En un anterior post hem vist que el software lliure creix, les empreses cada vegada l’utilitzen més en els seus sistemes d’informació. I també hem xerrat dels principals beneficis que aporta el software lliure per a les empreses.
Amb aquest post ens arriscarem a reflexionar damunt les barreres que troba el software lliure. La qüestió és senzilla. Si el software lliure creix i és beneficiós, perquè encara conviu amb el model del software propietari?
Una primera resposta ens podria dur a pensar que les empreses i les persones sempre són reticents als canvis. I ja que està acceptat el model de software propietari de llicències és difícil fer-ho canviar. Si funciona i dóna beneficis per a que canviar. Recordar que els proveïdors de software persegueixen la venta d’aplicacions amb llicència ja que d’aquesta manera capturen el client de per vida. El client si vol utilitzar o modificar el software sempre tindrà que treballar amb el mateix proveïdor ja que la llicència ho determina. I no és qüestió de que les empreses vagin de corsaris per la vida …
Pensar que l’industria del software impulsa el codi propietari en front el lliure seria una resposta molt simplista i injusta per aquestes empreses. Elles treballen amb el model de llicenciament de software per a protegir les seves inversions, les hores que hi han dedicat a programar les solucions informàtiques.
Peró si aprofundim en la resposta segurament trobarem altres factors més importants. Uns dels cabdals és el desconeixement a l’hora de contractar les TIC dins les empreses. Aquí la formació dels responsables en TIC és vital. Conèixer les diferents opcions que el mercat pot oferir, el TCO que representa les diferents solucions tecnològiques.
Aquesta afirmació implicaria que els responsables són els proveïdors que s’aprofiten del desconeixement de les empreses i els col·loquen un software esclau de per vida. No pesam que aquesta sigui l’estratègia de cap proveïdor. El seu objectiu és proporcionar solucions informàtiques, que siguin les més adequades pels seus clients, no estan per perdre clients…
Per tant a on està el problema. A lo millor, abans de donar les culpes als altres convé mirar el sector del programari lliure. El software lliure necessita de referents i de garanties. Quan l’empresa compra un software propietari d’una multinacional concreta sap que al darrera hi ha una empresa que garanteix el seu funcionament a priori, que no aplegarà d’un dia per l’altre. Aleshores, les empreses de software lliure han d’apostar per un tracte personalitzat, per un servei de qualitat i per una especialització en les seves solucions. Aquests aspectes i d’altres han de rompre el “san benito” de l’equació programari lliure igual a poc professional. Però per tot això és necessària la difusió i formació de les bondats del software lliure. Si no difons la teva filosofia de servei no et coneixeran…
A l’iBit des del laboratori OpenTIC i des de ProgramariBIT volem ajudar a difondre el programari lliure com un alternativa més a l’abast de les empreses. “Ni millor, ni pitjor simplement diferent…”