Hoy en esta sección de entrevistas a nuestros colaboradores de la bolsa abierta de empresas docentes hablamos con Estela Morón, de la empresa Esfera Comunicación, empresa de marketing online, web y redes sociales.
1. ¿Desde cuándo colaboras con Dr. TIC y cómo conociste el proyecto?
Empezamos a colaborar con Dr. TIC el año pasado, cuando, después de la fase de proyecto empresarial y diseño web quisimos empezar a informarnos sobre cuál era el estado de las TIC en Mallorca.És així com vam descobrir que existia Dr. TIC i la Fundació BIT, que ens va semblar un molt bon projecte per ajudar les PIME a nedar en aquestes aigües tan profundes com són les d’Internet i les noves tecnologies. I en això estem també a Esfera.
2. Quins serveis ofereix la teva empresa?
Som una de les primeres agències de Mallorca que ofereixen inbound màrqueting (màrqueting d’atracció), per a mi la millor de les metodologies de màrqueting en línia perquè recull i uneix totes les estratègies online (SEO, màrqueting de continguts, blogging, xarxes socials, e-mail màrqueting, etc.). A més, col·laborem amb diverses empreses de Barcelona per desenvolupar projectes i estem certificades en inbound màrqueting amb Hubspot, la plataforma líder en gestió de màrqueting d’atracció.
3. Com vas començar el teu negoci?
Vaig començar a idear-lo en arribar a l’illa, ara fa tres anys. Venia de la comunicació offline, però sempre m’havia atret la comunicació online, o millor: la fusió d’ambdues. Per això, quan em vaig trobar casualment amb la meva sòcia, Laura Morral, vam veure que entre les dues teníem el potencial de crear alguna cosa nova, que no s’estava fent encara a l’illa, i acostar així als mallorquins a les metodologies de màrqueting en línia que són ara el dia a dia de les empreses americanes o angleses.
4. Creus que les PIMEs necessiten major formació TIC?
Sí, és clar. Jo mateixa tinc una PIME, i per això mateix sé que és molt difícil treure el temps d’on no n’hi ha. Però hem veure-ho com una inversió de temps ara perquè després les TIC ens ajudin i ens facin estalviar recursos i hores de treball. Per a això estan, no?
5. Quins aspectes s’haurien d’aprofitar i millorar més?
Per la part que em toca, crec que haurien d’aprofitar molt més les possibilitats que tenen eines com la web, el bloc o les xarxes socials per connectar amb els seus clients. És una cosa nova que ens permet el màrqueting 3.0: hem de deixar de mirar-nos el melic i de parlar dels avantatges del nostre producte per escoltar i conèixer més al nostre públic objectiu.
6. L’excusa sempre és no tenir temps o necessitat, què els diries?
Que ho vegin com una inversió: el temps que avui li dediques a la formació ia implementar TIC el estalviaràs, amb escreix, en el futur.
7. Quins aspectes has millorat recentment en la teva formació TIC?
He après i segueixo aprenent, cada dia, sobre SEO, xarxes socials, e-mail màrqueting, disseny web. Per la meva formació com a periodista m’agrada estar al dia en màrqueting de continguts. I des que sóc a inbound màrqueting he après moltíssim d’estratègia, quelcom clau.
8. Creus que les empreses de Balears haurien d’apostar pel màrqueting online?
Sí, sens dubte. Haurien d’apostar pel màrqueting en línia i posar-se al nivell de mercats com el de Barcelona o Madrid, que avancen a passos de gegant. Les empreses balears han de tenir en compte que sectors com el del turisme o la restauració tenen ja una llarga tradició en màrqueting en línia, de manera que ja no hi ha excusa.
9. Què els diries als emprenedors que s’inicien perquè vegin les TIC com a aliades?
Que les TIC ja no són el futur: són el present. Per això, no tingueu por de llançar-, si se us fa una muntanya perquè són moltíssimes coses les que heu de controlar, poseu-vos en mans de professionals que us obrin el camí. Per això estem. 😉
10. Ens pots explicar algun cas d’èxit en la implantació de les TIC en el qual hagis participat?
Per posar un cas balear, fa un parell d’anys ens vam fer càrrec de les xarxes socials de Fires i Festes de Mallorca. Estem molt contents perquè a més de crear una xarxa de seguidors important a l’illa (amb gairebé 14.000 seguidors a Facebook), és una comunitat amb molt engagement, i sentim que hem acostat una mica més al món 3.0 cosa tan autèntic i tradicional com són les fires, festes i mercats de Mallorca.