Avui parlem de “La Xarxa Social” (2010), una peli un poc més antiga, però ja convertida en un clàssic en el món de les Start-ups, l’emprenedoria i el màrqueting digital.
FITXA TÈCNICA:
- Títol original: The Social Network
- Any: 2010
- Durada: 120 min.
- País: Estats Units
- Direcció: David Fincher
- Guió: Aaron Sorkin (Novel·la: Ben Mezrich)
- Música: Atticus Ross,Trent Reznor
- Fotografia: Jeff Cronenweth
- Repartiment:Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Justin Timberlake, Armie Hammer,Max Minghella, Josh Pence, Joseph Mazzello, Rashida Jones, Brenda Song,Rooney Mara, Malese Jow, Trevor Wright, Dakota Johnson, Emma Fitzpatrick,Caleb Landry Jones, Aaron Sorkin, Dustin Fitzsimons, Bryan Barter, Patrick Mapel,Toby Meuli, Jami Owen, Scotty Crowe, Marcella Lentz-Pope, Barry Livingston
- Producció: Trigger Street Productions / Michael De Luca Productions
- Gènere: Drama | Biogràfic. Drama judicial. Col·legis & Universitat. Adolescència. Internet / Informàtica
- Sinopsi: Una nit de la tardor de l’any 2003, Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg), alumne de Harvard i geni de la programació, es seu davant un ordinador i comença a desenvolupar una nova idea: The Facebook. El que comença dins una habitació d’un col·legi major, aviat es converteix en una revolucionària xarxa social. Sis anys i 500 milions d’amics després, Zuckerberg és el bilionari més jove de la història. Però a aquest jove emprenedor, l’èxit també li comporta complicacions personals i legals, en especial l’acusació d’haver robat la idea a uns estudiants de la mateixa universitat, i la seva difícil relació amb Eduardo Saverin (Andrew Garfield), antic amic i co-fundador de Facebook.
Font: http://www.filmaffinity.com
Més que tendències TIC que apareixen a la pel·lícula, hi ha moltes referències al món de les Start-ups:
La programació:
La primera idea del protagonista va ser crear un rànquing de les al·lotes més guapes de la Universitat de Harvard, d’on Zuckerberg n’era estudiant, aquest projecte li va suposar l’expulsió durant 6 mesos. Ja es veia clarament el talent de Zuckerberg per crear coses a partir d’algoritmes, i això és el que realment va donar un gir a la seva vida.
La idea de negoci:
A partir del primer intent fallit de xarxa social, uns altres dos alumnes, els germans Winklevoss li van demanar dur a terme una altra web i, a partir d’aquí, la idea es va anar ampliant i millorant fins arribar a la plataforma de Facebook, tal com avui la coneixem. Però és aquesta idea que dóna un fons de trama judicial a la pel·lícula perquè permet plasmar quelcom molt complicat i abstracte com: “què és una idea?” i parlar sobre la creació.
Al llarg del guió, els germans Winklevos al·leguen que “ens han robat la idea, ens han plagiat”. I en el judici final Zuckerberg ha de demostrar la diferència entre copiar i agafar del que t’envolta a l’hora de crear. “Exclusivitat” és la paraula, el concepte que desencadena la vena creativa per a crear Facebook.
El finançament:
Aquest és un aspecte fonamental pel desenvolupament de qualsevol idea de negoci, el finançament permet la compra de material, la contractació de personal, els fons de caixa, etc,… per a dur a terme la idea amb suficient rapidesa al mercat i amb la promoció comercial necessària per a aconseguir un número d’usuaris/clients. A més, a la peli es mostra molt clarament el rol de Sean Parker, l’inversor interpretat per Justin Timberlake.
La visió empresarial:
Zuckerberg és el protagonista de la pel·lícula, és el jove prodigi de la programació i la seva motivació principal és la de tornar a connectar amb la seva antiga parella, que el va deixar, però arriba tan enfora gràcies a l’empresari que veu fins on podria arribar aquesta xarxa. Aquest personatge és Sean Parker, interpretat per Justin Timberlake a la pel·lícula.
