En aquest bloc hem parlat de les possibilitats de treballar amb aplicacions lliures i dels beneficis que tenen per la comunitat. Així, si per exemple s’ha de desenvolupar una aplicació per a un projecte i es valora la possibilitat que el projecte estigui en codi obert, ens pot beneficiar a nosaltres en un futur, o bé a la comunitat si ho alliberam.
Com a contractants de codi obert, sempre que es licita un projecte a una altra empresa, hem de pensar en la seva bona tasca. Però, i si existís alguna certificació que acredités al professional que sap fer bona feina en codi obert? Aquesta certificació no només hauria de ser una garantia que l’eina realitzada funciona, sinó que es realitza tot pensant amb la filosofia del codi lliure. Si existís un mèrit, una metodologia o simplement una forma de fer feina amb codi lliure, possiblement tots hi sortiríem guanyant, tant l’empresa contractant com la societat, ja que una de les forces del codi lliure és l’alliberament i la relació amb la comunitat d’usuaris.
Fa poc hem vist que el CENATIC (Centre Nacional de Referència en Aplicacions TIC basades en fonts obertes) proposa un model per empreses i professionals que treballen en SFA (Software de Fuentes Abiertas) el qual intenta posar les bases d’una bona forma de crear projectes en SFA. També des de Sistemes hem creat una línia de feina (OpenTIC) pensant en software de fonts obertes. Fins on arribarem? El temps ho dirà!