Una firma digital es un conjunto de datos asociados a un mensaje o documento que permite asegurar la identidad del firmante y la integridad del mensaje. Puede leer más información sobre la firma electrónica en el Ministerio de Fomento.Qualsevol receptor d’un document amb firma digital podrà comprovar que el document no va ser modificat des de la seva creació. A més podrà comprovar l’autoria i validesa. Una eina per comprovar la validesa d’una firma digital a un document digital és Valide. Aquesta eina serveix per saber si la firma digital estampada sobre un document digital és vàlida, per exemple al rebre un pressupost firmat de forma digital. També pot validar la firma digital en un .pdf amb el Adobe Reader. Aquí s’explica com validar la firma digital d’un BOE en un .pdf.
Una pime o un autònom, per poder realitzar una firma digital (amb la mateixa validesa jurídica que una firma manuscrita), haurà de tenir un certificat digital reconegut, per a poder firmar de forma digital.
On aconseguir un certificat digital reconegut?
La pime, l’empleadt, el representant o l’apoderat de la pime o l’autònom pot aconseguir un certificat digital en aquests llocs llistats a la web de la CAIB. Els certificats més utilizats són el FNMT (Fábrica Nacional de Moneda y Timbre), eDNI i Camerfirma. Aquests es poden utilitzar, entre altres coses, per a realitzar la declaració de la renda i del IVA.
Hi ha diferents tipus de certificats digitals. Per exemple el eDNI només serveix a títol de persona física, i el de Camerfirma (que es pot expedir a les Càmeres de Comerç) emet certificats de persones jurídiques, representants, apoderats, entre d’altres.
Eines per utilizar la firma digital
Una vegada l’usuari té un certificat digital ho ha d’instal.lar en el seu ordinador i/o en el seu telèfon mòbil, depenent de amb quin dispositiu desitgi realitzar les firmes. S’han de seguir les instruccions per es donen junt al certificat.
Per a utilitzar el certificat digital en el telèfon mòbil s’ha d’assegurar que l’Autoritat Certificadora ho emet de forma compatible a l’operadora. Per exemple Movistar i Vodafone ofereixen targetes SIM i maquinària criptogràfica específica per a instal.lar la firma digital en el mòbil.
Quan s’hagi de firma demanarà una contrasenya.
Què firmarà digitalmente una empresa i com?
- Per firmar la recepció de notificacions procedents de l’eadministració o qualsevol document de l’e-administració es farà en l’aplicació proporcionada per l’e-administració pertinent. No s’ha de preocupar, només cerciorar-se que el seu ordinador té instal·lats els components requerits per l’aplicació, normalment via web, de l’e-administració. Per exemple pot rebre les notificacions electròniques de la Agencia Tributaria, que són obligatòries per a les societats anònimes i limitades.
- Per firmar documents procedents de grans empreses, segurament aquestes tendran instal·lades aplicacions integrades en els seus sistemes de gestió documental i el procés també serà via web. Per exemple en aquest vídeo es veu el procés de firma digital per a un contracte entre la UOC i un col·laborador.
- Per enviar correus a través de Correos de España. Aquí hi ha un manual de com funciona.
- Per firmar documents entre petites empreses, o entre una petita empresa i el personal o col·laboradors, primer s’ha d’assegurar que cada persona que es vol que signi tengui un certificat digital. A partir d’aquí hi ha vàries opcions:
- Utilitzar la firma digital del Open Office per exemple per firmar documents .odt.
- Utilitzar la firma digital de l’Adobe Reader
- Utilitzar plataformes de firmes digitals com la d’Ecofirma, la d’Inteco, o @FIRMa per firmes múltiples d’un documento.
Amb aquestes aplicacions els documents digitals queden firmats i poden ser guardats i enviats com a documents firmats digitalment i amb validesa legal sempre que s’hagi comprovat la validesa del certificat com s’explica al principi d’aquest article.
Quines altres aplicacions hi ha?
Existeixen multitud d’empreses de programari que estan integrant la firma digital en aplicacions de gestió documental i de gestió d’empreses, per a que la firma digital es pugui realitzar des de la mateixa seu virtual corporativa i no haver de sortir de l’aplicació i haver d’anar enviant documentació per correu electrònic.