El mes de novembre es posarà en marxa un club de lectura i un concurs de microrelats a Twitter, dues iniciatives dirigides al públic general
La Direcció General d’Innovació, a través de la Fundació Bit, presenta avui el projecte #LlibresTIC que inclou dues activitats per divulgar la cultura tecnològica entre els ciutadans balears i fer créixer les vocacions científico-tecnològiques. El projecte #LlibresTIC inclou la primera edició de dues iniciatives: un concurs de relats breus a Twitter i un Club de lectura.
“La tecnologia forma part de les nostres vides i està condicionant el nostre futur. Llegir, escriure i reflexionar sobre les possibilitats, reptes, oportunitats i conseqüències pot ajudar a prescriure i a despertar vocacions tecnològiques, tant entre els més joves com entre qui es vulgui reciclar en habilitats professionals”, explica Núria Riera, Directora General d’Innovació del Govern de les Illes Balears.
Així doncs, el projecte #LlibresTIC neix a partir del dèficit de professionals especialitzats en tecnologia. Precisament, el Govern de les Illes Balears vol implicar-se en aquestes iniciatives que estimulen les vocacions tecnològiques per garantir que comptem amb les competències tecnològiques demandades en el present però, sobretot, en el futur, tal com marca l’Estratègia 2020 de la UE.
En el cas dels relats breus, la Fundació Bit convoca un certamen a Twitter, Microrelats en fil, que tendrà una periodicitat mensual. Aquest certamen té com a objectiu promoure les vocacions tecnològiques entre la població no experta, així com donar a conèixer noves tendències en narrativa digital, com és el cas de la tuiteratura.
El concurs començarà el mes de novembre i cada mes es proposarà una temàtica tecnològica diferent, on en els participants hauran d’escriure relats que hi estiguin relacionats, ja sigui en el desenvolupament com en l’impacte sobre la societat. Cada mes se seleccionarà un finalista de cada categoria i tots els finalistes es trobaran el mes de juliol en un acte on es lliurarà un premi tecnològic als 11 guanyadors. Es poden consultar les bases completes del concurs.
Pel que fa al Club de Lectura, que es durà a terme entre novembre de 2019 fins a juny de 2020, la Fundació Bit crearà un un espai de trobada per parlar sobre llibres relacionats amb la tecnologia. Els tres primers llibres que es comentaran versaran sobre la intel·ligència artificial i la robòtica. Així, el 14 novembre es parlarà de “Màquines com jo” de Ian McEwan, el 12 desembre de “Robots” de John Jordan i el 23 de gener de “Las otras. Antología de mujeres artificiales”, de Teresa López-Pellisa.
El punt de trobada del club de lectura #LlibresTIC serà el ParcBit, encara que també es podrà celebrar en aquelles institucions i centres educatius que ho sol·licitin, emplenant aquest formulari.
Les institucions que de moment han donat el seu suport amb aquesta iniciativa són, a Mallorca: la institució Antoni M. Alcover, la Fundació Mallorca Literària, el Club de lectura d’Habitíssimo, la Xarxa de biblioteques de Mallorca, el Club de lectura Ca’n Sales i el Club de lectura de la UIB. En el cas de Menorca, l’Ateneu de Maó, la Fundació Rubió, la Xarxa de Biblioteques de Menorca, la coordinadora dels Clubs de Lectura Juvenils, Fàtima Anglada i les biblioteques de Ferreries, Alaior, Maó i Es Castell. Pel que fa a Eivissa, es compta amb la col·laboració de la biblioteca Can Ventosa de l’Ajuntament d’Eivissa.
Per participar al Club de Lectura de #LlibresTIC es recomana llegir el llibre i emplenar aquest formulari. En cas que es vulgui proposar un llibre que no es trobi a la llista, es pot fer a través d’aquest formulari.