Com ja vos anunciàrem a l’anterior post, a la secció CineTIC anirem publicant títols de pel·lícules i sèries on hi apareixen tecnologies que són tendència per reflexionar com han anat canviant les nostres vides. Recordau que estam oberts a rebre les vostres idees/ suggeriments/ propostes, també a que tots aquells experts en cinema o en les tecnologies en qüestió per a que ens faceu arribar els vostres comentaris. Començam amb una pel·lícula bastant recent, Her (2013).
La pel·lícula Her es pot visualitzar de forma gratuïta des de la biblioteca virtual ebiblio que condueix a efilm. S’hi pot accedir amb el carnet de biblioteques de les Illes Balears.
FITXA TÈCNICA:
- Títol original: Her
- Any: 2013
- Durada: 126 minuts
- País: Estats Units
- Direcció: Spike Jonze
- Guió: Spike Jonze
- Música: Arcade Fire, Owen Pallet
- Fotografia: Hoyte Van Hoytema
- Repartiment: Joaquin Phoenix, Scarlett Johanson, Amy Adams, Rooney Mara, Olivia Wilde, Chris Pratt, Sam Jaeger, Portia Doubleday, Katherine Boecher, Alia Janine, Matt Letscher
- Producció: Sony Pictures Worldwide Acquisitions (SPWA) / Annapurna Pictures
- Gènere: Ciència ficció. Romàntic. Drama romàntic. Comèdia dramàtica. Internet/ Informàtica.
- Web oficial: http://www.herthemovie.com
- Sinopsi: En un futur proper, Theodore, un home solitari a punt de dvorciar-se, que treballa en una empresa com a escriptor de cartes per a terceres persones, compra un nou sistema operatiu basat en el model d’Intel·ligència Artificial, dissenyat per a satisfer totes les necessitats de l’usuari. Per a la seva sorpresa, es crea una relació romàntica entre ell i Samnatha, la veu femenina d’aquest sistema operatiu. (FILMAFFINITY).
- Principals premis: 2013: Òscar al Millor guió original. 5 nominacions incloent millor pel·lícula. / Globus d’Or al Millor guió. 3 nominacions.
Font: http://www.filmaffinity.com
Tendències TIC que apareixen a la pel·lícula:
Intel·ligència artificial (AI): Segons la Viquipèdia, és una àrea multidisciplinar que, a través de ciències com les ciències de la computació, la matemàtica, la lògica i la filosofia, estudia la creació i disseny de sistemes capa´ços de resoldre problemes quotidians per sí mateixos, utilitzant com a paradigma la intel·ligència humana.
Hearables: Segons la Viquipèdia, també anomenats auriculars intel·ligents són dispositius electrònics tècnicament avançats que se situen a l’interior de l’oïda dissenyats per a múltiples propòsits que van des de la transmissió sense fil dels objectius de comunicació, fins al seguiment mèdic o el tracking en fitness, per exemple. Són, per tant, una manifestació del concepte de la computació ubiqua i, com a tal, podem també ser utilitzats com a mitjà per a proporcionar aplicacions de realitat augmentada.
Relacionat amb la perspectiva de gènere trobam:
A la pel·lícula “Her”, Samantha s’introdueix com un sistema operatiu amb intel·ligència artificial. No té una presència física, sinó que es manifesta a través de la veu suau, càlida i atractiva, i transmet una sensació de curiositat i aprenentatge constant.
Algunes reflexions:
- Com és la vostra relació amb la tecnologia/mòbil/videojocs/xarxes socials? Quantes hores vos hi passau, vos hi considerau addictes?
- Les relacions humanes del futur estan en perill de desaparèixer i es farà quasi tot a través de la tecnologia?
- Realment pensau que la AI pot substituir les relacions personals?
- Considerau que les intel·ligències artificials haurien de prendre decisions que puguin afectar les vides d’altres persones?
- Són més els seus avantatges que els seus desavantatges? Pot arribar a ser “perillosa”?
- Quines aplicacions se vos ocorren a la vostra vida personal/ negoci?
- Perquè pensau que la majoria d’assistents virtuals tenen veu femenina? El de Google ja es pot triar si es vol femenina o masculina.
- El director és home o dona?… Si fos al revés, la pel·lícula hagués tractat altres temes?
- Intenta saber el protagonista com funciona la IA? Com es podria millorar aquesta IA?
- Emprau assistents virtuals a ca vostra? Pensau que són útils?
- Els wearables, són ja una realitat? Quines aplicacions se vos ocorren?
- Perquè els assistents virtuals tenen veu de dona, però se’ls anomena els assistents i no les assistents de veu?
Per a saber-ne més:
Her: Love In The Modern Age. Crònica de les reaccions a la pel·lícula de Spike Jonze, “Her”. El documental, dirigit per Lance Bangs, presenta històries i reflexions d’escriptors, músics, actors i experts en la cultura contemporània, incloent Olivia Wilde, James Murphy i Bret Easton Ellis.
Xperia Ear i els ‘hearables’: una nova guerra tecnològica s’està lliurant a la teva oïda: Article d'”El País” en motiu del Mobile World Congress de Barcelona 2016, que repassa els darrers avenços en “hearables”.
Are Hearables Needed to Realize Wearables, Nearables? Article de http://www.wired.com/ que preveu l’auge dels “hearables”.
Three Challenges For The Hearables Future Article de http://techcrunch.com sobre els reptes de les empreses de wearables, com aconseguir que no s’aïlli els individus en usar-los.
Everyone is working on a hearable: Meet the Samsung Earcle Artículo de http://www.wareable.com/ que mostra els productes que estan desenvolupant Samsung i Microsoft en aquesta tecnologia.
Hearables: assistents de salut a l’oïda. Article de http://laesalud.com que mostra exemples de com aquests dispositius poden convertir-se en els nous assistents de salut personals.
Tres coses que diu Her sobre intel·ligència artificial (Article de http://blogthinkbig.com que fa una sèrie de reflexions):
- La IA a la manera humana naixerà de les interfícies.
- La IA simula, no té per què sentir el que diu; és l’humà el que posa el sentiment.
- Una IA suficientment intel·ligent necessàriament passarà a preocupar-se per altres coses, potser inexplicables per a l’humà.
La pel·lícula HER i com la intel·ligència artificial acabarà amb la sociabilitat entre humans. Article de http://eduskopia.com que reflexiona sobre els avantatges i desavantatges de la intel·ligència artificial. Her: podries enamorar-te d’una intel·ligència artificial? Article de http://www.microsiervos.com sobre intel·ligència artificial i amor.
Finalment, si voleu posar a prova els vostres coneixements sobre la pel·lícula i les tecnologies que hi surten, aquí trobareu un petit Quizz, a veure quantes n’encertau!