Avui tenim el plaer d’entrevistar una emprenedora illenca que molts coneixereu, Marta Simonet. Compta amb més de 30.000 followers i és col·laboradora del programa d’IB3 Televisó “Fred i Calent”. Aquesta “somiadora empedernida” es dedica a “fabricar continguts digitals per a marques foodie” en les seves pròpies paraules. Va començar amb Mésame Mucho, el llibre i el blog que evolucionà a Banquete de Ideas, la seva pròpia agència de continguts digitals del sector de la gastronomia, el turisme i estil de vida, que s’ha convertit ja en un referent. Ens explica com es va enamorar del màrqueting digital i es va decidir a llençar-se en aquesta aventura empresarial tan engrescadora. Voleu saber-ne més?
1. Ens pots explicar com vas arribar a Banquete de Ideas? Com va ser el trajecte de la teva idea “foodie” fins el que ofereixes avui? Com has identificat aquesta necessitat?
El febrer de 2015 em bullia el cap amb l’embrió de Mésame Mucho, un blog per a foodies inquiets. Un lloc de trobada i inspiració per a persones i marques amb ganes de menjar-se el món. La idea inicial va ser cercar un reclam sobre el qual crear continguts (la meva absoluta passió des de feia més de 10 anys!), Durant el primer mes oferia taules ‘gastrodecoratives’ per a marques que volien entrar pels ulls. Desplegàvem allà tot el nostre art i creàvem material audiovisual per difondre-ho a través d’històries digitals. A la primera col·laboració ne’n vaig adonar que no calia la primera part (la del càtering), que el que volien els possibles clients eren les idees, els conceptes que creàvem i la capacitat nadiva digital de construir històries que connectassin amb l’audiència i s’expandissin a Internet. Així que vaig respirar il·lusionada i em vaig llançar de cap a la creació de continguts creatius dirigits a un target molt concret. El primer any vaig guanyar diversos premis, vaig escriure un llibre i em van començar a contractar moltes de les millors marques gastronòmiques i d’estil de vida del país.
Mésame Mucho seguia creixent i molts de clients volien el meu estil de continguts però no necessàriament lligats a mi, és a dir, els volien com a propis en les seves plataformes, webs, xarxes socials, etc. Aquí és quan vaig començar a detectar la necessitat real del sector.
Dos anys després d’aquell febrer i arran de la brutal demanda de continguts del sector de la gastronomia, el turisme i l’estil de vida va néixer Banquete de Ideas, la nostra fàbrica de reputació digital des de la qual ajudem a marques i empreses a diferenciar-se de la competència , augmentar la seva notorietat o reposicionar-se en l’univers hiperpoblat d’internet.
2. Has passat per un incubadora o algun coach empresarial?
Sí! Les incubadores, els centres d’emprenedors i els coach o mentors empresarials són un dels millors llocs del món per seguir creixent i eliminar bloquejos 🙂
Vaig començar a cuinar la idea inicial a Palma Activa, entre itineraris emprenedors i sessions de Canvas, després em vaig traslladar a Madrid i em vaig seguir formant a Google Campus, tècniques de design thinking i altres recursos que avui formen part del meu dia a dia. A més, la cafeteria del Google Campus va ser la meva oficina durant un temps, era fascinant estar envoltada de persones amb idees i amb ganes, tot s’encomana i tots compartíem els nostres projectes per fer-nos més grans. Quan vam donar el pas a muntar l’empresa (després d’un parell d’anys d’autònoma), vaig contractar a una coach empresarial amb qui treballar algunes estratègies i marcar-nos temps i passos a seguir. Després de tot, ara jo mateixa ofereixo mentoria per a emprenedors.
3. Què representen el teu blog i el teu llibre “Mésame Mucho” en relació a Banquete de Ideas?
Per a mi, Banquete de Ideas és com el pare de Mésame Mucho. Banquete de Ideas és l’agència de continguts, el que sap de tot: estratègia, idees, conceptes i Mésame Mucho és el mitjà digital amb el qual connecto amb la meva audiència. Un lloc en el qual fer truita amb gastronomia, estil de vida i l’univers que les uneix perquè tots gaudim de menjar amb les mans i parlar amb el cap ple. Mésame Mucho som jo, absolutament jo. Les meves històries, experiències i inquietuds al voltant de la taula perquè per a mi no es tracta només de menjar o beure, és viure!
Mésame Mucho m’ha servit per donar a conèixer les meves idees i del que sóc capaç i això ha fet que les marques ens contactin i acabin gaudint menjant a la nostra taula amb les ales obertes que és Banquete de Ideas.
4. Com penses que les tecnologies han canviat les formes de relacionar-se entre les marques i els seus consumidors?
Les tecnologies, ben aplicades, són fascinants. A nivell de continguts digitals, és gairebé màgic la possibilitat que tenim de segmentar l’audiència i de conèixer els seus gustos i interessos per oferir-los exactament allò que necessiten. Ben gestionat, és sensacional per a les marques i per als consumidors perquè no és el mateix que t’expliqui una història algú a qui no t’interessa sentir, al fet que te l’expliqui algú que et resulta interessant, i aquest pas que alhora pot ser un abisme ara és possible. Més que possible, necessari.
5. Quin és el teu procés creatiu per crear històries? Com s’aconsegueix un bon equilibri per seduir als algoritmes de Google i als consumidors? Com et mantens al dia sobre els nous usos de les TIC per poder aplicar-lo a les teves estratègies de comunicació?
