Seguimos con esta sección #enlaconsultadelDrTIC, compartiendo con vosotros los diagnósticos de las consultas TIC de nuestros pacientes, que nos podéis hacer llegar rellenando este sencillo formulario. Como ya os anunciamos en el post anterior, hoy completaremos los aspectos legales a tener en cuenta en un comercio electrónico. Hoy hablaremos de manera resumida de la forma jurídica a adoptar, aspectos tributarios, seguros y pólizas y legalidad de la tecnología utilizada.En relació a la forma jurídica, no es requereix cap forma específica de societat per actuar a Internet , resultant en principi qualsevol vàlida . Per tant serà més qüestió de tenir en compte l’àmbit en el qual es vol desenvolupar l’activitat, el nivell deinversión , l’escala del projecte o el nombre de participants , a l’hora de triar una forma o una altra . Per ex. si simplement vol provar sort amb una petita inversió en una prova / prototip, segurament n’hi hauria prou donar-se d’ alta com a autònom . Si es pretén iniciar un projecte de més envergadura , potser constituir una SL sigui millor idea . Més informació sobre això al Portal Pime .
Pel que fa als aspectes tributaris , comerciar d’una manera o altra electrònicament presenta algunes particularitats que no s’han d’obviar . El fet és que poden generar alguns problemes internacionals a l’hora de per exemple determinar la renda , localitzar les operacions i les parts contractants o definir un concepte d’establiment permanent . A més , hi ha una altra qüestió a tenir en consideració, és un camp encara força procliu a novetats legislatives i impositives , cosa que encara ho fa una mica insegur jurídicament .
Per a una primera aproximació a la problemàtica , es recomana consultar les següents presentacions : A ) Aspectes fiscals del comerç electrònic , a càrrec d’Ana Espiniella Menéndez , responsable en la matèria a Garrigues B ) Aspectes fiscals del negoci electrònic , a càrrec del Doctor europeu en dret Joan Franch Fluxà , professor de dret Mercantil de la Universitat dels Illes Balears ( UIB ) . També pot resultar de gran ajuda per adquirir coneixements bàsics en la matèria al portal Invest in Spain del Ministeri d’Economia i Competitivitat quan es refereix al marc jurídic i implicacions fiscals de comerciar electrònicament a Espanya .
Pel que fa a eventuals assegurances i pòlisses, es presenten diversos escenaris en els quals
podrien ser necessaris: 1) És molt probable que sigui necessari una assegurança de responsabilitat civil per cobrir els danys que puguem causar a un tercer pel producte/servei
venut , 2) si disposem d’equipament informàtic , s’hauria de valorar una pòlissa
que doni cobertura a eventuals danys de l’equip en si mateix i les dades que pugui
emmagatzemar i , 3 ) pòlissa /es en relació al lloc físic de treball i al personal que es contracti (en aquest últim cas seria obligatori ) . En tot cas , s»hauria d’atendre a cada cas particular per comprovar si té cabuda algun supòsit més (assegurança que doni cobertura a possibles accidents laborals, a transportar els productes comercialitzats o respecte a les condicions en què s’emmagatzemen, per exemple)
Finalment , i pel que fa a aspectes legals en matèria tecnològica , és qüestió de
prestar atenció sobretot a 3 elements : A ) servei d’allotjament on la botiga online
operarà ( important per ex. en matèria de protecció de dades personals ) ; B ) termes i
condicions aplicats a tota tecnologia de tercer que s’usi ( per les limitacions que
puguin imposar en àmbit, temporalitat o usos , per ex. ) i , C ) termes i condicions
establerts sobre el contingut propi per al lloc web ( fotografies , vídeos , textos o àudios
que es comprin per a la botiga ) .