Les famílies de les Balears més equipades i connectades que el 2013
El director general Antoni Mateos destaca que “estem complint amb els objectius de l’Agenda Digital”
L’Observatori Balear de la Societat de la Informació (OBSI), pertanyent a la Fundació Bit, ha publicat l’ “Obsímetre 18: Resum de dades anuals ciutadania 2014 i Agenda Digital” elaborat a partir de dades de l’Enquesta sobre Equipament i ús de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (TIC) a les llars 2014, que publica l’Institut Nacional d’Estadística (INE) anualment.
A l’informe s’analitzen els indicadors sobre la implantació de les TIC a la comunitat balear. Document on es destaca que el 78,4% de les llars de les Illes tenen accés a Internet, augmentant un 9% respecte l’ any passat. Fora de la llar, el dispositiu mòbil és l’equipament més utilitzat a l’hora de connectar-se, amb un 81,7%.
De l’ “Obsímetre 18” també s’extreu que 8 de cada 10 persones es connecten a la Xarxa cada dia i que ja són una de cada dues persones de les Balears les que afirmen haver comprat a Internet.
El director general d’Innovació i Desenvolupament Tecnològic, Antoni Mateos, destaca que “a les Balears estem complint amb els objectius de l’Agenda Digital per a Espanya i Europa de desplegament de xarxes i serveis per garantir la connectivitat digital. Per tot això, el balanç és molt positiu perquè a més és una bona referència per saber cap a on han de dirigir els esforços i conformen una bona guia a l’hora de prendre decisions. “
Aconseguits els objectius un any abans del que marca l’Agenda Digital
Les Illes Balears superen ja en 2014 els objectius proposats per al 2015 a l’Agenda Digital per a Espanya i Europa. De les conclusions de l’Obsímetre s’extreu que la mitjana d’usuaris d’Internet que compren a altres països és del 43,7% mentre que l’objectiu per a l’any que vé és del 20%. També es supera el repte de persones que compren per Internet ja que a les Illes la mitjana és del 50,2%, mentre que l’objectiu marcat per l’Agenda Digital és del 50% fins 2015.
En el relacionat a usuaris que es connecten cada dia a Internet també es supera el llistó previst que era del 75% i en la comunitat balear la mitjana és del 78,75. També es supera el repte d’aconseguir que hi hagi més connexions a e-Administració (administració electrònica); dels internautes de la nostra comunitat, un 35% ho ha fet mentre que l’objectiu és del 25% fins al 2015.
Les llars de les Balears, més equipades i més connectades que l’any 2013
L’equipament a les llars aquest 2014 augmenta en tots els indicadors respecte a l’any anterior. Creix l’equipament d’ordinadors a casa, l’accés a Internet, la Banda Ampla, el telèfon mòbil, el lector de llibres electrònics i fins i tot el telèfon fix.
Augmenta un 9%, fins a arribar al 78,4%, el nombre de llars balears que disposen d’accés a Internet, més de 9 punts de diferència respecte al 2013, sent 74,4% la mitjana estatal i situant-se al quart lloc respecte a la resta de comunitats autònomes.
El 100% dels habitatges de les Illes Balears amb accés a Internet es connecten a través de Banda Ampla, principalment amb ADSL (1 73,2%), tot i que a molt poca distància del dispositiu de mà (smartphone amb 3G o superior), sent ambdues les principals formes de conexión. L’equipament més utilitzat a l’hora de connectarse són els dispositius mòbils amb un 81,7%, seguits pels ordinadors portàtils (incloses les tabletes), els ordinadors de taula i les videoconsoles.
Pel que fa als principals motius de no disposar de connexió a Internet a les llars de les Illes Balears, en un 21,6% dels casos s’assenyala que és perquè no necessiten Internet, en segon lloc perquè els costos són massa elevats i, en tercer lloc, perquè es tenen pocs coneixements per utilitzar-lo.
8 de cada 10 ciutadans balears utilitzen Internet cada dia
En 2014, 8 de cada 10 persones es connecten a la Xarxa cada dia, davant el 74,6% que connectava diàriament l’any 2013.
En relació als usos, el correu electrònic segueix sent el servei més utilitzat per motius particulars per a les persones que s’han connectat en els últims 3 mesos, amb un 84,8%. La resta d’usos per ordre d’importància són la recerca d’informació sobre béns i serveis que representa un 80,7%, descarregar notícies, periòdics o revistes amb un 76,2% i la participació en xarxes socials que ha crescut aquest any fins al 74%.
Per tercer any consecutiu augmenten les compres per Internet a la ciutadania balear. Així, el 2014, una de cada dues persones afirmen haver comprat a Internet, mentre que el 2013 el percentatge va ser del 43,6% i l’any 2012 el 38%.
Tal i com ja recollia el “Obsímetre 17” sobre els hàbits de compra de la ciutadania balear amb dades 2013 de l’ISTAC, els serveis per a viatges (bitllets de transport, lloguer de cotxes, etc.) són el més comprat pels internautes balears. A més, continuen predominant les compres a venedors nacionals per sobre de la resta.
S’estabilitza la disposició de dispositius mòbils entre els menors de 10 a 15 anys
L'”Obsímetre 18″ de la Fundació Bit assenyala l’augment tant l’ús de l’ordinador com l’ús d’Internet entre els menors de 10 a 15 anys que arriba al 95% en els dos casos, mentre la disposició de telèfon mòbil es redueix lleugerament respecte al període anterior situant-se també per sota de la mitjana nacional.
Les joves han fet un major ús de l’ordenador, d’Internet i es troben 2 punts per sobre pel que fa a la disposició de telèfon mòbil que els joves.
De les conclusions extretes i detallades anteriorment, el director general d’Innovació i Desenvolupament Tecnològic, Antoni Mateos, incideix que “el Govern treballa per aconseguir que totes les empreses, i especialment les més petites, puguin i sàpiguen utilitzar les tecnologies i Internet per millorar la seva productivitat i competitivitat. A més, el nostre repte és que cada vegada més persones facin servir les TIC per reforçar la seva autonomia, ocupabilitat i oportunitats. “
Aquest és el divuitè baròmetre de l’Observatori Balear de la Societat de la Informació (OBSI) que es pot consultar a través del seu web (http://obsi.fundaciobit.org) juntament amb la resta de publicacions de l’Observatori.