Divendres passat es celebrava el Dia de l’oficina a casa i la Fundació iBit s’hi va voler sumar amb la presentació de la monografia Teletreball, quan el treball deixa de ser a un lloc. Aquesta és una activitat organitzada per MICTT, amb la intenció de fomentar el progrés tecnològic, la responsabilitat social i la cura del medi ambient.
En aquest marc, l‘OBSI va donar a conèixer la monografia número 6 en una presentació en línia a través de la plataforma Live Meeting. Miquel Bernat, vicepresident de la Fundació iBit, fou l’encarregat d’encetar l’acte de presentació i després, Jorge Morell, autor de la publicació, va fer-ne un breu resum. El teletreball, va dir, és considerat com l’activitat professional ubicada a un lloc diferent de l’oficina i que, en la majoria d’ocasions, implica la utilització intensiva de les tecnologies de la informació i la comunicació.
La publicació sencera, que es pot descarregar al web de l’OBSI, fa un anàlisi exhaustiu del concepte de teletreball, dels aspectes legals, dels avenços i dels desafiaments, fa un repàs històric a la seva implantació i una proposta metodològica per posar-lo en pràctica, etc. El que més m’ha cridat l’atenció, però, és el nombre d’avantatges que representa no només per l’empresari i pel treballador, sinó també per la societat en general.
Aquí teniu algunes d’elles:
- Per l’empresari: guanyar espai i estalviar despeses relacionades amb els immobles, augment de la productivitat, reducció de l’absentisme laboral i costos sanitaris relacionats, etc.
- Pel treballador: reducció de l’estrès, més concentració i productivitat, reducció de despeses (benzina, transport públic, aparcament, roba, …), millora de la conciliació laboral-familiar, etc.
- Per la societat: reducció de les congestions de trànsit, disminució de la pol·lució, reducció d’accidents de trànsit, empenta econòmica a les empreses situades en àrees rurals o perifèriques, etc.
A la monografia trobem també un full de ruta per implantar un programa de teletreball en una empresa, i segons el qual són necessaris tres requeriments:
- El suport i compromís del màxim responsable de l’organització o empresa.
- El caràcter voluntari que el teletreball ha de tenir per a tots els implicats.
- La flexibilitat i la confiança entre el teletreballador, el seu responsable i la resta de treballadors.
I una frase que resumeix molt bé el què és el teletreball i que és una de les preferides per l’autor, la va dir Jack Nilles al voltant dels anys setanta: «En la societat de la informació ha de ser el treball el que transiti per les xarxes virtuals i no els treballadors per les xarxes de carreteres.» Aquesta és la primera vegada que l’OBSI edita també una publicació en format .ibooks, que també es pot descarregar des del mateix web.