Ara que estam a punt de tancar l’any 2015, la Fundació Bit fa balanç del que ha estat el més destacat de l’any, tant dels projectes interns de l’organització, els futurs, els esdeveniments amb més ressò, visites oficials, així com alguns dels emprenedors del ParcBit que han estat noticia durant el 2015.
Respecte als reconeixements a empreses i emprenedors del ParcBit, destaquen les empreses Travel Compositor i Sanifit, les dues han format part de la Incubadora del ParcBit.
Travel Compositor el passat novembre va ser el guanyador del Premi Emprenedor XXI de La Caixa, primer en l’àmbit autonòmic i després en l’àmbit nacional, que la reconeix com a la millor empresa de recent creació, amb menys de dos anys d’activitat. Travel Compositor ha creat el primer motor de reserva de vols, hotels i serveis terrestres sense límit de destinacions i de serveis, permetent en tan sol 3 minuts crear un viatge combinat de 5 ciutats.
L’empresa de biotecnologia Sanifit va ser notícia al setembre també per haver tancat una ampliació de capital de 36,6 milions d’euros liderada per Ysios Capital i amb la participació de nombrosos inversors especialitzats internacionals. Aquesta ampliació de capital representa la major ronda de finançament realitzat en una empresa espanyola en la història del sector biotecnològic al nostre país i una de les 10 majors a nivell europeu en el que va d’any. L’ampliació de capital permetrà a Sanifit avançar en el desenvolupament clínic del SNF472 fins al final de fase IIb per al tractament de malalties cardiovasculars relacionades amb la calcificació en pacients amb ERET i fins a fase II/III per al tractament de la calcifilaxis.
Quan als esdeveniments organitzats per la Fundació Bit a les instal·lacions del ParcBit, destaquen el Seminari INTO (celebrat a l’octubre) i la Setmana d’Internet (al maig).
El Seminari internacional d’Innovació i Turisme (INTO) congregà més de 150 persones i aquest any es dedicà al turime i l’economia col·laborativa, una temàtica de total actualitat i que va despertar l’interès de molts mitjans de comunicació. S’ha de destacar la participació en el Seminari de l’empresa Airbnb, una de les pioneres en economia col·laborativa més conegudes d’arreu del món que a través de la seva plataforma online, connecta viatgers amb persones que volen compartir les seves llars.
La Setmana d’Internet suposà un any més un apropament del ParcBit a la societat balear mitjançant 27 activitats gratuïtes basades en difondre Internet a tots els ciutadans balears i fer-la accessible a tothom, superant així qualsevol tipus d’escletxa digital. Entre setmana tenguérem la visita de 175 estudiants i el cap de setmana se celebraren taules rodones, tallers formatius, mostra d’empreses i tallers infantils.
Entre les visites oficials més destacades, hi ha la delegació de Basilicata, Itàlia, que va conèixer el ParcBit el mes de novembre i les empreses de biotecnologia balears, en el marc d’un projecte europeu per conèixer l’experiència en bones pràctiques de les companyies biotecnològiques i serveixin de model per a la creació d’un pol biotech a la comarca italiana. La comitiva va conèixer, d’una banda, les empreses del Cluster BIOIB, algunes d’elles situades en el ParcBit i, d’altra banda, alguns dels serveis i infraestrucutras de la UIB i del parc tecnològic.
Dins l’àmbit dels projectes d’innovació de la Fundació Bit, la Fundació Bit ha estat treballant en dos projectes nous i que es presentaran públicament en les properes setmanes: cursos MOOC i el projecte de turisme Travel Metrics.
L’àrea de Cibersocietat ha obert una nova línia d’actuació basada en els cursos MOOC (les sigles en anglès són Massive Open Online Course). El primer que s’ha realitzat és el curs “Emprendimiento en Turismo 2.0” on han col·laborat més de 27 professionals, entre ells tècnics de la Fundació Bit, emprenedors, empreses consolidades, professors d’universitats (UIB), clusters, associacions empresarials, etc. El curs va dirigit a persones que vulguin posar en marxa una idea de negoci de base tecnològica, oferint una visió panoràmica, amb teoria i casos pràctics, dels ingredients necessaris per emprendre.
El projecte Bigdata “Travel Social Metrics” de l’àrea de Turisme genera informes sobre destinacions turístiques de Balears a partir de dades procedents del Twitter. L’objectiu final és analitzar l’eficàcia de les decisions estratègiques relacionades amb la promoció turística de les Illes Balears i conèixer millor al turista que visita les Illes, les seves preocupacions, preferències i necessitats, informació que pot resultar molt útil tant a les empreses turístiques com a instituts de promoció turística com l’Agència Balear de Turisme (ATB).
Per acabar, un projecte que arrancarà el 2016 és el del CentreBit de Menorca, ubicat a Alaior i que gestionarà la Fundació Bit. El passat mes de novembre es va donar a conèixer públicament a la fira Menorca Connecta. El nou Centre pretén aglutinar i donar servei a empreses i emprenedors de base tecnològica o amb un alt grau d’innovació. El centre es posarà en funcionament a partir de l’any 2016 i comptarà amb una incubadora d’empreses que podrà allotjar prop de 30 projectes.
Aquí teniu algunes imatges que vos poden resumir aquest any 2015: