Des de la Conselleria d’Economia i Competitivitat i la Fundació Bit es potencia l’alfabetització digital des de dos projectes: XarxaBit i Dr.TIC
En motiu del Dia Internacional de l’Alfabetització, la Fundació Bit fa balanç del nivell d’alfabetització digital dels ciutadans i empreses de Balears a partir dels obsímetres de l’Observatori Balear de la Societat de la Informació (OBSI) i de l’informe eEspaña 2014 de la Fundació Orange, ambdos amb dades de l’INE 2013.
El director general d’Innovació i Desenvolupament Tecnològic, Antonio Mateos, aporta que des de la Conselleria d’Economia i Competitivitat i la Fundació Bit es potencia l’alfabetització digital des de dos projectes: XarxaBit i Dr.TIC. Segons afirma “la Xarxa de Telecentres, que compta amb dinamitzadors, permet a col·lectius en risc d’exclusió que puguin tenir accés a Internet, xarxes socials, teletreball, etc. Amb el servei d’assessorament tecnològic Dr.TIC i mitjançant píndoles formatives s’assessora pimes en els aspectes que haurien de millorar per ser més competitives”.
Balears, regió líder en eInclusió:
Les Illes Balears és la Comunitat Autònoma amb el més alt nivell d’accés i ús de les TIC per part de col·lectius en risc d’exclusió digital. Així, tenim una major proporció d’usuaris d’Internet en els col·lectius majors de 65 anys, persones de rendes baixes i individus amb un baix nivell d’estudis.
A l’Obsímetre 15, “L’internauta balear”, amb dades del 2013, ja es destacava que el grup d’edat de persones de 65 a 74 anys havia augmentat considerablement respecte el període anterior (2012), passant del 24,5% al 39,2%.
Respecte al nivell d’ingressos econòmics, el percentatge de persones amb ingressos inferiors que utilitzen Internet a Balears és 10 punts superior a la mitjana estatal. I el mateix passa amb les persones amb un nivell d’estudis d’educació primària, on el 30% del total nacional ha utilitzat Internet, mentre a la nostra Comunitat la xifra arriba al 43,3%.
Pel que fa a les empreses, les Illes Balears són líders nacionals destacades en el número d’empreses amb pàgina web per a la realització de comandes o reserves en línia (31,2%), taxa que duplica la mitjana nacional i converteix les Illes Baleares en la comunitat líder en aquest aspecte, en parlar d’empreses de més de 10 treballadors. Les Balears també són líders, juntament amb Canàries i Múrcia, amb la regió líder en el número d’empreses amb connexió de banda ampla, que avui dia ja arriba al 100%.
Aspectes a millorar:
Tot i això, la comunitat balear té un percentatge relativament alt de persones que no utilizen Internet perquè no saben utilizar-la. Del 31,1% de llars de Balears que no tenen accés a Internet, el 42,7% afirma no tenir-ne perquè no el saben utilitzar.
A més, la nostra Comunitat presenta un baix percentatge d’empreses que disposen d’Internet mitjançant telefonia mòbil (un 63,1% front un 73,6% de mitjana estatal) i ha descendit lleugerament també la taxa d’empreses que tenen pàgina web, passant del 74,2% el 2012 al 73,1% al 2013.
Amb l’Adminsitració electrònica, tot i que els indicadors de Balears són positius i han progressat (85,7%), no s’arriba a la mitjana nacional, que es situa al 90,1%.
Projectes d’alfabetització digital de la Fundació Bit:
En la seva tasca d’alfabetització digital, la Fundació Bit centra els seus esforços en dos projectes clau a l’hora d’impulsar els ciutadans i empreses balears cap a la Societat de la Informació: XarxaBit i Dr.TIC.
La Xarxa de Telecentres de les Illes Balears (XarxaBit) facilita l’accés públic a Internet a la ciutadania, i a la vegada es preten minimitzar el risc de fractura digital. Així, des de 2010 4.651 usuaris han fet ús d’algun dels 14 telecentres i s’han beneficiat dels cursos de formació que s’hi imparteixen, que han arribat a les 756 hores.
Quant a la tasca d’alfabetitzar empreses, el servei d’assessorament tecnològic Dr.TIC ha assessorat fins ara prop de 3.000 empreses i emprenedors, a través de 409 accions formatives, tant en cursos impartits com consultes rebudes, i amb la col·laboració de 51 institucions i empreses d’arreu de les illes.
A banda d’aquests dos projectes, la Fundació Bit ha format una trentena de persones desocupades del SOIB en aspectes com la creació de microempreses o les eines 2.0 aplicades a la gestió i comercialització d’empreses, unes accions formatives encaminades a dissenyar noves estratègies en la captació de treballadors desocupats cap a l’àmbit de l’emprenedoria i les noves tecnologies.
Sobre el Dia Internacional de l’Alfabetització:
El Dia Internacional de l’Alfabetització fou proclamat per la UNESCO fa més de 40 anys per subratllar la importància del dret a l’educació en el desenvolupament de les nacions i recordar que l’alfabetització és un dret humà i constitueix la base de tot aprenentatge. Segons declara la UNESCO “El uso de la alfabetización para intercambiar conocimientos evoluciona constantemente, a medida que progresa la tecnología. Una comunidad alfabetizada es un colectivo dinámico, en el que se intercambian ideas y se suscitan debates. En cambio, el analfabetismo es un obstáculo en la consecución de una calidad de vida superior e incluso puede ser el caldo de cultivo de la exclusión y la violencia.”