La setmana passada, la UIB i la “Asociación Iberoamericana de Tecnologías de Apoyo a la Discapacidad”, van organitzar el “VI Congreso Iberoamericano de Tecnologías de Apoyo a la Discapacidad” (http://dmi.uib.es/~ugiv/Iberdiscap2011/).
El congrés es va celebrar a les instal·lacions de la Fundació La Caixa del Gran Hotel de Palma amb gran èxit d’assistència d’investigadors i experts de diferents àmbits, com el de les TIC, el de la prestació de serveis socials o el de la salut.
L’Àrea de Salut de la Fundació iBit hi va ser present amb una demostració de la tecnologia de Play for Health que va despertar gran interès entre la comunitat universitària i entre les entitats prestadores de serveis socials. Van ser nombroses les propostes de col·laboració, per contribuir al desenvolupament o per provar la tecnologia amb els seus pacients.
Una de les idees que es van tractar al congres va ser la necessitat d’innovar en TIC aplicades a la salut i als serveis socials, com a solució a la manca de sostenibilitat d’aquests serveis davant l’increment de demanda que es preveu en el mig i llarg termini.
Segons Eurostat, el percentatge de població major de 65 anys és del 10,5% al 2010 i es preveu que sigui del 37% al 2060. Segons l’INE, el percentatge de població espanyola major de 65 anys amb algun tipus de discapacitat al 2008 era del 57,9%.
Aquestes dades indiquen que en el mig i llarg termini el nombre de persones majors dependents podria arribar a ser insostenible per al sistema socio-sanitari públic si no es prenen les mesures oportunes. Només guanyant en eficiència es podrà donar més cobertura a un major nombre de persones.
La Telemedicina, i concretament la telerehabilitació, plantejada com una eina per augmentar l’eficiència dels tractaments alhora que estalvia despesa sense disminuir la qualitat del servei, es posiciona com una de les alternatives de cara a millorar la sostenibilitat dels sistemes de salut.
Play for Health fa feina amb aquesta línia, creant i implantant la tecnologia necessària per poder dur a terme, des del sistemes de salut i socials públics, programes de telerehabilitació per estalviar costos i augmentar la qualitat i eficàcia dels tractaments.
Però aquesta tecnologia també es pot extrapolar, amb l’ajuda si cal del sector privat, a altres bandes, ja sigui a sistemes públics d’altres comunitats autònomes o a entitats privades que presten serveis de rehabilitació. Això ens proporcionaria uns retorns que donarien estabilitat econòmica al projecte, per seguir investigant i creant tractaments per a més patologies.
Aquesta es una altra de les línies de feina del projecte Play for Health, treballar en un model de negoci que ens permeti explotar i estendre la tecnologia amb retorns econòmics que donin sostenibilitat al projecte.