El passat dimecres 20 de juliol assistírem a una de les jornades formatives més innovadores de l’any en quant a TIC aplicades a agricultura i on un dels projectes de la Fundació iBit hi encaixa perfectament. Es tracta de la jornada puntXpunt “Oportunitats i eines d’Internet aplicades a l’agricultura ecològica” que organitzà la Fundació puntCAT amb l’objectiu d’ajudar a millorar la competitivitat de les empreses a partir de les eines que ofereix Internet. En aquest sentit, el portal aforavila.com es presentà com una experiència pràctica, propera i directament aplicable.
Segons comentà a l’inici de l’acte el director de l’entitat organitzadora, Jordi Ipaguirre, actualment ja hi ha les condicions adequades perquè el sector de la producció ecològica pugui endinsar-se en l’àmbit de les tecnologies. Per un costat, existeixen les infraestructures necessàries per introduir les TIC als diferents models de negoci relacionats amb l’agricultura ecològica, com és el cas de les xarxes socials, els blogs, els portals de comerç electrònic, etc. Per altre costat, existeix també una demanda que cada vegada tendeix a realitzar més les seves compres per internet. Alhora, Espanya és el país que té més superfície destinada a la producció ecològica en tot Europa. Llavors, estam davant un context totalment favorable.
La intervenció de Marc Garriga (vegeu la presentació aquí), expert en nous canals i models de negoci a Internet, va destacar el potencial d’aquesta xarxa en un àmbit encara poc explotat, insistint en la importància de donar valor afegit a cada marca i aconseguir noves vies de comunicació per arribar al públic objectiu. A banda de la importància de la comunicació, també va destacar el paper clau de la col·laboració utilitzant espais d’intel·ligència compartida com les comunitats virtuals, els fòrums, les wikipèdies, etc. Destacà l’oportunitat d’utilitzar les eines gratuïtes que ens ofereix internet, com és el cas de les xarxes socials, on Garriga remarcà que “la clau de les xarxes 2.0 és ser constant i així la taca d’oli es va estenent”.
Tot seguit fou el torn de presentar els casos pràctics entre els quals hi havia: el nostre portal aforavila.com, Saviae, un portal per a productors d’aquest sector; La Tavella, una porta per a fer xarxa i crear comunitat des dels valors socials i el producte ecològic; la Granja la Selvatana, una iniciativa pionera gràcies a Facebook; i Món Viu, un cas de productors que combinen els canals presencials i els virtuals. La propietària de la Granja Selvatana explicà la connexió entre el Facebook i la comunicació amb el client i remarcà que “conèixer el pagès que ha produït el que menjam fa que ens estimem allò que menjam”. És el que s’anomena fidelització o allò que qualsevol empresari cerca dels seus clients.
A la jornada es presentaren diferents portals vinculats a la producció agroalimentària ecològica i local i que suposen la implantació de les TIC a la cadena de valor agrícola. Són el cas de gastroteca.cat, que presenta geolocalització de productes i productors a l’igual que aforavila.com, cultivabio.org que ofereix formació a distància sobre la distribució i venda de productes ecològics, e-agriculture que ofereix una comunitat virtual internacional per a l’intercanvi d’informació i agro 2.0 com a cas similar però a nivell d’Espanya.
En definitiva, la presentació serví per difondre i explicar el procés de creació del portal aforavila.com, des que es va crear fins a la seva transferència a l’actual administrador CBPAE. Un projecte que recull els tres conceptes que es repetiren durant tota la jornada: la comunicació, la col·laboració i el risc, fets necessaris per poder sobreviure dins l’actual mercat.