Hoy entrevistamos a Toni Aloy de APSL, empresa ubicada en el Parc Bit de desarrollo web, APPs e ingeniería de sistemas que ofrece soluciones tecnológicas a medida. Como se define él: «Casi físico. Ingeniero técnico en informática de sistemas. Apasionado por la programación y el mundo del software libre. Hace 10 años junto con mis socios fundé APSL, una compañía que quería demostrar que otra manera de entender la informática era posible.»
1-Después de más de 10 años de experiencia en gestión de proyectos en el sector Travel ( TUI, HotelBeds, Viajes Iberia), decidiste salir del mundo corporativo para crear tu propia empresa, APSL en 2009 ¿nos puedes contar en qué momento surgió esta necesidad, cuáles fueron tus motivaciones? ¿Cuál fue el factor que te empujó a tomar esta decisión?
La verdad es que se conjugaron un poco los astros: un momento personal y familiar adecuado y ganas de ver si mi idea de lo que era gestionar un equipo informático se podía llevar a cabo. Quería ver si una empresa basada en software libre, donde no se buscara tener al cliente cautivo, sino fidelizarlo con el trabajo hecho era posible. Cuando explicabas hace 20 años que lo que querías era que el cliente tuviera el código, que querías trabajar de una manera ética a todos los niveles, la gente te miraba muy raro.
Quería poder desarrollar proyectos de manera ágil, permitiendo al cliente y negocio modificar el proyecto, adaptándolo a las necesidades cambiantes. Trabajar con servidores Linux, bases de datos libres, con Python y Django. Creía que la informática tenía que ir hacia ahí. Pero hablar es fácil, así que había que demostrarlo, o al menos intentarlo.
2-Después de estos años ¿cómo valoras este cambio? ¿De qué reto te sientes más orgulloso en APSL?
Me siento orgulloso de la gente que forma APSL. Entre todos estos años hemos construido un proyecto orientado a las personas. Conciliación laboral y familiar, horario flexible, teletrabajo, adaptación de horarios, … Todo esto ha estado presente en APSL desde el principio y soy consciente que todo esto no hubiese sido posible sin la implicación y responsabilidad de todos y cada uno de los miembros del equipo.
En estos años hemos conseguido algo que para mí es muy importante: poder dar la primera oportunidad de trabajo a jóvenes promesas (y no tan jóvenes) que teniendo pasión por la informática querían trabajar de otra manera. Invertimos mucho tiempo en la formación de la gente, queremos que se forme, que evolucione y que pueda repetir proceso con las nuevas incorporaciones. Para nosotras los becarios o los juniors no son mano de obra barata, al revés, son apuestas de futuro y por eso invertimos en su formación.
3- ¿Cuáles son los principales retos de APSL para este 2019?
Desde 2018 estamos redefiniendo la manera de gestionar las operaciones de sistemas y queremos consolidarlo en 2019. Nuestra apuesta es el cloud desde hace muchos años, y ahora éste tiene una relación de coste beneficio que es ya muy interesante para todo tipo de empresas. Queremos poder desplegar y gestionar proyectos de todo tipo en cloud y hacerlo de una manera muy eficiente de manera que el coste se vea compensado por las ventajas.
También queremos consolidar los grupos de trabajo en el que nos hemos ido organizando a lo largo del 2019, potenciando además toda la parte de Data Science. Al igual que en otras áreas nos aproximamos a mundo del Data Science desde una perspectiva propia: hacemos hincapié en en la parte de ciencia, creando modelos y entendiendo tanto el problema como la solución. Sé que suena raro en un mundo que cada vez se está acostumbrando a aplicar algoritmos hasta que suena la flauta. Pensamos que esto no debe ser así y creemos firmemente que se necesita conocimiento profundo de la parte de ciencia y la colaboración de un equipo multidisciplinar para poder dar una solución completa a los problemas que se nos plantean.
Desde el punto de vista organizativo nuestro reto es consolidar el crecimiento que hemos tenido estos últimos años. Queremos ir un poco más allá del teletrabajo y crear centros de trabajo que tomen lo mejor de trabajar cerca de casa y poder separar el ambiente familiar del trabajo. Una vez más nos queremos focalizar en las personas, hacer que sus desplazamientos sean más cortos o nulos, que la gente viva mejor, en definitiva. Los centros de trabajo nos permiten eso sin el factor más negativo que a veces implica estar trabajando solo en casa.