Llegim, cercam inspiració i observam tot, constantment. Considero que tenir fluïdesa d’idees no és més que portar una biblioteca d’experiències, informació i recursos al cap que puguin ser d’utilitat davant de qualsevol situació i utilitzo moltíssim les eines de disseny de pensament per plasmar-les d’una manera efectiva. Treball de manera pràcticament innata amb el pensament associatiu i al costat dels ingredients aportats pel brief de la marca, les tendències i les necessitats, dissenyam les històries per, seguidament, desenvolupar-les.
Ens centram més en les persones que en els algoritmes, encara que no els deixem de banda perquè són estrictament necessaris per a treure el cap entre tanta gent. Als consumidors se’ls atreu amb continguts que emocionin, aportin valor i resolguin necessitats.
Estam constantment informant-nos sobre què es cou en el sector digital i quines eines, funcions o tendències van entrant per aplicar-les immediatament en la nostra feina. Com que sóc nadiva digital, crec que des que va caure el primer ordinador a les mans ja estava tafanejant què és el que hi havia al món 2.0 i és una cosa que m’he portat al meu perfil professional. Molt sovint les dues ‘Martes’ es solapen, tinc sort de gaudir tant 🙂
6. Quines xarxes socials utilitzes per al teu negoci i per què? Prefereixes Instagram, Pinterest i Youtube, per ser més “visuals”? Creus que Facebook Live o Periscope són tendència?
Instagram, Facebook, Twitter i Youtube principalment. A nivell de perfil professional mantenc al dia LinkedIn i hi entro a informar-me. Al treballar amb moltes marques del sector gastronòmic i d’estil de vida, Instagram és essencial. El menjar entra pels ulls i actualment és la xarxa social que més converteix.
Els vídeos triomfen, el contingut immediat més, i hi ha percentatges que confirmen que és una tendència a la qual, per descomptat, ens sumem.
7. Com tries les marques amb qui treballes, quins són els punts crítics d’un contracte?
Treballam amb formularis molt concrets que actuen de filtre. D’aquesta manera el client inverteix el temps necessari en seleccionar si ens necessita i nosaltres també aconseguim treballar amb els millors clients. Per ara, no hem tingut males experiències. Els processos formen part fonamental de la nostra empresa i estic convençuda que gràcies a ells funcionam com un rellotge, som eficaços, efectius i feliços 🙂
8. Les xarxes socials han canviat les regles del joc, però està clar que no s’aconsegueix arribar a més de 30.000 followers per casualitat, quin és la teva rutina de treball i el secret del teu èxit?
Si es tracta d’un perfil personal com el meu (encara que hagi virat amb els anys a marca personal) el secret és la constància. Definir a qui et dirigeixes, què explicaràs i com fer-ho és clau. A cap lector/ seguidor, li agrada que el portis donant tombs. Definir l’estil, publicar sobre els teus temes nínxol i cuidar l’estètica de les imatges han estat els ingredients fonamentals de la meva recepta. Tot, amanit amb una bona micro-història. No val publicar per publicar.
9. Si tens la bola de vidre, la pots treure per a la següent pregunta: En el món canviant d’avui és evident que tots ens hem de reinventar. Si els periodistes d’ahir són els influencers d’avui, què ens espera demà ?
Ui, jo no crec que els periodistes d’ahir siguin els influencers d’avui. Una cosa és el periodisme i una altra cosa és la difusió de continguts, crec que hi ha una abisme (o dos) entre un perfil i un altre.
En qualsevol cas, trec la meva bola de vidre i veig que demà consumirem tot a la carta: on, quan i com vulguem. És clar que això ja existeix en alguns sectors però passarà a tots, absolutament tots. Els comerços de sempre que no tinguin prevista una transformació digital, desapareixeran. Em fa por pensar-ho, perquè és fantàstic passejar pels carrers i consumir comerç local però el món cada vegada s’assembla més a l’univers dels Sims.
10. Quines pelis i llibres t’han influenciat per ser emprenedora?
Un llibre que tot emprenedor considero que s’hauria de llegir és ‘El mite de l’emprendedor’, em va canviar les perspectives i em va ajudar a construir des del principi. Pel·lícules, la veritat és que em surt la vena emprenedora a moltes, des de ‘Julie & Julia‘ per ser la història d’una de les primeres blocaires professionals gastronòmiques d’èxit, al documental d’ ‘Steve Jobs: una darrera cosa‘.
11. Com animaries a les dones que vulguin reciclar-se o posar-se les piles en TIC per a emprendre?
L’important per començar és posar-se objectius, dates concretes i creure’s capaços. Cal ser més agosarats, llançar-se al món i explicar la nostra idea perquè lluny de robar-nos-la, les persones que tenim al voltant poden construir-la d’una manera que no s’hagués pensat. Freqüentar entorns emprenedors, formar-se i informar-se en detalls específics del seu projecte, apassionar-se, gaudir, créixer i demanar ajuda, perquè ningú és capaç de tot i a més, no falta ser-ho.
12. Sabem que ets un remolí incansable, ens podries avançar quines sorpreses ens reserves pel 2018?
El 2018 tenim previst llançar programes digitals per ajudar a emprenedors i marques que volen menjar-se el món 2.0. Estem treballant en els continguts i la plataforma per oferir-los i ens fa tantíiiiisima il·lusió!