Ens sembla molt interessant la iniciativa de l’empresa menorquina Binary Menorca per al llançament, en 24 hores, d’una pàgina de comerç electrònic. Fa poc ja vàrem entrevistar el seu fundador, Tiago Barro, però ara ens centrarem només en aquesta nova oferta.
- Com ha nascut la idea d’aquesta oferta de creació de pàgines d’ecommerce sense cost en 24h?
A causa de la crisi sanitària actual, on els comerços i la majoria de petites empreses estan obligades a tenir el seu establiment tancat però, en canvi, sí que se’ls permet la venda online dels seus productes, vàrem poder comprovar que hi havia una important quantitat d’aquestes empreses que no tenien web de venda online i oferien la possibilitat de contactar amb ells a través de les xarxes socials, whatsapp o canals similars.
Encara que són canals que permeten contactar amb l’empresa, són poc pràctics i generen una elevada gestió en haver d’enviar diversos missatges en privat, acordar forma de pagament, informar de les característiques i preus dels productes, adreça de lliurament etc.
La nostra idea va ser que si podíem trobar la manera que aquestes empreses poguessin tenir una web de venda online en menys de 24 hores i pràcticament sense cost, estaríem aportant el nostre petit gra de sorra per a simplificar aquests processos i alleujar les empreses millorant les seves vendes.
És per això que hem creat la plataforma www.binarywebexpress.com, simplificant al màxim la creació de les webs de venda online i aconseguint que es poguessin publicar en un temps rècord.
- A quin sector està dirigit?
Bàsicament al petit comerç, tot i que també pot utilitzar-se perfectament per a qualsevol empresa que vulgui vendre els seus productes o serveis per Internet. Fins i tot hem tengut consultes d’alguns restaurants que s’estan plantejant vendre també les seves hamburgueses o pizzes a través de la nostra plataforma.
- La paraula sense costos sempre sona bé, però realment quines despeses extra comporta tenir una botiga online, hosting, comissions, TPV del banc, domini, imatges de qualitat, registre LOPD?
El nostre compromís solidari d’aquesta plataforma és que el desenvolupament de la botiga online per al client sigui totalment gratuïta. El hosting, que bàsicament és l’espai on s’allotja la web a Internet, té un cost de 120€/ any. Per part nostra no hi ha cap altre tipus de cost, fet que consideram una oportunitat sense precedents per a què les empreses puguin disposar de la seva botiga online.
A més, per simplificar al màxim els costos i les gestions, totes les web són publicades a la nostra plataforma i no és necessari que contractin un domini. Es publiquen sobre un subdomini del tipus nombrecomercio.binarywebexpress.com
Si volen que es puguin realitzar pagaments mitjançant VISA el client ha de contactar amb el banc per sol·licitar un TPV virtual i negociar amb ell les comissions de cobrament.
- Quins són els obstacles que fan que molts negocis fins ara no s’hagin llançat a crear una botiga online?
Bàsicament els resumiria en quatre:
- Cost elevat de la posada en marxa de la web per a ells, sense visualització clara del retorn de la inversió.
- Temps limitat de dedicació a la web.
- Treball inicial de publicació de productes i descripcions.
- Desconeixement de com promocionar la web.
5. Què canvia la situació actual de confinament? El fet que pugui allargar-se o repetir-se en el temps, canvia el plantejament de la botiga física cap a una botiga virtual?
La situació actual ha canviat radicalment la venda per Internet a nivell local.
Fins ara eren pocs els usuaris que compraven en comerços locals a través d’Internet ja que, o acudien físicament al comerç, amb el que tenien un millor assessorament i coneixement del producte, o el compraven directament a Internet, la gran majoria a grans corporacions.
Amb aquesta crisi la gent vol continuar comprant els productes a la seva botiga habitual però no se li permet fer-ho. Ara té l’opció de continuar fent-ho per Internet sabent que tendrà les mateixes garanties de proximitat que tenia fins ara.
També es nota, i molt, que ha augmentat la consciència del consum local i són molt conscients que, a més de la crisi sanitària, s’acosta una crisi econòmica on serà vital la compra en aquests comerços de proximitat perquè sigui el menys greu possible.
- I pel transport, l’empresa de logística, també s’han adaptat per facilitar els enviaments?
Les empreses de transport ja fa anys que s’han adaptat a les vendes per Internet. Ja siguin vendes locals, nacionals o internacionals, agilitzant el procés de lliurament i abaratint costos.
Ara mateix hi ha bàsicament dues opcions per poder lliurar els teus productes: a través d’una agència de transport o organitzant-te tu mateix els lliuraments. Una opció bastant comuna és indicar uns dies de lliurament, per exemple, els dilluns i dijous, on reparteixes durant aquests dies totes les comandes rebudes els dies anteriors. D’aquesta manera, optimitzes el teu temps i costos de lliurament, oferint una trobada de proximitat amb els teus clients.
- Quines són les principals reticències per a què una empresa del sector tradicional es digitalitzi?
El procés de digitalització d’una empresa és molt més que una botiga online o la implantació d’un programa de gestió. Implica una estratègia global de negoci que es sustenta amb l’ús de les eines tecnològiques, encara que el més important és que tingui sentit amb la naturalesa de la seva activitat. Aquesta estratègia pot impactar en la productivitat, comunicació o comprensió del nou consumidor, per posar només alguns exemples.
- Com els animau a superar aquests obstacles?
Veient la tecnologia com una gran aliada per a la seva empresa i deixant-se assessorar per professionals del sector.
- En la teva opinió, com està afectant aquesta crisi sanitària les empreses del sector tecnològic, considerat com un servei essencial?
El turisme és el sector que més està patint des del primer moment aquesta crisi i les empreses tecnològiques que depenen directament d’aquest sector també ho estan passant bastant malament.
D’altra banda, les empreses tecnològiques més enfocades al sector industrial, fins i tot han vist un increment de treball i sol·licituds, ja que són un partner estratègic i poden oferir solucions de digitalització, ara més necessàries que mai.
- També hem vist, a Instagram, dissenyadors gràfics que s’han quedat sense treball i ofereixen hores de treball de manera gratuïta a petites empreses, creus que veurem més projectes solidaris d’aquest tipus en el futur?
Sens dubte. És una crisi que patim absolutament tots i considero que tant empreses com persones hem d’analitzar de quina manera podem ajudar, per poc que sigui.
Aquesta ha estat la filosofia per la qual hem decidit crear la nostra plataforma. Ja siguin 5, 10 ò 100 empreses les que poguem ajudar a oferir els seus productes online, si es pot fer, s’ha de fer. És responsabilitat de tots.