4- Ahora mismo ¿cuántas personas forman parte del equipo? ¿Y donde están ubicadas?
En estos momentos somos 51 personas en plantilla. La mayoría trabajan desde el Parc Bit, pero tenemos mucha gente que hace varios días de teletrabajo a la semana, y gente trabajando desde Budapest, Lloret, Ibiza y La Patagonia Argentina. Todo esto es fruto una vez más de la cultura de empresa. Si por motivos familiares te tienes que desplazar a otro lugar, queremos poder adaptar el trabajo a la situación personal y familiar de nuestro equipo.
5- ¿Cuál es vuestra receta para atraer el talento? ¿Y para retenerlo? A nivel de reclutamiento, ¿qué perfiles estáis buscando? ¿Qué hace que APSL sea de las empresas más atractivas dónde trabajar?
Nosotros básicamente buscamos gente que tenga pasión por la informática y la programaicón, que le guste aprender. Intentamos mantener esta idea de mejora continua en todos los niveles de la empresa. Nos gustan los retos y resolver problemas. Esto puede ser a la vez muy estresante y apasionante.
Nuestras entrevistas de selección no son cuestionarios de conocimientos o tests de idea feliz que tan de moda se pusieron hace años. Queremos saber si la gente encajará con nuestra cultura, el conocimiento se le supone o se le formará, según el nivel de cada uno. En las entrevistas de trabajo contamos lo que somos, lo bueno y lo malo y es cada persona la que decide si se vé trabajando en un sitio como APSL. Estoy convencido que básicamente la gente que está en APSL está porque le gusta nuestro estilo de trabajo y quiere estar aquí.
6- ¿Cómo has consolidado un ambiente de trabajo basado en la colaboración?
La formación es parte de la cultura de empresa. Cuando alguien del equipo encuentra algo que puede ir bien al resto lo plantea y lo comunica. Hacemos sesiones internas de formación y charlas técnicas una tarde al mes. No hay objetivos individuales sino colectivos. Estamos convencidos en la fuerza del equipo sobre el colectivo. Eso además se traduce en algo muy importante: nos podemos ir de vacaciones tranquilos sabiendo que el conocimiento está distribuido entre el equipo.
7- ¿Por qué es tan importante la conciliación de la vida familiar y laboral también en una empresa tecnológica con una mayoría de hombres en plantilla? ¿Apostáis por el teletrabajo en APSL?
La conciliación familiar y laboral debería ser importante en todas las empresa, pero además en las empresas tecnológicas es especialmente factible. Implica cambiar de mentalidad y algunas veces cambios técnicos para poder trabajar en remoto, pero realmente la mayoría de tareas se pueden hacer y coordinar en remoto. Apostamos por la gente y eso significa dar la máximas facilidades para que el trabajo y la empresa se adapte a cada uno, el teletrabajo es una opción más. Tiene ventajas, pero también inconvenientes que se tienen que conocer. Algunos de los compañeros que más están en remoto hicieron un resumen que publicamos en el blog:
https://www.apsl.net/blog/2016/06/17/trabajar-en-remoto-una-mision-muy-posible/
8- Hay pocas mujeres en las empresas tecnológicas, ¿qué cualidades tienen los trabajos off-line y qué se necesita en el sector digital? A nivel personal, estás muy implicado en el porgrama Django Girls en Palma que se va a realizar en febrero por segundo año consecutivo, ¿qué significa para ti este movimiento global? ¿Por qué en APSL apostáis por Python?
La presencia de las mujeres en las empresas tecnológicas es un problema de nuestra sociedad. En un momento de la revolución digital se transmitió la falsa creencia que la tecnología y la informática es cosa de hombres, lo cual es totalmente absurdo. Estamos comprometidos en cambiar eso, apoyando tanto a nivel personal como empresa iniciativas como las Django Girls, tanto en Mallorca como a nivel nacional. Este año también hemos patrocinado el encuentro de Ghana.
