La setmana passada a través de Palma Activa, i en el marc del projecte Dr.TIC, vaig oferir el curs de Solucions pràctiques per al vostre negoci. L’objectiu de la xerrada era donar a conèixer eines basades en programari lliure (open source) per a gestionar un negoci.
Per a preparar la presentació vaig utilitzar el contingut de la monografia ProgramariBit, una publicació de l’OBSI en què s’analitzen els conceptes de programari lliure i open source. Podeu veure la presentació aquí.
A banda d’explicar que és el programari lliure i quins son els avantatges que té enfront del programari privatiu, vaig llistar i classificar alguns programes open source per a l’activitat professional. De tots els programes que vaig mencionar, els quals diferenciam entre sistemes operatius i aplicacions, vaig destacar aquelles aplicacions que fem servir a l’iBit, com són; Alfresco, OS Ticket, OpenOffice, Gimp, Mozila Thunderbird, Pidgin, Wordpress o Xmind, entre d’altres. La classificació d’aquestes eines, respon a la seva utilitat i les dividim en: aplicacions de gestió, oficina, comunicació, seguretat, gestors de contingut, i utilitats.
- Aplicacions de gestió. Vaig parlar de programes de gestió integrada com Open ERP que permet gestionar i organitzar de manera integrada clients i proveïdors, facturació, recursos humans o facturació en una mateixa eina. I vaig destacar els programes Alfresco, per a la gestió documental, i OS Tiket, que utilitzam per gestionar les consultes dels usuaris al projecte Dr.TIC.
- Oficina. Aquí hi incloem els programes com OpenOffice que inclouen diferents aplicacions com el processador de text, el full de càlcul o per fer presentacions de manera molt similars a altres paquets d’ofimàtica privatius. També hi entren altres programes per a l’edició d’imatge com Gimp o Inkscape.
- Comunicació. Navegadors com Firefox, gestors de correu electrònic com Mozila Thunderbird, o programes de missatgeria com Pidgin, són programari lliure que podem fer servir per gestionar la comunicació amb els nostres públics.
- Seguretat. Tot i que existeixen bastants programes per a la seguretat informàtica, vaig anomenar ClamAV que és també programari lliure.
- Gestors de contingut. Els gestors de contingut són programes que ens permeten crear una estructura i publicar i gestionar continguts en un entorn web. A l’iBit utilitzam wordpress per a webs com aquesta o com la del Dr.TIC, i Joomla per a la nostra oficina virtual.
- Utilitats. Altres programes com Xmind, que permeten generar diagrames i mapes conceptuals, 7Zip, per a la descompressió d’arxius, o Ekiga per a missatgeria i videoconferències, són també programari lliure.
Al final de la sessió els assistents van fer interessants consultes, algunes de les quals comentarem també aquí en properes ocasions.
Recordau que ens podeu fer arribar les vostres consultes al Dr.TIC a través del telèfon, 971 177 270/1, per correu electrònic, a drtic@ibit.org, mitjançant Facebook, a facebook.com/DoctorTIC, o mitjançant Twitter, @Dr_TIC.