486
Dia 22 de novembre una vintena d’empreses de Menorca s’han reunit per informar-se sobre les aplicacions de la realitat virtual (RV).The Garage VR, primera empresa d’oci dedicada a la RV en aquesta illa i ubicada a la Bolera de l’Ocimax, ha estat l’amfitriona d’aquesta jornada organitzada conjuntament amb el Centre Bit Alaior i la Fundació Bit.
L’objectiu de la jornada ha estat mostrar tots els avenços d’aquesta nova tendència tecnològica en el nostre entorn i posar damunt la taula el valor afegit que ens aporta. El primer camp d’implementació a dia d’avui ha estat el de l’oci amb els jocs i les ulleres de realitat augmentada ja a la venda. Aquest producte serà, segurament, una de les grans fites d’aquest Nadal però molts altres sectors estan per veure grans transformacions del seu entorn a nivell de serveis, costos, atenció al client, etc.
La RV ofereix multitud d’aplicacions i n’hem pogut parlar durant les ponències; a mode d’introducció sobre història, conceptes i aplicacions de la RV, BBVA Research ha creat aquesta infografia que ens ha semblat una bona forma d’obtenir una perspectiva global.
La primera ponència ha estat la d’Oscar Paz de la Fuente d’Axa Opensurance, que veu la RV com una forma de millorar la prevenció mitjançant la formació en un entorn d’immersió plena i així reduir el nombre d’incidents, tant en empreses en una primera fase com en llars, cotxes i molt més en endavant. Oscar ha comentat que “la dificultat en el camp de la RV en aquest moment és saber aplicar la tecnologia en alguna cosa concreta, responent a una necessitat. A Axa, el departament d’Openinsurance es dedica a marcar reptes a les Start-ups i veure de quina manera els solucionen. Si veiem que hi ha possibilitats de salitat al mercat seguim endavant” ens comenta Oscar. Per exemple, l’any passat, “desenvolupem uns xatbot per a l’assessorament en la venda de productes financers ara s’està desplegant entre els nostres agents a nivell nacional”.
Però el principal repte de l’assegurança no és estar present en el moment de l’accident perquè ja ho és, sinó d’ajudar a prevenir les incidents, “com si fossim aMinority Report, Tom Cruise encarna un policia que preveu el futur”. Per això tenim els ulls posats a la Internet de les Coses amb “els sensors que ens ajudaran a prevenir sinistres“.
A dia d’avui la principal amenaça de les PIMES són els ciberatacs, “tots hem rebut spam, fishing”, el hackeig és molt comú, cada dia surten noticies de dades es queden al descobert “i també afegeix” cada vegada tenim més dispositius i la mobilitat incrementa les portes d’entrada, això ens fa vulnerables. Avui dia molt poques persones amb pocs ordinadors poden tenir més pes que nacions. Els ciberdelinqüents, poden posar en perill eleccions, seguretat personal, etc … “.INCIBE pot ser un bon lloc per acudir en cas de problemes i per fer una denúncia,” és cert que tenim una gran falta de ciberprotectors“, acaba lamentant Oscar.
“Malware, hacktivistes, ransomware, pagar per rescatar les dades encriptades, són una amenaça que pot arribar a afectar en major o menor mesura el 90% de les pimes i pot paralitzar completament el negoci”, ens adverteix l’expert d’Axa. Per això és tan important formar els empleats. Desafortunadament “tot i els fireware, les portes d’entrades són gairebé sempre l’error humà”. Per respondre a aquest punt Axa ha desenvolupat AXA Virtual risk VR Experience.
Desafortunadament el temps no ens ha permès aprofundir en els efectes de la RV sobre el cervell però és interessant saber que en aquests moments s’estan realitzant nombrosos estudis sobre: neuroeducació i neurodidàctica.
L’horitzó està en els ulls no en la realitat -Àngel Ganivet.
La realitat no és el que passa fora sinó dins del cervell.
La segona ponència ha estat la de Xisco Molina, un empresari mallorquí, soci-fundador deThe VRand i The Garage VR, historiador de formació que ha estat pioner en oferir activitats recreatives en RV tant a Mallorca com a Menorca i productes de RV per a la promoció turística.
Xisco comenta que els jocs són “absolutament increïbles per la seva experiència totalment immersiva, les emocions poden arribar a ser tan reals, el cervell es deixa enganyar”. De fet, no només ho diu l’expert en RV sinó que el mateix Zuckerberg té molts projectes que s’enfoquen en aquesta direcció.
The VRand va començar amb un showroom pels productes que anàvem desenvolupant a l’estudi però hem vist que el mercat es dirigeix en 2 grans eixos, l’oci i la formació-educació.
En Xisco ha mostrat diferents productes realitzats pel seu equip, format per programadors, creadors de textura, modelats, animació 3D, tots molt complementaris que treballen amb o sense scànner làser realitzant un producte acabat totalment fidedigne i hiperrealista. En tot cas, es fan diferents tipus de desenvolupament segons el tipus d’ulleres que s’utilitzaran, la tecnologia està força fragmenta, però es pot obtenir un resultat molt decent sense tampoc invertir massa.
Segons Xisco, el major fre és “la falta de suport per part de l’administració pública, especialment per a la posada en valor del nostre patrimoni històric, tenim productes per a connectar emocionalment amb un lloc com no mai s’ha fet mai” ressalta l’empresari.
L’Epifania és el moment quan descobreixes una tecnologia i saps que canviarà la teva manera de viure per sempre.
The VRand ha desenvolupat un producte pilot per al turisme, que és l’edifici de la Llotja perquè els visitants d’aquest lloc emblemàtic de Palma puguin posar-se les ulleres quan estan visitant-lo i veure com arribava el mar fins a les seves portes, i les imatges són impressionants, com si Palma fos Venècia.
Per Xisco, al contrari de la visió del ponent anterior, “la RV té un problema més gran, no respon a una necessitat”, “Els arquitectes, els promotors turístics, els agents immobiliaris ja venen els seus serveis amb fotos o vídeos curts i no veuen la necessitat d’invertir en un desenvolupament de RV”.
És molt interessant pensar com podem fer molt paral·lels entre com veiem certes tecnologies fa 10 anys i com han evolucionat a dia d’avui. La Televisió 3D o Second Life han fracassat però l’e-learning per exemple ha triomfat. Fa 10 anys la gent volia estudiar amb llibres, avui dia l’aula virtual ha resolt molts problemes i ha canviat el món de l’educació.
Qui fa 10 anys hagués pensat tenir totes les app de Google (maps, drive, mail, xat, etc …) a la butxaca de tots i de forma totalment gratuïta. I com que la tecnologia es crea de forma exponencial, llei deMoore, és molt difícil saber què va a convèncer els usuaris, sempre cal estar alerta ens confessa l’historiador, “vam comprar el nostre maquinari sabent que en menys de 2 anys estarà obsolet“. “El proper pas seran els cascos sense fils” assegura Xisco.
Són onades de tendències, el temps ho dirà.
Un cas d’èxit per exemple és el joc d’Assasins Creed que va començar com a joc, després sèrie i ara s’està desenvolupant una part educativa. A dia d’avui, una aula pot tenir limitacions però Google for Education aquesta treballant en això.
La veritat és que la jornada ha generat un llarg debat entre perfil tècnic com els nostres ponents i els empresaris i emprenedors de Menorca. Quan es reuneixen persones tan diferents del món de l’educació, de les assegurances, de les noves tecnologies, d’immobiliari, del cinema, de l’oci, la veritat és que podríem haver seguit tota la tarda i el millor de tot és que va ser real i no virtual.