Este año con el evento de Django Girls Mallorca se ha vuelto a batir un récord de inscripciones y participación a todos los niveles. La organización está muy satisfecha de la implicación de sponsors privados y públicos y de coaches voluntarios. Lamentablemente el espacio que tenemos es limitado y volverá a quedar gente en lista de espera. Por otra parte este interés demuestra que algo está cambiando.
Estas iniciativas quieren mostrar que la preconcepción que se tiene de la programación es totalmente errónea, que programar es muy divertido y no es una cuestión de sexo, ni de edad. Django Girls está orientado tanto a mostrar esto, como a mostrar la comunidad Python y Django, que se caracteriza por ser especialmente inclusiva. Es una de las numerosas razones para utilizar este lenguaje. Es elegante, muy productivo, sirve para prácticamente cualquier cosa, desde ciencia de datos, a desarrollo web pasando por la gestión de sistemas y tiene una comunidad fantástica. Hay una frase que lo resume muy bien que dice que llegas a Python por el lenguaje y te quedas por la comunidad.
A nivel de empresa Python encaja muy bien con nuestra cultura. Nos permite desarrollar y desplegar aplicaciones muy rápido, con un coste muy contenido para nuestros clientes y una puesta en producción que permite validar rápidamente las ideas. La comunidad, focalizada en compartir conocimientos hace que se produzca el efecto círculo virtuoso, donde te beneficias de la comunidad e intentas devolver lo que esta te ha aportado de modo que otros se benefician también de tu conocimiento.
9- En Mallorca tenemos muchas empresas punteras en el sector IT y con clientes de ámbito internacional, ¿cómo crees que está posicionada la isla como referente tecnológico a nivel nacional e internacional? ¿Qué nos falta?
En Mallorca tenemos grandes profesionales y somos uno de los referentes en tecnologías turísticas. Nos falta trabajar de modo que se potencie la colaboración entre empresas altamente especializadas. Iniciativas como el Sol i Dades son una excelente campaña para situarnos como referente tecnológico, tanto por la proyección exterior, como por concienciarnos internamente de lo que somos capaces.
Tenemos que ser capaces de colaborar en grandes proyectos locales, nacionales e internacionales. El sector IT de las islas tradicionalmente está poco especializado, se intenta hacer de todo en todas las tecnologías. Sería muy interesante poder ir cambiando eso y crear un ecosistema de empresas tecnológicas que pueden complementarse para realizar proyectos de gran calado.
10- ¿Qué recomendarías a un joven que quiere entrar en este sector? ¿Cuáles son las opciones de formación en Balears?
Un joven o una joven, no lo olvidemos. Personalmente, y es lo que he recomendado a mi propio hijo, creo que en estos momentos un camino muy interesante es el de empezar realizando un FP de grado superior, para después decidir si se opta o no por seguir estudios universitarios.
Para la gente joven que siente pasión por la informática encontrarse en un primer año de carrera con las asignaturas que conforman el plan de estudios actual puede ser muy desmotivador. Este camino permite no perder este talento en sus etapas iniciales y mediante las prácticas en empresas ver una aplicación real de lo que se está estudiando. Cuando después se decide seguir estudiando, ya sea a tiempo completo o parcial aunque se encuentre con las mismas asignaturas ya se tiene una visión mucho más definida de lo que es el trabajo informático y se puede ver como un paso más en la formación.
11- ¿Hay algún libro y/o peli/serie que te han marcado/inspirado últimamente en tu trabajo? ¿Por qué razón?
Me encanta leer y hay una gran cantidad de libros que me han marcado personal y profesionalmente por lo que me sería difícil elegir uno. Suelo publicar los títulos de los que voy leyendo en mi cuenta de tuiter. Así que prefiero daros el nombre del último libro que he leído: “We have no idea: A Guide to the Unknown Universe” de Jorge Cham y Daniel Whiteson. Para mí es un libro interesante porque a la vez que nos enseña lo que sabemos de universo nos está mostrando todo lo que no sabemos. Es apasionante ver todo lo que queda por entender y descubrir, y por otro ayuda a poner en perspectiva nuestro día a día comparado con la magnitud de lo que nos rodea. Pasión por el conocimiento, por el descubrimiento y a la vez una cura de humildad totalmente recomendable.
