Tomeu Vidal és el tècnic informàtic de l’Ajuntament de Campos, un del municipis de les Illes Balears que més ha avançat en la implantació de l’administració electrònica, segons l’Estudi sobre el grau d’adaptació de les entitats locals balears a la Llei 11/2007 realitzat per l’OBSI de la Fundació iBit. Tomeu Vidal ens explica com està anant aquest procés, quins són els primers resultats i beneficis per als ciutadans de Campos, i quina feina els queda per fer.
Com a entitat que coordina el Pla Anibal, la Fundació iBit dóna suport a ajuntaments com el de Campos mitjançant l’Oficina Tècnica d’Administració Electrònica (OTAE) per a facilitar el proces d’adaptació a aquesta llei, que garanteix l’accés electrònic dels ciutadans a les administracions públiques.
Amb la implantació de l’administració electrònica, en quina mesura ha millorat per a la ciutadania la comunicació amb l’Ajuntament?
La implantació de l’administració electrònica a l’ajuntament de Campos ens ha permès donar resposta a l’eterna pregunta que molts ciutadans ens feien “Com està lo meu?”. Ara podem trobar resposta a aquesta pregunta mitjançant la seu electrònica on podran accedir a la carpeta del ciutadà i podran veure com tenen els seu tràmits, fins i tot inciar-los, sense necessitat d’haver-se de desplaçar fins a l’ajuntament, amb un estalvi de temps i energètic bastant important.
Com ha ajudat el Pla Anibal, principal actuació del Govern per ajudar a implantar l’eAdministració, en el cas de Campos?
El Pla Anibal ha estat el full de ruta que hem seguit per poder afrontar en garanties l’adopció de l’administració electrònica, incorporant totes les eines, els recursos i actuacions que des d’allà se’ns recomanaven.
Quins agents o institucions han participat per a fer possible l’eAdministració a Campos?
La implantació de l’administració electrònica ha estat possible gràcies a l’esforç que ha fet el Govern de les Illes Balears, els diferents Consells, la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB) i també al propi personal de l’ajuntament de Campos que han dedicat moltes hores per fer que això fos possible.
Emprau les xarxes socials per a comunicar-vos amb els ciutadans? Trobau que són una millora per a les administracions públiques?
Hem començat a fer feina amb les xarxes socials, sobretot com a eines de difusió per poder donar a conèixer els serveis i actes que es puguin dur a terme al terme de Campos. No obstant, el portal de serveis segueix èssent la seu electrònica, on el ciutadà podrà trobar tots els serveis que els facin falta. És el portal propi de l’ajuntament…
Campos està entre els ajuntaments més avançats en aquesta matèria. Però quines són les passes següents? Quina feina falta per fer?
S’ha fet molt però encara queda molt per fer. S’hauria de millorar en la interoperabilitat administrativa, on poguéssim fer feina amb les diferents administracions públiques d’una manera més senzilla i fàcil. També hauríem de millorar tots els tràmits i millorar els nous que encara ens queden, a més de totes les eines que encara no estan adaptades al Pla Anibal.