aspecte important en el tractament de la malaltia i s’enfoca la realització d’exercicis per millorar la postura, l’equilibri i la marxa, exercicis respiratoris, teràpia ocupacional i teràpia del llenguatge. En aquest aspecte, ja existeixen iniciatives que apliquen l’ús de videojocs com a complement i ajuda a la rehabilitació de la malaltia de Parkinson (http://www.parkinsonblanes.org/Juegos/Juegos-ACAP-Blanes.htm).
Des de la Fundació iBit, conjuntament amb altres socis europeus, s’ha presentat una proposta de projecte al FP7 (http://cordis.europa.eu/fp7/home_en.html) encaminada a la construcció d’un sistema personalitzat de rehabilitació a casa per pacients amb afectats per la malaltia de Parkinson.
El projecte, compta amb la participació de la Universitat de Bologna (http://www.unibo.it/Portale/default.htm) (Coordinadors), Sourasky Medica Center de Tel-Aviv, (http://www.tasmc.org.il/sites/en/Pages/default.aspx), ETH Zurich (http://www.ethz.ch/index_EN),Katholieke Universiteit Leuven (http://www.kuleuven.be/english/), OXFORD Computer Consultants (http://www.oxfordcc.co.uk/), ST Microlelectronics (http://www.st.com/internet/com/home/home.jsp) i EXEL Microelectrónica (http://exelmicroel.com/eng/index.html).
La Fundació iBit aporta el seu know-how en la realització de videojocs per a la rehabilitació de pacients a casa desenvolupat dins l’estratègia Play for Health i dins el HiLab.
La proposta ja ha estat avaluada i ha superat el llindar establert per la Comissió Europea per passar a la fase de negociació prèvia a l’aprovació definitiva del projecte. Durant aquesta fase de negociació estem fent els canvis proposats pel comitè avaluador per tal d’adequar-nos millor als objectius marcats per la Comissió.