El proper dia 18 d’abril, a partir de les 17:00, a l’Auditori del Centre Bit, tindrà lloc la jornada tecnològica “Adopció i ús de la Intel·ligència Artificial a les empreses”, on es parlarà de com empreses amb seu a Menorca o relacionades amb l’illa de Menorca utilitzen la Intel·ligència Artificial, en els seus processos, productes o serveis. Aquesta iniciativa pretén mostrar com aquestes empreses poden servir d’inspiració per a aquelles que no estan directament vinculades al sector tecnològic, oferint-los perspectives sobre com la integració de la Intel·ligència Artificial pot conduir a una major agilitat, productivitat i millora dels beneficis econòmics.
L’exponencial ús i mencions que es fan sobre la intel·ligència artificial ja és una realitat a tots els àmbits del dia a dia. Aquesta nova tecnologia imita els processos de la intel·ligència humana mitjançant la creació i aplicació d’algoritmes creats en un entorn dinàmic de computació.
Els sistemes d’IA tradicionals, per tant, ho fan de manera programada, seguint unes regles definides i establertes per l’ésser humà. Arrel d’això, neix la IA generativa. Aquesta darrera, es refereix a models de llenguatge més potents que generen un contingut més innovador, ja que permeten la creació de continguts com text, imatges, música, àudio o vídeos. Per tant, es tracta d’una extensió que permet potenciar la creativitat i millorar la productivitat dels processos.
L’ús d’aquesta nova tecnologia no pot excloure ni deixar enrere les petites i mitjanes empreses. La interpretació de la informació, tasques administratives, generació de contingut, disseny d’estratègies, posicionament SEO, marca personal, optimització de campanyes publicitàries, productes i serveis personalitzats, xats, l’experiència del client, gestió del talent, l’optimització de vendes, o la protecció de la propietat intel·lectual són alguns dels beneficis que té l’ús de la IA i que són directament aplicables a totes les pimes.
L’objectiu de la jornada és, a través de casos d’èxit d’empreses de les Illes Balears, donar a conèixer a les petites i mitjanes empreses com es pot incorporar i fer ús d’aquest tipus de tecnologia i quins en són els beneficis associats.
Inscripcions aquí
Per això, comptarem amb el següent programa:
17:00 – 17:15 Benvinguda institucional
17:15 – 18:00 Xerrada “La Intel·ligència Artificial, un membre més de l’equip de la PIME”
Durant la xerrada, es parlarà de la importància que té entendre com pot ajudar la IA als seus processos diaris i què estan fent actualment.
Fa uns mesos, i arrel del renou sorgit amb la IA, van decidir contractar CoPilot, una eina d’IA que s’integra amb la resta d’eines que empren a diari per realitzar el seu treball de programació. Actualment, li donen un doble ús; per una banda, per a la programació automàtica a través de codis; i per altra, empren l’assistent de xat per fer preguntes de determinades tasques, a més de parlar amb ella com si es tractés d’una persona més del seu equip, ja que proposa idees a les necessitats del moment.
Ponent: Juan Miqueo, Enginyer Tècnic en Informàtica de Gestió per la UAB. La seva etapa professional es divideix en dues parts, la primera treballant per compte d’altri per a empreses de diferents mides en l’àmbit de la consultoria informàtica. La segona, com a freelance i emprenedor. Des de finals de 2018 dedicat a MyBooking. Resideix a Menorca des de 2014, on ha desenvolupat tota la seva activitat empresarial i des d’on ha venut a tot el territori nacional i a LATAM.
18:00 – 18:45 Xerrada “La intel·ligència Artificial com a assistent del negoci: composició d’informes i converses multi-propòsit accionables”A la seva xerrada, Mabrian exposarà quin doble ús fa amb la IA. Per una banda, l’ús a través de IA i el ML és l’ús de les xarxes neuronals convencionals; empren aquesta estratègia especialment per al processament d’imatges i dades especials. En el seu cas, es centren en la identificació i extracció de metadades de fotografies de perfils de xarxes socials amb la finalitat d’estimar dades sociodemogràfiques.
Per altra banda, i en relació amb la IA generativa, tenen dos desenvolupaments al seu full de ruta. La primera, és la sumarització i informes (generació d’un text amigable amb les ressenyes i indicadors més destacables amb ús de dades i contextos; i classificació d’un nou element en el rànquing definit a través d’una classificació prèvia a un domini funcional concret). La segona, un assistent de negocis al destí; proporcionen al destí un assistent que permet a les pimes poder consultar dades turístiques (font de Mabrian) així com altres fonts dinàmiques i/o proporcionades pel client, obtenint un missatge valuós, complex i traduïble.
