426
El passat 25 de gener tingué lloc a la UIB la IV Jornada d’Innovació i Transferència a la qual van assistir quasi un centenar de participants procedents de les institucions públiques, el món empresarial i la comunitat universitària, investigadors… l ‘objectiu era conèixer les vies de finançament i els incentius fiscals per aconseguir una major participació del sector privat en inversions R+D+I. Aquí teniu un breu resum del més destacat.
- Jordi Llabrés, vicerector d’Innovació i Relacions Institucionals començà fent una crida a mantenir la roda del R+D+I en funcionament i ben engrasada a Balears, per la qual cosa cal posar més mecanismes públics. A la UIB ja estan acostumats a fer moltes coses amb pocs recursos.
- La Consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, afirmà que cal fomentar tant la iniciativa privada com la inversió publica en R+D+I Enguany s’ha fet vist reflectit l’esforç als pressuposts general del Govern a través de per exemple, 2 deduccions fiscals millorades: 30% per inversions en empreses de nova o recent creació, i fins al 50% per participacions en societats. També cal remarcar el paper de l’ISBA, que dóna crèdit a empreses i emprenedors i aposta per la innovació. El Govern també acaba de presentar el Pla de Indústria, per fomentar transformació digital i la indústria 4.0. Finalment, també estam negociant una nova deducció per activitats d’innovació tecnològica per PIMES dins de les mesures fiscals del nou Règim Especial de Balears, un dels reptes de futur de la legislatura per tenir més recursos per la R+D+I i equiparar-nos a Canàries.
- La vicepresidenta i consellera d’Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquets, anuncià que aviat tendrem nou Pla de ciència, tenim una Universitat ben posicionada al rànking estatal de productivitat i publicacions científiques. Si bé tenim un sistema de recerca jove i poc finançament, des del Govern apostam per una economia diversificada, per exemple a través de la RIS3, basada en el coneixement. També hem passat de 3 a 8 convocatòries de projectes de recerca per 2018, per primera vegada amb fons de l ‘Impost de Turisme Sostenible, i començam l’avantprojecte de la Llei de la Ciència, a la qual animam a tots a fer hi aportacions.
- El rector de la UIB, Llorenç Huguet, constatà que l’ empresa privada ha de col.laborar en la R+D+I, cal seguir amb les deduccions fiscals, i esperam la llei de la ciència i la creació de l’institut de recerca IB.
- Pep Lluís Pons, director general d’Innovació i Recerca del Govern, afirmà que sempre és un plaer col·laborar des de la DG amb la UIB, tenim reptes, sabem on som i on volem anar on sempre el capital humà és clau. De la Llei de la ciència (que volem que sigui consensuada ) en sortirà l’Institut de Recerca. Algunes dades oficials: ha crescut molt el nombre d’investigadors (si bé veníem d’un nivell baix), la inversió en R+D+I és del 0,33% del PIB ( ha pujat un poc respecte el 2015), calen inversions públiques eficients, la inversió empresarial encara és baixa 20,20% (55% a l’Estat), al voltant de 7 m € per inversió en recerca al 2018, tenint en compte que feia 7 anys no es donaven ajuts a empreses. Efectivament, hi ha hagut un increment pressupostari en R+D+I, en la qual l’Impost de Turisme Sostenible aporta el seu granet d’arena a la diversificació econòmica. El nou Pla de ciència inclou: formació de personal (beques predoctorals també al sector industrial), incorporació personal R+D+I. Així mateix anuncià la creació de nous centres R+D, registre de grups, accions especials, projectes cooperats, infraestructures i equipament científico-tècnic, estacions de recerca, complex científic R+D, i suport a equipament científic-tecnològic. Al complex científic R+D, que esperam poder recepcionar i obrir aviat al Parc BIT, també hi haurà espai per empreses d’activitats relacionades. El Centre Bit Menorca ja està en marxa i col.labora amb la UIB, i ara treballam x obrir-ne un a Eivissa. Farem un registre de clusters del coneixement. I continuam amb nous incentius fiscals per generar ecosistema atractiu d’R+D+I per les empreses a Balears.
- Javier Guillot, membre de l’Agència Tributària i coordinador del Màster d’UIB Talent d’Hisenda Pública, explicà el tractament dels incentius fiscals a la innovació en el marc de l’IRPF i l’Impost de Societats. Per exemple, deducció IRPF per inversió en empreses de nova creació. A l’Impost de societats: base imponible i deduccions quota, també exenció de la base imponible per reinversió. També parlà de les deduccions pels dels Business Angels: deducció de la quota inversió per empreses de nova creació amb uns requisits: fons propis inferiors a 400.000€, forma mercantil, exercici activitat econòmica, control de no més del 40%, activitat nova, adqisició originària o ampliació de capital. I de les deduccions per startups.
- Finalment, Jordi Llabrés presentà la oficina de Fundraising de la UIB: hi trobam 3 categories de projectes: fons d’ajut a estudiants, investigació, singulars i solidaris. Els projectes de recerca que no s’ajusten a cap convocatòria tenen aquí el seu lloc. Ofereixen atenció personalitzada a través del seu responsable, Lluís Tudela.