Continuam amb la nostra secció Fitxes CineTIC (fitxes de pel·lícules i sèries on hi apareixen tecnologies que són tendència). Aquesta vegada és el torn de Blade Runner 2049 (2017), la seqüela de l’original Blade Runner (1982), un film en el qual els robots i la intel·ligència artificial segueixen ben presents.
FITXA TÈCNICA:
- Títol original: Blade Runner 2049
- Any: 2017
- Durada: 163 minuts
- País: Estats Units
- Direcció: Denis Villeneuve
- Guió: Hampton Fancher, Michael Green (Història: Hampton Fancher; Personatges: Philip K. Dick)
- Música: Hans Zimmer, Benjamin Wallfisch
- Fotografia: Roger Deakins
- Repartiment: Ryan Gosling, Harrison Ford, Ana de Armas, Jared Leto, Sylvia Hoeks,Robin Wright, Mackenzie Davis, Carla Juri, Lennie James, Dave Bautista,Barkhad Abdi, David Dastmalchian, Hiam Abbass, Edward James Olmos,Loren Peta, Vilma Szécsi, Elarica Johnson, István Göz
- Productora: Warner Bros. / Scott Free Productions / Thunderbird Films / Alcon Entertainment / 16:14 Entertainment / Torridon Films
- Gènere: Ciencia ficción | Cyberpunk. Secuela. Thriller futurista
- Sinopsi: Trenta anys després dels esdeveniments del primer film, un nou blade runner, K (Ryan Gosling) descobreix un secret llargament ocult que podria acabar amb el caos que impera a la societat. El descobriment de K el porta a iniciar la recerca de Rick Deckard (Harrison Ford), un blade runner al que se li va perdre la pista fa 30 anys.
Font: http://www.filmaffinity.com
Tendències TIC que apareixen en la pel·lícula:
Robòtica: Segons Viquipèdia la robòtica és una branca de la tecnologia que estudia el disseny i construcció de màquines capaces d’exercir tasques repetitives, tasques en les quals es necessita una alta precisió, tasques perilloses per a l’ésser humà o tasques irrealitzables sense intervenció d’una màquina. Les ciències i tecnologies de les que deriva són: l’àlgebra, els autòmats programables, les màquines d’estats, la mecànica, l’electrònica i lainformàtica.
L’escriptor txec Karel Čapek va encunyar el 1921 el terme “robot” a la seva obra dramàtica Rossum’s Universal Robots / R.U.R. a partir de la paraula txeca Robbota, que significa servitud o treball forçat. El terme robòtica és encunyat per Isaac Asimov, definint a la ciència que estudia els robots. Asimov va crear també les Tres Lleis de la Robòtica. En la ciència-ficció l’home ha imaginat els robots visitant nous mons, aconseguint el poder, o simplement alleugerint les tasques casolanes.
Les tres lleis de la robòtica descrites per Isaac Asimov, un escriptor rus de ciència-ficció. Tots els robots dels seus relats i novel·les estan dissenyats per a complir-les. Apareixen per primera vegada al relat “Runaround“, del 1942, recollit dins del llibre “Jo, robot“. Les lleis diuen així:
-
- Un robot no pot fer mal a un ésser humà o, per inacció, permetre que un ésser humà prengui mal.
- Un robot ha d’obeir les ordres dels éssers humans, excepte si entren en conflicte amb la primera llei.
- Un robot ha de protegir la seva pròpia existència en la mesura que aquesta protecció no entri en conflicte amb la primera o la segona llei.
Intel·ligència artificial: Segons Vikipèdia, és una àrea multidisciplinària, que a través de ciències com les ciències de la computació, la matemàtica, la lògica i la filosofia, estudia la creació i disseny de sistemes capaços de resoldre problemes quotidians per sí mateixos, utilitzant com a paradigma la intel·ligència humana.
Relacionat amb la perspectiva de gènere trobam:
Algunes reflexions:
-
- Es dibuixi un planeta tan gris i tètric sense natura amb una arquitectura freda.
- La tecnologia es giri en contra de la humanitat
- Però en canvi, els robots tenen aparença humana, i inclús, en alguna ocasió pot semblar que puguin tenir sentiments i consciència
- El fet que els robots puguin procrear, encara que no s’acaba d’entendre si és amb humans o sense.
Qüestions filosòfiques sobre la versemblança entre humans i replicanta o androids ja se les plantejava José Hidalgo en The Cult, i segueixen encara vigents.
Per a saber-ne més:
- Blade Runner 2049: una inteligencia artificial de película.
- Blade Runner 2049: ¿cómo serán los replicantes del futuro?
- ¿Qué significa el final de ‘Blade Runner 2049’? La teoría de Mark Millar.
- “Blade Runner 2049”: Con qué sueñan los replicantes.
- Blade Runner 2049: Humanidad e Inteligencia Artificial.
- Blade Runner 2049, tecnología, sostenibilidad y humanismo (1ª parte).
- Ya hemos visto Blade Runner 2049.