Per celebrar el Dia Internacional de la Dona i la Nina a la Ciència, 11F, ahir va tenir lloc, al CentreBit Menorca, una activitat on hi va participar l’IES M. Àngels Cardona. Els alumnes van poder gaudir de la pel·lícula “Figures ocultes” amb una ponència de la matemàtica Elena Aguado, tècnica del Departament de Turisme de la FundacióBit.
Els estudiants van poder conèixer les motivacions que van dur a Elena Aguado a estudiar la carrera de Matemàtiques, com aplica aquests coneixements en el seu treball diari, creant algoritmes per avaluar la reputació de les nostres illes a les xarxes socials a través dels comentaris dels que ens visiten.
Elena és un clar exemple de que les carreres científiques i tecnològiques no estan reservades a homes i que les dones tenen les mateixes oportunitats d’èxit tot i que en realitat són poques les que s’hi animen!
Carmen Crespo, Gerent del CentreBit Menorca, amb Elena i altres professors de l’IES van començar a explicar als alumnes què és la intel·ligència artificial, una paraula molt en voga però que no necessàriament entenen tots els alumnes. A dia d’avui, és un entorn predominat pel perfil de l’home blanc que defineix les fórmules que regeixen els resultats que veiem a Google, el nostre feed de notícies, la informació que s’extreu de les nostres dades personals, etc.
Finalment els alumnes s’animaren a reflexionar en veu alta i aquí tenim algunes pinzellades dels comentaris dels alumnes i dels seus professors després de veure la pel·lícula “Figures ocultes”:
- Les fietes seguim en desavantatge, tot i que la societat diu que tenim les mateixes oportunitats, la realitat no és així; per exemple al nostre equip de volei ens costa trobar espònsors per a les camisetes, quan tots els equips de fiets en tenen!
- Una professora apunta que a primària no hi ha diferència en la participació a classe entre els alumnes i les alumnes però que a partir de certa edat, hi ha una inseguretat en les nenes que els nens no tenen.
- Falten referents femenins, els alumnes i les alumnes coneixien poques dones científiques.
- La pel·lícula donava a entendre que una dona ha de ser superdotada per superar un home. Això no és real, qualsevol dona té les capacitats per competir en un entorn dominat pels homes però sempre ha de demostrar més les seves capacitats que ells.
- A educació física ara a les fietes les posen diferents límits i tenen la mateixa nota, com si fossin inferiors tot i que hi ha fietes més altes i ràpides que altres fiets de la mateixa edat.
- Quan hi ha grups de treballs es solen separar de forma natural nens i nenes, els alumnes es troben més còmodes per expressar les seves opinions entre persones del mateix sexe.
- Sobre el clima laboral descrit a la pel·lícula, responen que estan d’acord amb la protagonista en que s’han de denunciar injustícies.
Aquestes activitats s’han pogut dur a terme gràcies a la col·laboració de la Direcció General de Política Universitària i Recerca del Govern de les Illes Balears.