Damos por finalizado nuestro ciclo CineTIC con las películas Her i Ex Machina con unos ponentes de lujo (Benjamí Villoslada y Nico Falanti) que nos han hecho ver la robótica y la inteligencia artificial como algo del presente con un notable éxito de público. Aprovechamos la ocasión para dar las gracias a todos los ponentes, al Cine Ciutat y a todos los asistentes, y esperamos poder repetir la experiencia el próximo año para seguir haciendo del cine una herramienta de divulgación científica y tecnológica con CineTIC.
A la primera sessió d’aquest mes de novembre, després de veure «Her», vam tenir un animat col·loqui amb en Benjamí Villoslada, Director General de Desenvolupament Tecnològic del Govern de les Illes Balears, fundador de www.meneame.net i divulgador tecnològic a diversos mitjans. Aquest seria un breu resum de la sessió amb les reflexions del ponent i les preguntes del públic:
- Amb aquest vídeo d’ IBM Watson va començar la xerrada parlant d’intel·ligència artificial i deep learning. De fet, Google, Amazon, Microsoft i IBM tots estan treballant en intel.ligència artificial. I també Facebook, que a allibera el software anomenat Flow.
- IBM Watson, Alexa, Google… tot va cap a assistents per veu, machine learning al nigul, per assistir i facilitar les tasques…Her no és tan llunyà, les feines canviaran, la intel·ligència artificial suplirà feines mecàniques perquè l»humà sempre cerca màquines per substituir les seves limitacions.
- Si miram l’evolució, està clar que tots els avenços tecnològiques afecten l’economia: per exemple, sense geleres hi hauria més pagesos.
- Energia, salut i coneixement seran els camps amb més aplicacions de la intel·ligència artificial d’aquí 30 anys.
- No podem oblidar les 3 lleis de la robòtica d’Assimov en pel·lícules com Her.
- El Govern aposta per millorar l’atenció als ciutadans, tràmits online amb intel·ligència artificial i machine learning: la idea és que els xatbots del Govern siguin capaços d’automatitzar tràmits a partir de converses.
- Micròfons i auriculars seran la següent revolució, les pantalles vindran després.
- L’energia arribara a ser de franc?
- Substituirà la intel·ligència artificial els polítics? És difícil saber-ho. Però hem de tenir en compte que tots els sistemes d’intel·ligència artificial van preveure la victòria de Trump. El machine learning ja està aconsellant a alguns polítics.
- No xocarà IBM Watson per medicina amb els interessos de les farmacèutiques? No té per què… mirau l’exemple de Tesla, els cotxes elèctrics amb la patent alliberada.
- Els programadors cada dia tendran més feina, però hauran de ser més creatius, les tasques mecàniques ja les fan APIs, però faran falta profesionals per connectar microserveis.
- La meitat de les empreses del llistat Forbes de l’any 2000 han quebrat avui en dia per falta d’adaptació a la nova economia.
- Les màquines (ordinadors) encara no tenen sentiments com a Her, poden aprendre patrons però la resta encara es ficció.
A la segona i darrera sessió, la pel·lícula Ex Machina ens va servir per parlar de ciència ficció, robòtica i intel·ligència artificial amb Nico Falanti, escriptor, guionista, membre de l’Associació d’Amics de la Ciència Ficció (AACF), i del podcast “La Guarida del Friki”. Aquí teniu un resum del col·loqui:
- La paraula adient pels tipus de robots femenins que apareixen al film seria ginoide. També surten a Blade Runner, per exemple.
- Ex Machina està inspirada en altres «creadors» de criatures com Frankenstein i Doctor Moreau.
- Ava, el robot d’Ex Machina no compliria les lleis de la robòtica d’Asimov perquè es rebel·la contra el seu creador (igual que també passa a altres pel·lícules com Terminator).
- Podríem viure el que veiem a «Ex Machina» a la vida real? El que sí que ja està passant és el tema de l’ús de les dades i la intel·ligència artificial, de fet, Google ja té tecnologies així que encara no empra. Però, a diferència del que surt al film, la seva intel·ligència artificial s’enfoca a las vendes. De fet, el vertader negoci dels cercadors són les vendes online i la publicitat, no tant obtenir dades.
- Ex Machina és una al·legoria al cervell humà.
- Espanya és el tercer país europeu que més probabilitats té de perdre llocs de feina pet tot allò que substituirà la intel·ligència artificial. Aquesta està enfocada sobretot a augmentar la productivitat humana, no a crear robots amb consciència.
- Però la intel·ligència artificial no suplirà les feines artístiques, precisament la robotització emfatitza la creativitat…
- Si vos fixau, les darreres pel·lícules de ciència ficció estan ambientades en un futur proper, perquè ningú no s’atreveix a projectar el que passarà en un futur llunyà perquè tot és molt incert.
A més d’això, trobareu vídeos de les intervencions d’ambdós ponents al nostre Facebook i Twitter, i si voleu aprofundir una mica més, podeu fer un cop d’ull a les seves respectives entrevistes publicades al nostre blog.