Avui entrevistam en Toni Aloy d’ APSL, empresa ubicada al ParcBit de desenvolupament web, APPs i enginyeria de sistemes que ofereix solucions tecnològiques a mida. Ell es defineix com a: gairebé físic. Enginyer tècnic en informàtica de sistemes. Apassionat per la programació i el món del programari lliure. Fa 10 anys juntament amb els meus socis vaig fundar APSL, una companyia que volia demostrar que una altra manera d’entendre la informàtica era possible.
1-Després de més de 10 anys d’experiència en gestió de projectes en el sector Travel (TUI, Hotelbeds, Viajes Iberia), vas decidir sortir del món corporatiu per crear la teva pròpia empresa, APSL el 2009, ens pots explicar en quin moment va sorgir aquesta necessitat, quines van ser les teves motivacions? Quin va ser el factor que et va empènyer a prendre aquesta decisió?
La veritat és que es van conjugar una mica els astres: un moment personal i familiar adequat i ganes de veure si la meva idea del que era gestionar un equip informàtic es podia dur a terme. Volia veure si una empresa basada en programari lliure, on no es busqués tenir al client captiu, sinó fidelitzar amb la feina feta era possible. Quan explicaves fa 20 anys que el que volies era que el client tingués el codi, que volies treballar d’una manera ètica a tots els nivells, la gent et mirava molt rar.
Volia poder desenvolupar projectes de manera àgil, permetent al client i negoci modificar el projecte, adaptant-lo a les necessitats canviants. Treballar amb servidors Linux, bases de dades lliures, amb Python i Django. Creia que la informàtica havia d’anar cap a aquí. Però parlar és fàcil, així que calia demostrar-ho o almenys intentar-ho.
2-Després d’aquests anys com valores aquest canvi? De què et sents més orgullós d’APSL?
Me sento orgullós de la gent que forma APSL. Entre tots aquests anys hem construït un projecte orientat a les persones. Conciliació laboral i familiar, horari flexible, teletreball, adaptació d’horaris, … Tot això ha estat present a APSL des del principi i som conscient que tot això no hagués estat possible sense la implicació i responsabilitat de tots i cadascun dels membres de l’equip .
En aquests anys hem aconseguit una cosa que per a jo és molt important: poder donar la primera oportunitat de treball a joves promeses (i no tan joves) que tenint passió per la informàtica volien treballar d’una altra manera. Invertim molt temps en la formació de la gent, volem que es formi, que evolucioni i que pugui repetir procés amb les noves incorporacions. Per a nosaltres els becaris o els júniors no són mà d’obra barata, a l’inrevés, són apostes de futur i per això invertim en la seva formació.
3- Quins són els principals reptes d’APSL per a aquest 2019?
Des de 2018 estem redefinint la manera de gestionar les operacions de sistemes i volem consolidar-ho el 2019. La nostra aposta és el cloud des de fa molts anys i ara, aquest, té una relació de cost benefici que és ja molt interessant per a tot tipus d’empreses. Volem poder desplegar i gestionar projectes de tot tipus en cloud i fer-ho d’una manera molt eficient, de forma que el cost es vegi compensat pels avantatges.
També volem consolidar els grups de treball en què ens hem anat organitzant al llarg del 2019, potenciant a més tota la part de Data Science. Igual que en altres àrees ens aproximem a món del Data Science des d’una perspectiva pròpia: fem èmfasi en a la part de ciència, creant models i entenent tant el problema com la solució. Sé que sona estrany en un món que s’està acostumant a aplicar algoritmes fins que sona la flauta. Pensem que això no ha de ser així i creiem fermament que es necessita coneixement profund de la part de ciència i la col·laboració d’un equip multidisciplinari per poder donar una solució completa als problemes que se’ns plantegen.
Des del punt de vista organitzatiu, el nostre repte és consolidar el creixement que hem tingut aquests últims anys. Volem anar una mica més enllà del teletreball i crear centres de treball que prenguin el millor de treballar aprop de casa i poder separar l’ambient familiar del treball. Una vegada més, volem posar el focus en les persones, fer que els seus desplaçaments siguin més curts o nuls, que la gent visqui millor en definitiva. Els centres de treball ens permeten això sense el factor més negatiu que de vegades implica estar treballant sol a casa.
