En el marco de la jornada Women Techmaker´17 en Menorca y del Día Internacional de la mujer, queremos dar protagonismo a una de las ponentes que participa, Camila Tuduri Villa.
¿A qué te dedicas?
Soy licenciada en matemáticas por la UIB, tengo un título profesional de música en especialidades de viola y canto. He trabajado de profesora de matemáticas de secundaria del 2001 al 2016, jefe de estudios del IES Pasqual Calbó del 2003 al 2015, directora del IES Pasqual Calbó y Caldés del 2015 al 2016 y ahora mismo inspectora de educación desde 2016.
Soy afortunada de haber conseguido todos estos pero lo podría resumir en tener una profesión que me gusta y me hace sentir útil, y en disfrutar de una vida personal feliz con mi familia y amigos
Mis retos de futuro son aprender, aprender y seguir aprendiendo
– Què et va impulsar a estudiar una carrera tecnològica?
Vaig estudiar matemàtiques perquè era el que se’m donava millor a l’institut. A més, a casa meva valoraven de manera especialment positiva el estudis de caire científic.
– Durant la teva formació superior, notaves una diferència entre companyes que feien carrera d’Humanitats i les d’Enginyeria?
A l’edifici del campus on hi havia la facultat de matemàtiques convivíem amb els estudiants de dret i els d’informàtica. A simple vista? Hi havia diferències d’actitud, d’estil, … però penso que les persones que s’esforcen i lluiten per a progressar en els seus estudis tenen molts trets comuns independentment del seu camp d’estudi.
– Les estadístiques indiquen que els homes, per un mateix lloc de feina, cobren un 26% més de salari que les dones, en el teu cas és així? O creus l’àmbit del desenvolupament tecnològic no pateix aquesta situació?
En la meva professió no hi ha diferències salarials entre homes i dones. Desconec si en altres àmbits això succeeix. Òbviament, no em sembla gens correcte. La feina feta s’ha de pagar independentment del gènere.
– Quan vas entrar al món laboral, de qui vas rebre més suport?
Dels companys de feina.
– Quina avantatge té la teva professió?
Abans, com a professora, l’avantatge era estar en contacte directe amb adolescents, cosa que m’agrada i em diverteix. Ara en la inspecció el que valoro és la possibilitat de treballar amb molts centres i equips directius diferents, i no estar sempre en un mateix edifici (faig visites a centres per tota Menorca).
– Dins l´àmbit professional, s’evoca sovint el concepte de «sostre de vidre», en el teu cas es un fenomen que has viscut? Ens podries contar la teva experiència?
No, com ja he dit en el meu àmbit professional no hi ha cap diferència entre homes i dones. Tots poden accedir a càrrecs i a reconeixements per igual.
– A la teva empresa, hi ha un pla d’igualtat de gènere? Quina mesura és la més important per a tu?
No, no em consta. Però com que som funcionària de la CAIB imagino que m’afecten totes les mesures per a la igualtat que es promouen en el sector públic. La funció pública és absolutament igualitària, per mi no hi ha cap problema.
– La formació continuada és fonamental per adaptar-se a un sector que està en creixement constant i de forma vertiginosa, quina seria la propera formació que t’agradaria rebre? i com veus l’evolució de la teva carrera durant els propers 10 anys?
A dia d’avui la formació que em sembla fonamental i necessària és l’enfocada a les relacions interpersonals, l’educació emocional, la gestió d’equips de persones, … Ja n’he fet però és un camp en el qual sempre pots incorporar nous aprenentatges i vivències. L’evolució de la meva carrera ara mateix no me la plantejo, just acabo d’aprovar les oposicions d’inspecció! Va ser un repte en el qual vaig invertir molt temps i energies, ara el que vull és gaudir de la situació i fer-ho cada dia el millor possible.
– S´ha posat l´any 2020 com a horitzó pels propers grans canvis tecnològics, i només falten 3 anys, quins canvis creus que afectaran més a la nostra forma de viure?
La connectivitat i tot el que fa referència a Internet és el que penso que més ens està afectant i seguirà fent-ho en el futur. Les possibilitats de les noves tecnologies, com s’anomenen, són inimaginables. També crec que els canvis tecnològics tindran aplicació en àmbits de caire sanitari, fet que millorarà la nostra qualitat de vida.
– Quina app i/o web consideres imprescindible i quina ens recomanaries?
A mi m’agrada molt Youtube, és un recurs que utilitzava molt en les meves classes i també per a la meva vida personal, especialment com a font d’entreteniment i per millorar el meu anglès. En general, sóc 100% usuària de les aplicacions de Google. A casa també ens hem instal·lat Netflix, una d’aquestes plataformes amb la qual pots veure sèries i pel·lícules en versió original amb subtítols en anglès, cosa que personalment m’interessa molt.
– Alguna vegada has patit de l´etiqueta de «Freaky»?
Ja ja! Al meu temps no es parlava de «frikis», potser sí que em vaig sentir un poc «empollona». A dia d’avui sí que a vegades em sento un poc fora de les tendències considerades globals, però a diferència de quan ets més jove, això ara no em preocupa gens.
– Creus que en el 2017 encara és necessari celebrar el dia mundial de la Dona? Per quin motiu?
Celebrar sempre és bo, fer visible i reconèixer les coses que, per desconegudes o també per massa quotidianes, ens passen desapercebudes. Hem de pensar que al món hi ha moltes situacions diferents, i que la igualtat entre homes i dones, el valor de la persona per si mateixa, en molts llocs encara ni es planteja.