Quina feina fem a l’Àrea de TIC Innovació?
Des de l’any 2002, l’Àrea de TIC Innovació (abans Salut) de la Fundació BIT treballa en projectes relacionats amb tecnologies de la informació i la comunicació aplicades al sector salut.
Durant aquests anys, l’àrea ha assolit coneixement en gran part de les tecnologies que normalment s’usen en el desenvolupament de projectes dins l’àmbit de la salut, i concretament en el servei públic de salut de les Illes Balears.
L’Àrea de TIC Innovació col·labora directament amb el Servei de Salut de les Illes Balears (IB-SALUT) en la gestió de la interoperabilitat entre els sistemes d’informació sanitaris i desenvolupa projectes innovadors orientats a l’aplicació de les TIC als processos assistencials, amb objectius de transferència a empreses privades i ús dins el mateix sistema públic de salut de les Illes Balears.
Projectes
Alguns dels projectes que es desenvolupen dins l’àrea són:
Play 4 Health
Play 4 Health (P4H) és una plataforma de rehabilitació remota desenvolupada en cooperació amb el Servei de Rehabilitació de l‘Hospital Universitari Son Llàtzer. Aquesta plataforma combina la teràpia i els videojocs per millorar l’eficiència del tractament i la qualitat de vida dels pacients.
P4H és adequat per a pacients de qualsevol edat i es pot utilitzar per a la rehabilitació de diferents discapacitats tant en la seva fase aguda com en la crònica. Pot ser emprat en diversos nivells assistencials, com hospitals, centres sanitaris o residències i centres sociosanitaris, i, el que és més important, es pot utilitzar a les llars dels pacients que segueixin qualsevol programa de rehabilitació.
P4H té la capacitat d’integrar la teràpia en la vida del pacient.
P4H, una nova manera de fer rehabilitació.
Més informació:
Web del projecte: http://www.play4health.com/
Vídeo: Play4Health una nova forma de fer rehabilitació
Health Tracker
Health Tracker és una eina per a la mesura dels resultats de les prestacions sanitàries des de la perspectiva del pacient basada en l’ús de la metodologia ICHOM (International Consortium for Health Outcomes Measurement). Permet mesurar marcadors relacionats amb una malaltia o patologia i el seu tractament mitjançant qüestionaris de qualitat de vida, de control de la malaltia i de detecció de possibles complicacions en el tractament amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida i la cura rebuda.
El sistema està compost per un servidor on s’implementen els standar sets d’ICHOM per a la mesura dels resultats, es gestionen els usuaris i es registren els resultats de les eines de mesura, una aplicació mòbil per a que els pacients puguin enviar els seus resultats i un mòdul d’integració amb els sistemes d’informació hospitalària.
Health Tracker és fruit de la col·laboració entre l’Àrea TIC Innovació i l’Hospital Universitari Son Espases.
Web del projecte: https://www.fundaciobit.org/healthtracker/
App: disponible a Google Play i a App Store
Centre de Competències d’Integració (CCI):
Consisteix en un equip mixt, format a l’any 2008, per tecnòlegs de l’Àrea TIC Innovació i el Servei de Salut de les Illes Balears (IB-SALUT) per a la gestió eficient i independent de la investigació TIC aplicada a l’àmbit sanitari i, especialment, al de la interoperabilitat entre sistemes d’informació sanitaris.
Història Social Única electrònica (HSUe)
La prestació dels serveis necessaris per donar cobertura a les necessitats socials de la població, serveis socials, és una competència que es distribueix entre els diferents nivells que conformen el sistema administratiu de l’estat i que, en concret a la nostra comunitat autònoma, són: l’Administració General de l’Estat, el Govern de les Illes Balears, el Consell Insular de Mallorca, el Consell Insular de Menorca, el Consell Insular d’Eivissa, el Consell Insular de Formentera i els Ajuntaments.
La necessitat de gestionar tota la informació relacionada amb la prestació d’aquests serveis socials, junt amb la dispersió de competències entre els diferents nivells administratius, ha provocat l’aparició de diverses aplicacions independents que gestionen, cada una d’elles, una part del procés. El resultat d’això és que els expedients de serveis socials estan dispersos entre els diferents nivells administratius i no es disposa d’una visió comú i unificada de la trajectòria social de les persones usuàries. A més, també es dificulta l’explotació de les dades d’activitat i es fa difícil disposar d’una visió dels serveis socials en conjunt.
L’HSUe consisteix en una eina tecnològica que aglutina tota aquesta informació i ofereix un punt d’accés comú per a consultar-la i explotar-la. Al mateix temps, permet a les diferents entitats prestadores de serveis socials continuar amb l’ús de les seves aplicacions particulars en la gestió dels seus processos.
NoFumo+:
NoFumo+ és una app desenvolupada com a part d’una tesi doctoral de la Universitat de les Illes Balears dirigida als fumadors ingressats en un hospital, que es mantenen abstinents durant l’ingrès i tenen intenció d’abandonar l’hàbit de fumar després de l’alta.
L’app aprofita el potencial de la tecnologia mòbil per oferir un feedback continuat a l’usuari, atendre situacions de crisis, facilitar la connexió amb els professionals sanitaris i permetre seguiments a llarg termini.
A més de l’app, es disposa d’un servidor per a la gestió dels usuaris (clínics i fumadors) i l’enregistrament i consulta de la informació generada pels usuaris fumadors des de l’app.
En el desenvolupament de NoFumo+, a més de l’Àrea de TIC Innovació, han participat la Universitat de les Illes Balears i l’Hospital Universitari Son Llàtzer.
Més informació:
Sala de premsa UIB: NoFumo+, una app per deixar de fumar sorgida d’una tesi doctoral
Tesis doctoral: Deshabituación tabáquica en pacientes hospitalizados: Eficacia de un programa de intervención intensiva mediante APP
ictus-cuidarApp:
ictus-cuidarApp té com a objectiu millorar la qualitat de vida d’aquelles persones que han patit un ictus i dels que els envolten, creant una xarxa de contacte entre el personal sanitari i els cuidadors o familiars al càrrec dels pacients.
El sistema disposa d’una aplicació mòbil dissenyada per establir una comunicació àgil i senzilla entre els cuidadors dels pacients i els seus supervisors, a través d’un xat i un fòrum, i oferir informació d’utilitat i recursos multimèdia a través d’un apartat de preguntes freqüents. A més, també es disposa d’una eina per a la gestió dels usuaris i els continguts del fòrum.
Aquest sistema s’ha desenvolupat mitjançant un acord de col·laboració interdisciplinar entre l’IB-Salut (Servei de Salut de les Illes Balears), la Fundació BIT – Illes Balears Innovació Tecnològica i la Universitat de les Illes Balears, en el marc d’un projecte d’investigació clínica.
Més informació:
Web del projecte: https://www.fundaciobit.org/ictuscuidarapp/
App: disponible a Google Play