4- Ara mateix quantes persones formen part de l’equip? I on estan ubicades?
A hores d’ara som 51 persones en plantilla. La majoria treballen des del ParcBit però tenim molta gent que fa diversos dies de teletreball a la setmana, i gent treballant des de Budapest, Lloret, Eivissa i La Patagònia, a Argentina. Tot això és fruit de la cultura d’empresa. Si per motius familiars t’has de desplaçar a un altre lloc, volem poder adaptar el treball a la situació personal i familiar del nostre equip.
5- Quin és la vostra recepta per atreure el talent? I per retenir-lo? A nivell de reclutament, quins perfils estau cercant? Què fa que APSL sigui de les empreses més atractives on treballar?
Nosaltres bàsicament cercam gent que tingui passió per la informàtica i la programació, que li agradi aprendre. Intentem mantenir aquesta idea de millora contínua en tots els nivells de l’empresa. Ens agraden els reptes i resoldre problemes. Això pot ser alhora molt estressant i apassionant.
Les nostres entrevistes de selecció no són qüestionaris de coneixements o tests d’idea feliç que tan de moda es van posar fa anys. Volem saber si la gent encaixarà amb la nostra cultura, el coneixement se li suposa o se’l formarà, segons el nivell de cadascú. A les entrevistes de feina expliquem el que som, el bo i el dolent i és cada persona la que decideix si v treballant en un lloc com APSL. Estic convençut que bàsicament la gent que està en APSL està perquè li agrada el nostre estil de treball i vol ser aquí.
6- Com has consolidat un ambient de treball basat en la col·laboració?
La formació és part de la cultura d’empresa. Quan algú de l’equip troba alguna cosa que pot anar bé a la resta ho planteja i ho comunica. Fem sessions internes de formació i xerrades tècniques una tarda al mes. No hi ha objectius individuals sinó col·lectius. Estem convençuts en la força de l’equip sobre el col·lectiu. Això a més es tradueix en una cosa molt important: ens podem anar de vacances tranquils sabent que el coneixement està distribuït entre l’equip.
7- Per què és tan important la conciliació de la vida familiar i laboral també en una empresa tecnològica amb una majoria d’homes en plantilla? ¿Aposteu pel teletreball a APSL?
La conciliació familiar i laboral hauria de ser important en totes les empreses, però a més a les empreses tecnològiques és especialment factible. Implica canviar de mentalitat i algunes vegades canvis tècnics per poder treballar en remot, però realment la majoria de tasques es poden fer i coordinar en remot. Apostem per la gent i això vol dir donar la màximes facilitats perquè el treball i l’empresa s’adapti a cada un, el teletreball és una opció més. Té avantatges, però també inconvenients que s’han de conèixer. Alguns dels companys que més estan en remot van fer un resum que vam publicar al bloc:
https://www.apsl.net/blog/2016/06/17/trabajar-en-remoto-una-mision-muy-posible/
8- Hi ha poques dones en les empreses tecnològiques, quines qualitats tenen els treballs fora de línia i què es necessita en el sector digital? A nivell personal, estàs molt implicat en el porgrama Django Girls a Palma que es va a realitzar al febrer per segon any consecutiu, què significa per a tu aquest moviment global? Per què a APSL aposteu per Python?
La presència de les dones en les empreses tecnològiques és un problema de la nostra societat. En un moment de la revolució digital es va transmetre la falsa creença que la tecnologia i la informàtica és cosa d’homes, la qual cosa és totalment absurd. Estem compromesos en canviar això, donant suport tant a nivell personal com a empresa iniciatives com les Django Girls, tant a Mallorca com a nivell nacional. Aquest any també hem patrocinat la trobada de Ghana.
Aquest any amb l’esdeveniment de Django Girls Mallorca s’ha tornat a batre un rècord d’inscripcions i participació a tots els nivells. L’organització està molt satisfeta de la implicació de patrocinadors privats i públics i de coaches voluntaris. Lamentablement l’espai que tenim és limitat i tornarà a quedar gent en llista d’espera. D’altra banda aquest interès demostra que alguna cosa està canviant.