L’escalabilitat i creixement d’una start-up:
Un factor clau per a les start-ups és el creixement o l’escalabilitat, és a dir, la facilitat d’aplicació a altres mercats, altres països, altres idiomes, per a que una inversió addicional mínima pugui arribar a grans volums d’usuaris. En el cas de Facebook, va ser molt ràpid arribar a una massa crítica d’usuaris, ja que van començar per les universitats on els alumnes tenien accés a Internet per poder estar connectats entre ells, fora de la plataforma oficial de la universitat.
La creació de riquesa es basa en el major número d’usuaris, no només pel valor de l’usuari en sí, sinó també pel tràfic que genera un nou mostrador virtual on es puguin oferir uns espais de publicitat atractius per a les empreses.
Les xarxes socials:
Facebook ha estat la primera xarxa social d’adhesió massiva, arribant a totes les edats, tipus de persones, sense importar el nivell socio-cultural, l’idioma o el país, estam parlant de la major xarxa social de món. També existeixen altres xarxes socials que han tengut un abast mundial, com Twitter, LinkedIn, Snapchat, Myspace, però cap d’elles no ha tengut el creixement continuat i estable com el que té Facebook. També podem mencionar les xarxes socials com l’eina digital que ha permès un efecte palanca de moviment social com la “Primavera àrab” o, més recentement, “les gilets jaunes” en França.
La privacitat:
Una altra tema de debat entorn les xarxes socials és un és l’ús de les dades privades que es publiquen de forma gratuïta. Al ser d’accés gratuït, la font de dades o la mina d’or que pertany a Facebook són relament els seus usuaris. En els seus inicis, el propi Mark Zuckerberg i la seva germana foren víctimes d’atacs a la seva privacitat per la publicació de fotos i comentaris privats. La fiabilitat i confidencialitat de les dades privades dels usuaris són una amenaça permanent per a les xarxes socials.
Les fakes-news i manipulació:
No és un tema que estigui directament reflectit a la pel·lícula, per a dia d’avui és clarament un tema de debat molt important a la nostra societat, on cada vegada més persones són addictes a les xarxes socials, imatges privades i, com no, opinions polítiques de forma pública. Mark Zuckerberg fou cridat a testificar sobre la seva possible implicació en els resultats electorals dels Estats Units.
Relacionat amb la perspectiva de gènere trobam:
En la pel·lícula “La xarxa social”, es pot destacar que la perspectiva de gènere no és un element central de la trama. La història se centra en el desenvolupament i l’èxit de la plataforma de xarxes socials Facebook i en les relacions tumultuoses entre els fundadors. Malauradament, la pel·lícula no ofereix una representació significativa de personatges femenins forts o amb un paper rellevant en el desenvolupament de la xarxa social. Les dones estan gairebé absents de la narrativa principal, i quan apareixen, sovint es presenten com a objectes sexualitzats o en rols secundaris.
Algunes reflexions:
La nostra forma de comunicar-nos ha canviat dramàticament en els darrers anys amb l’arribada al mercat, de forma gairebé simultània, de les xarxes socials i dels smartphones. El nostre comportament i consciència de privacitat està evolucionant molt, sobretot entre els joves, que sovint els costa mesurar els efectes a llarg termini d’allò que publiquen, ja que tot queda enregistrat.
Els algoritmes van canviant contínuament per a adaptar-se a les preferències dels usuaris. La publicitat ha evolucionart cap a la micro-segmentació, basada en la intel·ligència artificial que calcula patrons de comportament per a conèixer i predir al consumidor. Fins a quin punt som lliures? El lliure albir existirà en el futur o es limitarà a una utopia?
Per a saber-ne més:
The Social Network (Wikipedia)
ANÁLISIS DE PELÍCULAS: LA RED SOCIAL (spoilers)
Las ‘fake news’ descubren el talón de Aquiles de Facebook
Facebook retira cientos de páginas de ‘fake news’ vinculadas a Rusia
Zuckerberg pide perdón en el Senado y advierte de la amenaza de Rusia
Mark Zuckerberg en realidad pide regulación de contenido, elecciones, privacidad