A la secció Fitxes Cinetic (fitxes de pel·lícules/ sèries on hi apareixen tecnologies que són tendència) aquesta setmana parlem de “Figures ocultes”, una pel·lícula biogràfica basada en el llibre de no ficció del mateix nom de Margot Lee Shetterly. La pel·lícula es basa en la vida real de Katherine Johnson, una matemàtica afroamericana que va calcular les trajectòries de vol del projecte Mercury i el vol a la Lluna de l’Apol·lo 11 (1969).
FITXA TÈCNICA:
- Títol original: Hidden Figures
- Any: 2016
- Durada: 127 min.
- País: Estats Units
- Direcció: Theodore Melfi
- Guió: Allison Schroeder
- Llibre: Margot Llegeix Shetterly
- Música: Benjamin Wallfisch, Pharrell Williams, Hans Zimmer
- Fotografia: Mandy Walker
- Repartiment: Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Janelle Monáe, Kevin Costner, Jim Parsons, Mahershala Ali, Kirsten Dunst, Glen Powell, Rhoda Griffis, Ariana Neal, Maria Howell, Alkoya Brunson, Jaiden Kaine, Wilbur Fitzgerald, Saniyya Sidney, Bob Jennings, Lidya Jewett, Ron Clinton Smith, Aldis Hodge
- Productora: Levantine Films / Chernin Entertainment / Fox 2000 Pictures
- Gènere: Drama | Anys 60. Racisme. Comèdia dramàtica. Matemàtiques. Feminisme.
- Font: http://www.filmaffinity.co
Sinopsi: Narra la història mai explicada de tres brillants dones científiques afroamericanes que van treballar a la NASA al principi dels anys seixanta (en plena cursa espacial, i enmig de la lluita pels drets civils dels negres nord-americans) en l’ambiciós projecte de posar en òrbita a l’astronauta John Glenn.
Les referències tecnològiques:
Més que per les referències tecnològiques, aquesta pel·lícula és un homenatge a la dona i a la ciència i també a la contribució afroamericana a la ciència. La seva trajectòria professional revela una pàgina de la història dels EUA i il·lustra com la història d’una persona s’associa a la Història d’un país, i com pot transcendir fronteres i dècades per seguir d’actualitat a dia d’avui en una societat on encara la dona ha de lluitar per tenir les mateixes oportunitats, responsabilitats i visibilitat que els homes.
Les dones STEM que apareixen en aquest film van existir en la vida real: Katherine Johnson, Dorothy Vaughan i Mary Jackson. A continuació, et detallam la vida de Katherine Johnson en moments històrics:
- Va néixer el 1918, la seva mare era mestra i era important per a ella que la seva filla tingués una educació.
- Des de molt petita, Katherine va demostrar talent per a les matemàtiques.
- A causa de que en el Comtat de Greenbrier no s’oferia escolarització per a nins negres més enllà del vuitè grau, els nins Coleman Johnson van assistir al secundari a la comunitat de Institute.
- Es va graduar a l’escola secundària als 14 anys i als 15 va ingressar a la Universitat Estatal de Virginia Occidental.
- Un dels seus professors, W.W. Schieffelin Claytor, va ser el tercer afroamericà en obtenir un doctorat en matemàtiques als Estats Units.
- Katherine es va graduar summa cum laude el 1937, en matemàtiques i francès, a l’edat de 18 anys.
- Després de la seva graduació, Katherine es va traslladar a Marion (Virginia), a ensenyar matemàtiques, francès i música a una petita escola.
- El 1938, Johnson va ser la primera dona afroamericana en acabar amb la segregació a la Universitat de Virginia Occidental a Morgantown. Va ser una dels tres estudiants afroamericans, i l’única dona, seleccionats per realitzar estudis de postgrau després de la decisió de la Cort Suprema dels Estats Units en el cas Missouri ex rel. Gaines v. Canadà.
- No contenta amb ensenyar, Johnson va decidir fer la carrera de matemàtiques.
A una reunió familiar, un parent va esmentar que la NACA (National Advisory Committee for Aeronautics), després convertit en NASA, estava oferint llocs de treball; en particular, buscaven dones afroamericanes per al Departament de Guia i Navegació. El 1953, li van oferir un lloc a Johnson, que va acceptar immediatament. - Johnson va calcular la trajectòria del vol espacial d’Alan Shepard, el primer nord-americà a viatjar a l’espai, el 1961. El 1962, quan la NASA va començar a utilitzar computadores electròniques per calcular l’òrbita de John Glenn voltant la Terra, va ser convocada per verificar els resultats de l’ordinador. El 1970, Katherine va treballar en la missió de l’Apolo 13.
- L’impacte de Johnson com a pionera en ciència espacial i computació es veu reflectit en els premis que ha rebut i la quantitat de vegades que ha estat presentada com un exemple per a la societat.
- El 2015, el President Barack Obama va incloure a Johnson a la llista de 17 nord-americans creditors de la Medalla Presidencial de la Llibertat. Va ser presentada amb aquest premi i esmentada com una dona afroamericana pionera a STEM (acrònim en anglès per a ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques.
- Johnson va estar present en els Premis Oscar 2017 al costat de les actrius de la pel·lícula.
Algunes reflexions per debatre en grup després de veure la pel·lícula:
- Pensa i anota què t’agradaria ser de gran.
- Ara pensa què t’agradaria ser de gran si fossis un nin/a (el que no siguis).
- Què significa per a tu dedicar-se a l’estudi de la ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques.
- Creus que nins i nines poden tenir les mateixes oportunitats en aquest camp?
- En quines professions d’aquest camp et podries sentir realitzat/da?
- Coneixes una empresa on podries fer pràctiques en aquest camp?
- Quines altres dones científiques coneixes?
- Coneixes una altra dona d’origen afro-americà que hagi trencat els estereotips de la nostra època?
- Quines altres pel·lícules sobre l’espai coneixes?
- En el teu entorn ets testimoni d’alguna desigualtat entre home i dona? Quina? A què es deu? Creus que canviarà en el futur?
- Series ser capaç de treballar en un ambient de treball hostil com el que es troba a la pel·lícula? Explica’ns per què sí o per què no.