Bienvenidos a nuestra sección #enlaconsultadelDrTIC. Hoy hos hablaremos de cómo mejorar el posicionamiento web de una tienda de comercio electrónico que inicia su andadura.
Recordad que podéis enviarnos vuestras consultas TIC en sólo un click: tan fácil como rellenando este sencillo formulario. La reducció en el cost de la tecnologia ha fet que sigui senzill crear un comerç electrònic per a la venda de multitud de productes. Per a l’usuari això és bo en gaudir de moltes alternatives i millors preus, però per al comerciant té un inconvenient , i és que l’abundància de botigues en línia dificulta la visibilitat del seu negoci i que els clients vagin al seu comerç . Per tant , resulta fonamental posicionar-se a Internet adequadament per destacar sobre la resta.
Què és el posicionament web ? L’ús de tota una sèrie de tècniques i trucs que faciliten que el nostre web i contingut resultin més fàcils de trobar per a cercadors com Google , i al mateix temps surtin millor situats quan algú cerca alguna cosa. Tècnicament parlant es diu SEO o «Search Engine Optimization » i és un element tremendament important a l’hora de crear qualsevol projecte web que pretengui tenir un mínim d’èxit .
Anem a donar-vos , doncs, algunes pautes bàsiques a seguir per posicionar primer una botiga de comerç electrònic , amb indiferència del producte venut :
1 . – Donar-se d’ alta en els cercadors més emprats , a efectes de facilitar la verificació del lloc web i facilitar el que s’anomena indexació de la pàgina . En el cas de Google es pot fer des de les Eines per Webmasters . Mentre que en el cas d’un altre cercador com Bing cal anar a les Webmaster Tools. Des d’aquestes eines poden aplicar-se altres processos que ajuden al posicionament , com per exemple crear un sitemap o mapa del web .
2 . – Usar les anomenades URLs amigables , és a dir adreces web que siguin fàcilment comprensibles i no una sèrie de números i lletres sense gaire sentit , ajuda en el posicionament . La possibilitat de crear URLs amigables depèn majorment del servei utilitzat per crear la botiga online ( ePages , … ) .
3 . – Incloure descripcions detallades , originals i variades de cada producte posat a la venda . Implica més feinaque copiar un text genèric per categoria , però ajuda en el mig / llarg termini al posicionament en cercadors .
4 . – Cada producte ha de tenir un títol que l’identifiqui adequadament i si pot ser amb paraules clau, aquests termes que el defineixen de forma clara i directa i que després ajuden a aparèixer ben situat en els resultats de cerca.
5 . – Encara que la botiga online té una finalitat òbviament comercial, cal generar contingut de qualitat que la botiga distribueixi per exemple al seu blog i després redifundeixi a les seves xarxes socials. Això és part fonamental a l’hora de donar a conèixer el comerç , els seus productes i el seu efecte diferenciador . És el que s’anomena màrqueting de continguts i definitivament és peça clau en el posicionament web .
Seguim ara amb pautes bàsiques per a un tipus de posicionament o SEO específic, el pensat per a imatges , important segons quins productes venguem :
1 . – Mai no deixar el títol original de la imatge , que serà normalment un sèrie de nombres o lletres . Posar-ne un de propi i descriptiu , si és possible amb una paraula clau .
2 . – Optimitzar la mida de les imatges , ja que les que tenen molta resolució i qualitat no sempre són les millors , fan que la càrrega de la web sigui més lenta i no puntuen bé en cercadors. Utilitzar normalment el format JPEG , a un nivell de compressió raonable i una resolució al voltant de 1280 píxels com a màxim.
3 . – Utilitzar eines com Google Trends o Google Adwords per conèixer quines poden ser les paraules clau més adequades per a les nostres imatges , cercant per exemple termes en castellà relacionats amb els objectes que venguem.
4 . – Omplir els peus de pàgines de les imatges incloses, com les fotografies que per exemple inclouen els diaris .
5 . – Les imatges tenen un atribut anomenat ALT o » Alternatiu » , és a dir , el text que apareixerà quan per alguna raó la imatge no pugui carregar degudament . Aquest text té també el seu pes a l’hora de posicionament web . Per tant aquest atribut s’ha de completar amb una breu explicació que descrigui el contingut de la imatge , si pot ser incloent la paraula » foto o imatge » .
6 . – » Cobrir » de text les imatges . És a dir , no incloure-les de forma aïllada a la vostra web , sinó en un context . Per exemple , l’explicació d’un tema en alguns centenars de paraules amb la incorporació d’una o diverses imatges , dóna valor extra tant a un contingut com l’altre . És el que diuen semàntica al voltant de les imatges .
7 . – Reutilitzar les imatges a la web, sense excessos , és positiu a efectes de posicionament , així com crear amb certa regularitat ( per exemple una vegada per setmana ) nou contingut gràfic acompanyat de la seva corresponent text . Als cercadors com Google els agrada que un web actualitzi contingut de forma periòdica .
Quant a si és millor emprar un domini . COM o . ÉS a efectes de vendre a Internet, no té cap influència . Estar a Internet és estar en el món , amb independència del domini web utilitzat . Òbviament un pot limitar l’ àmbit geogràfic al que vol vendre (encara que és una mica voluntari) i hi ha particularitats entre utilitzar un nom de domini o un altre , però tenen gairebé mocador efecte quant a vendre a nivell mundial com a botiga en línia. Per tant la web en . ES és perfectament viable per vendre més enllà de les nostres fronteres .
Finalment , recordar que vam llençat recentment una Monografia dedicada a com posar en marxa una botiga a Internet , que segurament pugui proporcionar més informació útil sobre les qüestions comentades i altres relacionades .