El pasado 10 de junio tuvo lugar la 2ª edición de AGORA NEXT (THE TOURISM INNOVATION SUMMIT 2016), en Es Baluard reuniendo a profesionales y expertos del mundo turístico en el que, gracias a las TIC, se está entrando de lleno en la era del denominado «smart tourism«. Aquí tenéis una breve crónica de las aportaciones que más nos llamaron la atención…
«Som aquí per innovar per millorar l’experiència del client en turisme per aconseguir que tingui realment una experiència memorable «així d’entusiasta va obrir la jornada el presentador, Johnny Sfeir.
El batlle de Palma, José Hila, va ser l’encarregat d’inaugurar-la, reivindicant el paper de Palma com a ciutat que vol exportar coneixement en turisme, atreure talent i crear ocupació amb el turisme. I així ho va reiterar Carmen Planas, presidenta de la CAEB, afirmant que «Balears ha d’actuar amb lideratge en la nova economia digital «. Si bé és cert que les empreses de les Balears estan ben posicionades tecnològicament, encara cal seguir millorant.
A continuació, Juanjo Fraile (President d’ Hipermedia Factory y Talentya Think Thank) va parlar de la nova gestió del talent i l’aprenentatge: per aprendre no cal necessàriament anar a cursos i presentar Vivlium, plataforma per a intercanviar aprenentatges gratis i llançar una excel·lent pregunta per a les empreses: ¿digitalitzar o transformar?
Ángel Bonet, soci de Minsait by Indra fue el encargado de analizar la tendencias del consumo en la próxima década. Per a això cal demanar-se, com és la teva empresa? Estàs en el futur o en el passat? Les regles del joc són molt diferents avui en dia amb els nous players. Cal veure el perfil de les noves empreses disruptives, els hàbits de consum de yuppies / millennials. Les tecnologies del futur t’ofereixen ja moltes possibilitats: la impresión 3D està canviant la cadena de valor d’algunes empreses; la biotecnologia per prevenir el càncer amb una sola gota de sang i un smartphone; internet de les coses amb sensors per estalviar en calefacció; amb la robòtica, que inclou intel·ligència artificial, es preveu que el 50% de llocs de treball seran robotizables, incloent advocats, metges venedors. I no oblidar que «el talent et fa destacar però cal posar-li ànima i cor».
Ignacio Villoch, (Director responsable del CCIBBA Innovations Center BBVA i Mentor a The Heroes Club) ens va parlar de les claus de la innovació: l’aventura d’innovar, d’una manera molt optimista. Quan bufen vents de canvi alguns construeixen murs, altres molins. El plantejament del per què no? Enderroca murs per innovar. Carreteres conegudes mai ens portaran a llocs desconeguts …. Cal aconseguir un equilibri entre explorar / explotar, i tenir en compte que innovació implica: novetat + valor, investigació + inspiració. Calen models de negoci àgils, evolució tecnològica. El pessimisme és el sabotatge a la innovació, per això no cal tenir por, sortir de la zona de confort.
A continuació van tenir lloc les taules debats que van comptar amb nombrosos experts de nivell del món empresarial, tant turístic com tecnològic.
Es va parlar per exemple d’economia col·laborativa, canvis en tecnologia i turisme, com afirma José Luis Martínez (CEO d’Hundred Rooms) «en els pròxims anys veurem microempreses, estem davant d’una revolució».
També es van exposar casos d’èxit en el nou entorn de transformació digital que vivim. Com va dir Joan Mesquida (Ex-secretari d’Estat de Turisme): «cal avançar-se a les necessitats del client, no adaptar-se.» Segons Carlota Mateos, (presidenta & founder Rusticae Hotels) la innovació no és només tecnologia, també és gestió d’emocions i relacions humanes: per fidelitzar el client, cal mostrar que ets autèntic i humà en hostaleria.
La gestió del talent per transformar l’empresa va ser un altre tema a debat. Segons Agustín Cárdenas (Head of Marketing Digital a Telefónica) la tecnologia ha de ser transversal a tota l’empresa. Javier Magdalena (Director General de Tranformació Digital Telefónica) destacà la capacitat de «poder aprendre a aprendre». David Alonso (Director d’Hospitality i Turisme Samsung) va parlar de motivar per gestionar el talent activament, que es pugui pensar «out of the box» i fer cas al «why not?». Cal oferir coses noves al client, i fer-les arribar de manera diferent, encara que de vegades el propi client no sap el que vol perquè no sap que existeix. Xavier Olazábal (CEO Publics Worldwide, Nurum i Wusiwyg) .
L’encarregat de la clausura va ser Javier Magdalena (Director General de Tranformació Digital Telefònica) afirmant que la tecnologia és un facilitador i no una finalitat en sí, ja que el més important en l’empresa és el capital humà.