Indudablemente el 2016 ha representado un cambio de rumbo para Dr.TIC y toca hacer balance, a la par que desear a todos nuestros colaboradores/seguidores y demás unas felices fiestas y un inicio de año genial y, cómo no, muy tecnológico!
Com us vam anunciar al gener , després de 4 anys Dr.TIC va passar a ser TenTIC. Vam deixar de prestar els serveis d’assessorament, consultoria i formació bàsica en TIC per què les PIMES que vulguin aprofundir més es posessin en mans de professionals TIC. I així vam donar pas a un nou enfocament del projecte,TenTIC: recull de les principals novetats tecnològiques per a empreses / emprenedors i PIMES agrupades per temes. Al mateix temps que servei de divulgació cientific-tecnològica per a la societat en general. Volíem que us deixessin de sonar a xinès totes les tecnologies d’avantguarda de les quals es parlava cada dia i veiéssiu quines aplicacions tenen. Per això vam fer una selecció de les que consideram més rellevants: Big Data; Internet de les coses; robòtica; impressió 3D; drones; realitat virtual; intel·ligència artificial; wearables; Smartcities.
A partir d’aquí, hem anat compartint cada dia amb tots vosaltres a través del blog, Pinterest, Flipboard, Twitter i Facebook les notícies que ens han cridat més l’atenció. Més de 2844 tweets i més de 256 publicacions a Facebook en un any!
Les entrevistes a investigadors / experts i professionals s’han convertit en el mitjà ideal per a la divulgació, ja que ens expliquen de manera senzilla com apliquen les tecnologies que són tendència (TenTIC) en els seus camps professionals. Hem entrevistat a 13 experts en temes com Big Data, robòtica, intel·ligència artificial, drons, smarticities … i per a l’any tenim previstes moltes més.
També vam optar per assistir a jornades/esdeveniments… per conèixer de primera mà les experiències dels professionals/experts de les tendències TenTIC, a més de retransmetre-a través de les nostres xarxes i publicar el corresponent post.
En total, hem publicat 64 posts al blog (entrevistes, posts jornades, articles …).
D’altra banda, hem organitzat 2 jornades temàtiques al Parcbit amb un notable èxit de públic: Amb motiu del Dia d’Internet, el passat 17 de maig vam tenir els videojocs i la realitat virtual com a protagonistes en un event dirigit principalment a estudiants de secundària . Mentre que el 29 de juny amb «L’univers dron, tot un món de possibilitats» apostàrem per donar a conèixer les diferents possibilitats d’ús de drons per a empreses o professionals, des de la compra, les funcionalitats, el maneig, les utilitats i aplicacions en diferents àmbits, així com les seves obligacions i límits legals.
El Directori d’empreses TIC ens ha servit per recopilar les dades de les empreses de les Balears especialistes en competències digitals i implantació de les TIC per PIMES. L’objectiu és facilitar que les pimes puguin trobar proveïdors en base als serveis que busquen i la proximitat. Amb aquesta informació hem creat un mapa interactiu, assenyalant les seves dades de contacte, la seva localització i els serveis que ofereixen. A hores d’ara comptem amb 130 empreses, a les quals es poden anar sumant totes les que ho desitgin omplint aquest senzill qüestionari.
Amb CineTIC vam apostar per un format nou. El cinema com a excusa per parlar i fer divulgació d’una tecnologia. Per això vam fer fitxes de pel·lícules com HER, EVA, EX-MACHINA, eXistenZ, Moneyball, Un amic per a Frank, A good American i Snowden. En elles hem analitzat les tecnologícas que apareixen a la pel·lícula (intel·ligència artificial, wearables, robòtica, realitat virtual, Big Data …), a més de plantejar una sèrie de preguntes per reflexionar sobre com estan canviant el nostre dia a dia.
Finalment vam llançar el nostre primer (i us avancem que no serà l’últim) cicle Cinetic: 4 sessions amb la col·laboració de Cine Ciutat i de reconeguts experts que ens van explicar com s’aplica la tecnologia protagonista de cada pel·lícula en el seu camp de treball i / o investigació amb un debat-col·loqui. Així, vam comptar amb Gabriel Oliver (UIB) que ens va parlar de robòtica després de veure «Un amic per a Frank»; Joan Gabriel Gomila (UIB, Data scientist) de Big Data i videojocs amb «Moneyball»; Benjamí Villoslada (DG Desenvolupament Tecnològic GOIB) d’intel·ligència artificial i internet de les coses amb «Her»; i Nico Falanti (guionista, membre de l’Associació d’Amics de la Ciència Ficció) d’intel·ligència artificial i robòtica amb «Ex-Machina». 721 espectadors van tenir l’ocasió de compartir el cicle amb nosaltres, tot un èxit!
Per l’any que ve tenim molts plans que encara no us podem explicar … Estigueu atents!