El pasado 22 de septiembre tuvo lugar el Smart Destination Congress, en el que turismo sostenible, energía y todo lo que conlleva ser «smart» fueron protagonistas. Sin duda una Smart Destination se basa en innovación, tecnología, sostenibilidad, accesibilidad y colaboración público-privada. Aquí tenéis un breve resumen de las intervenciones más destacadas del fragmento de la jornada 1 a la que asistimos.
TAULA RODONA SMART DESTINATION: Col·laboració públic-privada. L’energia i la sostenibilitat en termes de competitivitat, infraestructures, iniciatives, eines de finançament.
- José Folgado (president de Red Eléctrica de España) va afirmar que estan millorant les connexions interilles i apostaran sens dubte pel cotxe elèctric, fonamental per promoure el turisme sostenible, i més en un territori insular i turístic com el nostre.
- Per Fernando Bergasa (president executiu de Redexis Gas) el gas és l’energia més sostenible, representa la unió entre energia i turisme, clau per a un sector turístic més competitiu.
- Tomeu Rosselló (Director Global de Projectes Meliá Hotels International) afirmà que els projectes de sostenibilitat ha de tenir una visió de 360º i que en Melià també aposten per projectes de nous hotels sostenibles per pal·liar la deficiència energètica.
- Segons Biel Barceló (Vicepresident i Conseller d’Innovació, Recerca i Turisme del Govern de les Illes Balears) menys del 3% de l’energia a Balears procedeix d’energies renovables i la mitjana de vehicles per habitant supera la mitjana espanyola. Per això per tenir una destinació turística de qualitat la sostenibilitat és absolutament fonamental. Alguns exemples d’això són actuacions com els autobusos llançadora a es Trenc, la simplificació de tràmits en la Conselleria d’indústria, augment de les zones protegides, o l’aposta pel cotxe elèctric amb més punts de càrrega i una targeta única. L’impost de turisme sostenible porta recaptats 36 milions d’euros (fins ara), que es destinaran a inversions en patrimoni, R + D, medi ambient … tot encaminat a la diversificació del sector turístic. Hem de passar de ser una destinació de sol i platja a convertir-nos en referent de sol i dades: apostar per data centers internacionals, amb bones connexions energètiques i pioners en innovació, TIC i investigació.
CONFERÈNCIA MAGISTRAL: Prof. Samuele Furfari. Conseller del Director General. Direcció General Energia (Comissió Europea).
- La UE aposta per assegurar energia per a tothom, segura, sostenible, competitiva i no cara per al ciutadà.
- Va anunciar que es crearà un gas hub a la Mediterrània i que s’està treballant perquè el gas importat sigui mercat lliure.
- El transport marítim i els vehicles de carretera han d’apostar pel gas liquat perquè és abundant i net.
- Quasi el 50% de l’energia consumida en la UE correspon als canvis de temperatura en llars i establiments, dada clau en hostaleria, queda molt per fer per aconseguir un Turisme Sostenible
CASOS D’ ÈXIT: Infraestructures. Contribució a la millora de l’activitat turística.
- Francisco Javier Ramis (Director General de Ports i Aeroports del Govern de les Illes Balears) va destacar que el sector nàutic és clau a Balears, ja que afegeix valor al sector turístic tradicional, i va explicar el pla d’inversions i millores que s’han dut a terme, que inclou mesures mediambientals, sostenibles, d’e-administració, etc…
- Ramón Granadino (Director de Balears de Red Eléctrica de España) va remarcar que l’energia, clau per a les smart destinations, ha de ser eficient, segura i sostenible. Red Eléctrica ha unit illes i península amb el cable submarí, un dels seus projectes més destacats.
- Miquel Ángel Verd (Energy Efficiency Product Manager d’Endesa)va afirmar que a Endesa no volen ser només proveïdors d’energia, sinó ajudar els clients a ser més eficients i sostenibles estalviant energia. Per això tenen diverses modalitats de facturació: pagament ajornat; renting…
- Hernando Rayo (REDEXIS GAS) va assegurar que el gas natural és igual a competitivitat, ja que disminueix la factura energètica, és versàtil (subministrament continu), ajuda al medi ambient (contribueix a la descarbonització) i és ecològic (aliat de les energies renovables).
TAULA RODONA: Smart hotels. La energia i la sostenibilitat des de la visió de les principals cadenes hoteleres. Transició cap a un turisme sostenible.
- Segons Álvaro Carrillo (Director General de l’Instituto Tecnológico Hotelero), tant grans cadenes com petits hotels estan invertint en sostenibilitat i innovació, però a diferents ritmes.
- Antonio López de Ávila (President de Segittur) va afirmar que els hotelers cada vegada són més receptius a les noves tecnologies i la sostenibilitat per ser més eficients (per exemple, geotèrmia …). Però cada turista és diferent, pot ser que valorin la sostenibilitat però que no ho siguin en l’ús de l’energia de l’hotel. Per a això cal conscienciació i incentivar amb dinàmiques sostenibles per tenir uns turistes responsables. Es podria utilitzar tècniques de gamnification per donar premis als clients que més energia estalviïn al mes fent un rànquing, mesurar la petjada de carboni….
- Alfonso del Poyo (Vicepresident Espanya Melià Hotels International) va remarcar que des Melià tracten d’impulsar l’economia local, el seu creixement i desenvolupament a través de la generació d’ocupació. Aposten per la integració de la sostenibilitat en el procés constructiu dels hotels, on la despesa energètica és tan important que els proveïdors han de convertir-se en socis. En Melià s’escolta als clients, consideren internet no només una plataforma on aquests es queixen, sinó com una oportunitat per fer-los partícips del negoci, donar idees…
- Manuel Molina (Director Hosteltur) considera que cal entendre la sostenibilitat de manera completa, no només com a energia, … també el seu impacte en l’economia local.
SMART INNOVATION: Casos d’èxit. Noves tecnologies, sistemes de gestió intel·ligent per a la millora de l’energia elèctrica i la sostenibilitat. Aplicació de solucions TIC. Mobilitat eficient.
- Mauricio Socias (CEO&Founder Mallorca Wifi)ens va explicar la seva experiència d’un exemple de col·laboració publicoprivada mitjançant el reeixit cas del projecte Smart Wifi Palma, la major xarxa europea de distribució wifi a totes les zones de gran afluència turística de la ciutat per convertir-la en smarticty. A la seva empresa, Mallorca Wifi (una agència de mitjans), s’utilitza el Big Data gràcies a totes les dades de les connexions dels seus més de 10 milions d’usuaris: la clau està en filtrar-lo, treballar-lo i veure com millorar. Basen el seu negoci en el servei màrqueting mobile contextualitzat i en les apps, imprescindibles per interactuar amb els usuaris. També fan apps a mida. En aquest enllaç podeu veure la seva ponència.