Continuamos con la sección de entrevistas a nuestros colaboradores de la bolsa abierta de empresas docentes. Hoy es el turno de Bartolomé Arrom, de la empresa Clarke, Modet & Co., experto en proteger y gestionar la innovación.
Arrom explicó el proceso de protección de la marca cuando la empresa se internacionaliza, el mes de febrero en la PIMEEF, institución colaboradora del Dr. TIC. Y el mes de marzo partició en el VIII KikiriTIC organizado por la Cambra de Comerç de Mallorca en el marco de colaboración con el Dr. TIC, explicando las claves para entender la computación en la nube. Esta fue su presentación:
1. Des de quan col·labores amb Dr. TIC i com vas conèixer el projecte?
Des d’aquest any, principis, en convidar-me a impartir una jornada a Eivissa sobre Propietat Intel·lectual. Vaig conèixer el projecte per les jornades que se celebren a Mallorca, en concret a la Cambra de Comerç de Mallorca.
2. Quins serveis ofereix la teva empresa?
A Clarke, Modet & Co. ens dediquem a protegir i gestionar la innovació a través de les diferents modalitats de protecció que ofereix la Propietat Industrial i Intel·lectual.
3. Com vas començar el teu negoci?
Clarke, Modet & Co. porta més de 130 anys al món de la Propietat Industrial i Intel·lectual. La nostra oficina de Palma de Mallorca porta en funcionament 4 anys, des de 2011.
4. Pensau que les Pimes necessiten major formació TIC?
Si, indiscutiblement. L’economia avança a passes gegants en aquest sentit i és bàsic que les empreses vagin incorporant aquesta tecnologia als seus models de negoci pel que precisen, moltes d’elles, una formació adequada en TIC adequada a la seva activitat.
5. Quins aspectes haurien d’aprofitar i millorar més?
Les TIC ofereixen un ventall immens de possibilitats per millorar el rendiment i productivitat dels seus negocis. L’optimització dels processos, la innovació i la Marca crec que són els 3 pilars en què s’han de basar les empreses per avançar en una economia real cada vegada més internacionalitzada i global.
6. L’excusa sempre és no tenir temps o necessitat, què els diries?
Temps ho aconsegueixes si vols i més si això repercuteix en la marxa correcta del teu negoci. Quan volem aconseguir alguna cosa, hem d’anar a per això.
7. Quins aspectes has millorat recentment en la teva formació TIC?
El camp de la Propietat Intel·lectual i les noves tecnologies: tot el relacionat amb el màrqueting digital , e-commerce, reputació en línia de la Marca, etc. La legislació en el nostre camp no deixa d’adaptar-se a la velocitat en la qual avancen les TIC.
8. Pensau que les empreses de Balears haurien d’utilitzar més els serveis en el núvol?
Si, per descomptat i, crec que cada vegada més s’avança en aquest sentit. Ja no només per l’estalvi de costos que això suposa, sinó també i sobretot per temes de seguretat i connectivitat.
9. Què els diries als emprenedors que s’inicien perquè vegin les TIC com a aliades?
Més que com a “aliades” jo crec que s’han de veure com l’eina indispensable per al correcte funcionament del seu model de negoci: ara i a llarg-mig termini.
10. Ens pots explicar algun cas d’èxit en la implantació de les TIC en el qual hagis participat?
Per confidencialitat obligada en treballar en el camp de la Propietat Industrial i Intel·lectual no podem donar exemples concrets amb “nom i cognoms” però sí puc dir que les TIC són indispensables per oferir serveis de vigilància de la marca, per exemple, a internet, realitzar informes de Vigilància de Tecnologia, Informes de cerca d’antecedents, de l’Estat de l’Art en el camp de les Patents, Informes de valorització econòmica d’actius de Propietat Industrial i Intel·lectual, etc. Com es veu, sense les TIC seríem incapaços d’oferir aquest tipus de serveis als nostres Clients.