Ponent: Xiscu Garcia, nascut a Maó i emigrat temporalment a Barcelona per a seguir estudiant, es va graduar en Enginyeria Tècnica Informàtica al 2005. Acabat de llicenciar, es va incorporar a una empresa del grup Cap Gemini, treballant com a programador júnior.
Tornat a Menorca al 2007 entra a formar part de l’equip que mantenia i evolucionava el nou sistema de gestió de la història clínica de l’IB-SALUT, a l’hospital Mateu Orfila durant 5 anys.
A finals del 2012, Santi Camps, funda Socialvane i, junt amb Xiscu, arranca el projecte en el que porten treballant ja més de 11 anys.
18:45 – 19:30 Xerrada “Intel·ligència Artificial al servei de la planificació del viatge turístic”
A la seva xerrada, Andrés explicarà els beneficis que obtenen els turistes que planifiquen els seus viatges amb eines d’IA, i compartirà dades sectorials dels Estats Units (mercat líder en adopció d’IA de viatges) i específiques de Speakspots a Espanya per il·lustrar la seva creixent adopció.
També exposarà la seva visió sobre com aquesta revolució podria repercutir a Menorca i al sector turístic a Espanya a llarg termini i analitzarà iniciatives per ajudar a emprenedors, professionals o pimes del sector a estar al corrent dels darrers avenços en IA per continuar sent competitius.
Conclourà la xerrada compartint experiències i aprenentatges extrets durant la implementació d’un assistent xatbot a Speakspots, a través de l’API de ChatGPT i WhatsApp.
Ponent: Andrés Martínez, fundador i CEO/ CTO de la startup d’intel·ligència artificial i turisme SpeakSpots. Més de 9 anys d’experiència en Productes Digitals i Tecnologia a Mastercard, Banc Santander i Deliotte a Espanya, Regne Unit, Portugal, Mèxic i Dinamarca.
MBA (Màster in Business Administration) amb Distinció per la London Business School, Top 10 al rànquing mundial d’escoles de negoci del Financial Times. Especialització en Technology & Analytics, amb 10 matrícules d’honor.
19:30 – 20:00 Preguntes per part del públic i clausura de la jornada
Empreses que participen:
MyBooking és una plataforma d’empreses que funcionen amb reserves o gestionen contractes de curta i llarga durada. Ofereixen un motor de reserves que es pot integrar a les webs dels seus clients i un ERP dissenyat per aquest tipus de negocis que ofereix eines de planificació, gestió electrònica de contractes, facturació i analítica.
Mabrian neix a Menorca al 2023 amb el nom de Socialvane. En aquell moment centrada en l’escolta activa de xarxes socials, on els seus potencials clients estaven interessats per la gestió reputacional de la seva marca. Tres anys després, van detectar que el sector turístic era molt sensible i receptiu a aquest necessitat. Seguit d’un procés de rebranding i reposicionament, incorporen noves fonts de dades centrades en les necessitats del nou sector i amplien múscul tecnològic, abraçant noves tècniques i tendències.
A dia d’avui, tenen clients repartits per tot el món amb un equip que assessora i acompanya a destins turístics de tota mida i a gestionar i atreure el turisme en el que focalitzen la seva atenció i inversió.
Speakspots és una IA de viatges per WhatsApp. Han recopilat una base de dades amb més de 25.000 atraccions turístiques i desenvolupat més de 50 algoritmes (en llenguatge JavaScript) per a l’optimització d’itineraris turístics en base a distàncies entre atraccions, horaris d’obertura, cost de tiquets i entrades, etc. L’usuari respon a 10 preguntes sobre del seu viatge (dates, pressupost, preferències) i en tan sols 1 minut, el seu motor JavaScript genera un itinerari turístic fet a mida.
Tenen una integració ad-hoc a tres bandes amb la API de ChatGPT i amb el servei de Webhooks de Meta/Whatsapp que permet al seus usuaris parlar directament amb SpeakSpots per WhatsApp en relació amb el seu itinerari de viatge, com si es tractés d’un guia turístic privat.
Dades d’interès
- Data: 18 d’abril de 2024
- Hora: 17:00h
- Lloc: Auditori del Centre Bit ( Des Camp Verd, 4, 07730 Alaior, Illes Balears)
- Organitza: Fundació Bit en el marc de l’oficina Innobal de la Direcció General de Recerca, Innovació i Transformació Digital de la Conselleria d’Economia, Hisenda i Innovació
- Per a més informació: digitalitzacio@fundaciobit.org