Fa poc que estic en l’OTAE i estic estudiant totes les aplicacions que s’han desenvolupat en el marc de l’Administració Electrònica. Comences a sentir a parlar de ROLSAC, SISTRA i HELIUM, i veus el que són cadascuna, però no tens una noció que les tres aplicacions estan molt interrelacionades. Sort que els meus companys em varen explicar de forma resumida la funció de cada una d’aquestes aplicacions, i una cosa que és fonamental: la relació entre elles, i va ser quan “vaig veure la llum”. Aquest post és per descriure, d’una forma molt senzilla, tres de les aplicacions en que es fonamenta l’Administració Electrònica i la seva relació.
Generalment, totes les administracions compten amb una sèrie de procediments que són més o menys nombrosos, complexes i molt diferents entre ells, el que dificulta moltes vegades, el seu enteniment i tramitació per part de la ciutadania.
D’altra banda, el ciutadà ha de comptar amb la garantia que l’Administració actua de forma justa i imparcial, seguint unes pautes comunes per a tots, regulant d’aquesta manera les relacions amb els ciutadans en les seves actuacions, i assegurant d’aquesta manera el principi de igualtat.
És a dir, tant si volem posar en marxa una nova empresa, sol·licitar carnet de pesca, com fer unes obres a casa, demanar un gual, o fins i tot una llicència per adoptar un animal potencialment perillós, ho haurem de fer d’acord amb les pautes establertes en els procediments administratius de l’Administració corresponent, que davant condicions iguals han de ser les mateixes per a tots els ciutadans.
La recopilació de tots els procediments en un Catàleg de Procediments Administratius, va ser l’inici de ROLSAC. ROLSAC és una aplicació que serveix a les administracions per gestionar de forma centralitzada tot tipus d’informació relacionada amb cadascun dels procediments recopilats. Aquesta informació pot ser la documentació que es requereix per part de l’usuari (DNI, certificats, …), llista de formularis a complimentar, lleis associades, taxes, períodes, resultats, … Fent clic aquí, podem observar com l’Ajuntament de Santa Margalida publica el seu catàleg de procediments a la seva web explotant les dades del seu ROLSAC.
Tot això està molt bé, però la Llei 11/2007 (LAECSP) estableix que les administracions públiques estan obligades a oferir els seus serveis als ciutadans també pel canal telemàtic, és a dir, la realització dels procediments emprant un ordinador i una connexió a Internet. S’haurien de collir les passes d’un procediment descrites en ROLSAC, i convertir-les en pantalles i formularis d’entrada d’informació a través d’un navegador web. Per això serveix SISTRA . En resum, és una aplicació per a que els ciutadans puguin gestionar/realitzar els procediments administratius de les administracions (govern, consell, ajuntaments, … ) sense moure-se de casa. Podem observar el funcionament de SISTRA al tramitar un carnet de pesca recreativa de forma totalment telemàtica aquí.
Arribat, aquest punt pareix que ja hem acabat, però una vegada finalitzat el tramit, per exemple el del carnet de pesca, que passa? Doncs el que passa és que un funcionari, recull totes les dades que ha introduït l’usuari (DNI, direcció postal, taxes pagades, …), les imprimeix i les adjunta dins una petita carpeta, igual com si haguéssim anat a sol·licitar el carnet presencialment. Crec que ja que hem arribat en aquest punt, podríem aplicar la gestió telemàtica, també a les gestions internes que es duen a terme dins les administracions publiques a fi de dur a bon terme la finalització dels expedients o tramits oberts a través de SISTRA. HELIUM va ser creat amb aquesta finalitat, és a dir, dur una gestió interna, automàtica i telemàtica dels procediments o expedients dins d’una administració pública. En el nostre cas del carnet de pesca, amb HELIUM, ja s’hauria definit un flux d’accions una vegada finalitzada una sol·licitud de carnet de pesca des de SISTRA: (1) notificar al funcionari encarregat de revisió de dades, (2) formulari per verificar que les dades són correctes, (3) enviar al funcionari encarregat de imprimir el carnet, (4) Creació del carnet i (5) enviar el carnet via correu ordinari al usuari.
Bé, he intentat explicar d’una forma molt senzilla el funcionament, utilitat i relacions de ROLSAC, SISTRA i HELIUM, i esper que vos ajudin a tenir una idea bàsica d’aquestes tres aplicacions.