Aquestes iniciatives volen mostrar que la preconcepció que es té de la programació és totalment errònia, que programar és molt divertit i no és una qüestió de sexe, ni d’edat. Django Girls està orientat tant a mostrar això, com a mostra la comunitat Python i Django, que es caracteritza per ser especialment inclusiva. És una de les nombroses raons per utilitzar aquest llenguatge. És elegant, molt productiu, serveix per a pràcticament qualsevol cosa, des ciència de dades, a desenvolupament web passant per la gestió de sistemes i té una comunitat fantàstica. Hi ha una frase que ho resumeix molt bé que diu que arribes a Python pel llenguatge i et quedes per la comunitat.
A nivell d’empresa Python encaixa molt bé amb la nostra cultura. Ens permet desenvolupar i desplegar aplicacions molt ràpid, amb un cost molt contingut per als nostres clients i una posada en producció que permet validar ràpidament les idees. La comunitat, focalitzada en compartir coneixements fa que es produeixi l’efecte cercle virtuós, on et beneficies de la comunitat i intentes tornar el que aquesta t’ha aportat de manera que altres es beneficien també del teu coneixement.A nivell d’empresa Python encaixa molt bé amb la nostra cultura. Ens permet desenvolupar i desplegar aplicacions molt ràpid, amb un cost molt contingut per als nostres clients i una posada en producció que permet validar ràpidament les idees. La comunitat, focalitzada en compartir coneixements fa que es produeixi l’efecte cercle virtuós, on et beneficies de la comunitat i intentes tornar el que aquesta t’ha aportat de manera que altres es beneficien també del teu coneixement.
9- A Mallorca tenim moltes empreses punteres en el sector IT i amb clients d’àmbit internacional, com creus que està posicionada l’illa com a referent tecnològic a nivell nacional i internacional? Què ens falta?
A Mallorca tenim grans professionals i som un dels referents en tecnologies turístiques. Ens falta treballar de manera que es potenciï la col·laboració entre empreses altament especialitzades. Iniciatives com el Sol i Dades són una excel·lent campanya per situar-nos com a referent tecnològic, tant per la projecció exterior com per conscienciar-nos internament del que som capaços.
Hem de ser capaços de col·laborar en grans projectes locals, nacionals i internacionals. El sector IT de les illes tradicionalment està poc especialitzat, s’intenta fer de tot en totes les tecnologies. Seria molt interessant poder anar canviant això i crear un ecosistema d’empreses tecnològiques que poden complementar-se per realitzar projectes de gran calat.
10- Què recomanaries a un jove que vol entrar en aquest sector? Quines són les opcions de formació a Balears?
Un jove o una jove, no ho oblidem. Personalment, i és el que he recomanat al meu propi fill, crec que a hores d’ara un camí molt interessant és el de començar fent un FP de grau superior, per després decidir si s’opta o no per seguir estudis universitaris.
Per a la gent jove que sent passió per la informàtica trobar-se en un primer any de carrera amb les assignatures que conformen el pla d’estudis actual pot ser molt desmotivador. Aquest camí permet no perdre aquest talent en les seves etapes inicials i mitjançant les pràctiques en empreses veure una aplicació real del que s’està estudiant. Quan després es decideix seguir estudiant, ja sigui a temps complet o parcial encara que es trobi amb les mateixes assignatures ja es té una visió molt més definida del que és el treball informàtic i es pot veure com un pas més en la formació.
11- Hi ha algun llibre i / o pel · li / sèrie que t’han marcat / inspirat últimament en el teu treball? Per quina raó?
M’encanta llegir i hi ha una gran quantitat de llibres que m’han marcat personal i professionalment pel que em seria difícil triar un. Sòl publicar els títols dels que vaig llegint al meu compte de tuiter. Així que prefereixo donar-vos el nom de l’últim llibre que he llegit: «We have no idea: A Guide to the Unknown Universe» de Jorge Cham i Daniel Whteson. Per a mi és un llibre interessant perquè alhora que ens ensenya el que sabem d’univers ens està mostrant tot el que no sabem. És apassionant veure tot el que queda per entendre i descobrir i de l’altra ajuda a posar en perspectiva el nostre dia a dia comparat amb la magnitud del que ens envolta. Passió pel coneixement, pel descobriment i alhora una cura d’humilitat totalment recomanable.