El passat 6 de juliol va tenir lloc a Barcelona la primera trobada de projectes socials i tecnològics organitzada per la Plataforma per al desenvolupament d’iniciatives ciutadanes Ciutadania 4.0. L’objectiu de la Plataforma consisteix en elaborar un mapa de les iniciatives promogudes per empreses i institucions, majoritàriament de Catalunya, recolzar-les com si es tractessin de “receptes” socials per mostrar valors i capacitats que passen desapercebuts, tot això per tal de millorar la competitivitat empresarial i impulsar el progrés de la comunitat. Fins hores d’ara s’han inscrit al voltant de cent iniciatives, de les quals es van presentar vint a la trobada.
El sodiLAB hi va assistir per tal de conèixer de primera mà què és el que s’està fent a Catalunya pel que fa a una de les línies de treball fonamentals del LAB, la capacitació de ciutadans.
El programa de presentacions va ser bastant complet, dividit en cinc blocs que separaven les iniciatives que tenien com a objectiu recombinar recursos, generar participació, estructurar comunitats, universalitzar l’accés als continguts digitals o visualitzar la informació amb dades obertes. Amb un format de 7 minuts per cadascuna, les presentacions d’iniciatives que més encaixaven amb les nostres línies de treball van ser: miaportacion.org, una plataforma dirigida a persones excloses o en vies d’exclusió social que tenen necessitats econòmiques o bé que estan disposades a fer intercanvi de temps (bancs de temps); l’e-Hitchhiking (o l’e-dit), una iniciativa que va néixer a partir de la necessitat de compartir cotxe per acudir als campus universitaris catalans i que es proposa reinventar l’autostop, fer-lo digital, per tal de facilitar la mobilitat dels ciutadans. Destacar que el representant de la iniciativa va comentar que tenen marxa un projecte europeu amb el RACC dirigit a promoure l’e-dit entre la gent gran a països com França i Noruega. També van presentar la seva iniciativa donestech, un grup de dones que pretén reduir les desigualtats existents entre homes i dones començant per sensibilitzar als nins en les escoles; BdeBarna, una web participativa basada en el mapa de Barcelona on es comparteixen històries de la ciutat que creen els ciutadans i que podria ser repicable a qualsevol ciutat. I jo em deman, per què no una P de Palma? Per la seva banda, megafone.net va demostrar ser una iniciativa estesa a nivell internacional i útil per a persones amb problemes de mobilitat. Més concretament, a Catalunya es vol crear una xarxa catalana de persones amb discapacitats amb l’objectiu de fer una cartografia dels punts adaptats a persones d’aquest col·lectiu en la ciutat.
Entre presentació i presentació es van habilitar espais de networking per a que les empreses i institucions assistents poguéssim parlar de tu a tu amb els responsables de les iniciatives i amb els consultors que lis donen suport.
En resum, dir que la trobada va ser força enriquidora i va deixar constància que el fet d’emprendre iniciatives socials interessants és possible tot i que el més important és detectar una necessitat social i veure com es pot satisfer a través de les TIC, implicant des del primer moment al col·lectiu a qui es dirigeix.