El pasado 14 de abril por la mañana en el Parcbit tuvo lugar la jornada Technovation para las Pymes turísticas, organizada por Blue Room Innovation, en la que tuvimos ocasión de compartir experiencias y casos de éxito con un impresionante elenco de influencers y personalidades del sector turístico que nos hablaron de cómo aplicar la innovación de manera práctica y realista a las PYMES. Quedó patente que las tendencias TenTIC cada vez son más el presente y no el futuro.
Jimmy Pons, Innovation Maker (com s’autoanomena ell) de Blue Bay Hotels, va començar parlant-nos de coses tan increïbles com ultra wearables (tatuatges smart a la pell), píndoles digitals, realitat immersiva i virtual, la previsió d’arribar a 2020 amb 50 bilions de coses connectades (internet de les coses), fins i tot de la telepatia com a forma de comunicació a través de la tecnologia. Si és que, ja ho va dir Steve Jobs: «La xarxa saltarà de la pantalla als nostres cervells», de vegades la ciència ficció ja deixa de ser ficció … Per això és important sobretot per a les PIMES no perdre el carro de la innovació , ja que «l’únic segur és el canvi constant, cal innovar, sortir de la nostra zona de confort, adaptar-se i saber gestionar el canvi». Com? a través del concepte d’open innovation, cal saber mimar el talent a les empreses, obrir-se a noves formes de finançament com el crowfunding, formar líders, més que caps, saber col·laborar amb els nostres competidors per sortir guanyant, fer branding, seguir el mètode Canvas, i centrar-se en la personalització de productes. I és que, sobretot en turisme, «hem Mcdonalizat les experiències, vendre-les s’ha quedat obsolet, el que cal vendre són emocions (vendre felicitat i no llits!) I no oblidar que les persones en turisme són claus». Per a això és necessari tenir una estratègia, fer campanyes de socialmedia (vídeos, Facebook, Twitter, Vaig venir, Youtube, influencers …) però no sobredimensionar la tecnologia, que en alguns casos és secundària, ja que estem passant de l’era digital a l’era emocional.
A continuació, Miquel Montaner, CTO de Blue Room Innovation ens va donar alguns exemples de com incentiven la innovació a les pimes que tenen com a clients: «Som tecnòlegs que parlem el llenguatge de les empreses, ja que el més important de la tecnologia és l’ús que en fem» Com? A través de tecnologies digitals intel·ligents, que inclou, per exemple, intel·ligència artificial, machine learning, digital profile, … «Fem analítica prescriptiva analitzant Big Data de les dades que tenen les empreses dels seus clients per evitar les seves fugues i fidelitzar-los, a més de smart social marketing: aprofitar les xarxes socials com a canals de comunicació i informació de clients, integrant-lo en el nostre CRM «Però el Big data pot tenir altres usos, com monitoritzar edificis per obtenir dades que ens permetin estalviar consum d’aigua, temperatura … Utilitzar les tecnologies com les eines que ens ajuden a complir els reptes de negoci. Per això cal pensar a llarg termini, entendre al client i incorporar en el nostre model de negoci conceptes com el Big Data, Intel·ligència Artificial, Internet de les Coses, wearables, gamificació, realitat inmersiva, o economia col·laborativa, per exemple.
Després va ser el torn d’Ángel Adell, CEO de Euradia, que ens va parlar de la viabilitat del finançament públic per a projectes d’innovació tecnològica en PIMES. Per començar a buscar ajudes, cal anar d’allò més proper (nivell regional, nacional) al europeu i internacional. Cal aprofitar que Europa inverteix a fons perdut en empreses innovadores. De fet, segons Adell, «no hi ha projectes per a cobrir totes les convocatòries, els governs (inclòs el de les Balears) no es gasten tots els diners per a R + D per falta d’idees innovadores, falta creativitat»
Javier Viñas, Director de desenvolupament corporatiu d’ Innova Experts ens parlà del suport fiscal de l’administració publica a la innovació o com saber quines despeses podem deduir per aquest concepte en la nostra empresa. «Costa identificar si les activitats de l’empresa són R + D o I, segons la legalitat vigent, però no sempre cal identificar R + D = innovació disruptiva i IT = innovació incremental» Finalment, ens va explicar l’incentiu fiscal patentbox: un ajustament del 60% de la base imposable del que ingressa l’empresa si cedeix un coneixement tecnològic o comercial.
Per concloure tengué lloc una taula rodona moderada per Jimmy Pons, amb José Alberto Terrasa (vicepresident d’innovació de Turistec), Pep Lluís de la Rosa (Director Master en Smart Cities & Centre Easy), Pau Sendra (CEO de Waynabox) i Charles Elias ( CEI de Tripuniq). Ens van donar consells de com innovar partint de la seva experiència a les seves empreses i Natalia Zapatero, del Grup Turiskopio, ens va fer un resum de la jornada. Ens quedam amb algunes frases :
«Tria el teu paper: generador, usuari o víctima de la innovació.»
«Innovar no és tan arriscat.
«La innovació no pots obviar-la, hi és.»
«La combinació de tecnologia i persones és, sens dubte, clau de l’èxit (ex. Airbnb)»
«En lloc d’R + D hem de Connectar + Desenvolupar»»
«S’ha de fomentar l’intraemprenement a les empresas»